Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

10 hasznos tipp kullancsok és szúnyogok ellen

Bolygónk felmelegedése a kullancsok és szúnyogok egyre nagyobb mértékű elszaporodását eredményezi. Mivel irtani őket nem tudjuk megfelelő hatékonysággal, egyre nagyobb szerepet kap az egyéni védekezés.

Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász szerint nem a természet elől kell elbújnunk: a hatékony védekezés módjait kell megismernünk és megfelelően alkalmaznunk.

A kullancsok és szúnyogok száma az utóbbi időben jelentősen megnőtt, így jóval szélesebb körben, ráadásul immár egész évben terjesztik az általuk hordozott – emberre és állatra egyaránt veszélyes – fertőző betegségeket. Ma már a városok parkjai, a strandok, sőt, saját kertjeink sem biztonságosak. A kullancsok főképpen az agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozó vírust hordozzák, de majd’ minden ötödik állatban megtalálható a Lyme-kór baktériuma is. A Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás – figyelmeztet a doktornő. – És ha nem fordulunk azonnal orvoshoz a tünetek észlelése után, a következmény végzetes lehet.

Ma már a szúnyogok sem csupán nyáresti ejtőzésünk nyugalmát zavarják. Ők is számos betegség hordozói lehetnek. Ilyen a nyugat-nílusi láz, a malária vagy a tularémia. Ha a szúnyogcsípéseket elvakarjuk, helyükön orbánc vagy ótvar is kialakulhat. Pánikra azonban nincs okunk: a tudatos egyéni védekezés jó eséllyel megoldja a problémáinkat.

Az alábbi 10 hasznos tanács betartásával minimálisra csökkenthetjük a fertőzésveszélyt.

1. Időben oltassuk be magunkat agyhártyagyulladás ellen, és az ismétlő oltásokat se felejtsük el!

2. A szabadban ügyeljünk a megfelelő ruházkodásra! Ruházatunk legyen zárt, ugyanakkor szellős, nadrágunkat tűrjük a zokninkba, így a rovarok nehezebben férhetnek hozzá bőrünkhöz.

3. Húzzunk karimás kalapot! Ez különösen kisgyermekek esetében hasznos, mivel az alacsony ágakról támadó kullancs egyenesen a fejükre pottyanhat. A karimából nem tud kimászni a rovar.

4. A megfelelő öltözet mellett használjunk testre (és a ruhára) permetezhető riasztószereket!5. Vásárlás előtt olvassuk át a vásárlói tájékoztatót, nézzük meg, milyen hatóanyagokat tartalmaz a készítmény! A dietil-toluamid hatóanyagot tartalmazó szerek hatékonyak, mégis kíméletesek a bőrhöz, így érzékeny bőrűek, kisgyermekek bőrén is használhatjuk őket. A pikaridin-tartalmú készítmények fokozott igénybevétel esetén is védelmet nyújtanak.

6. Pontosan tartsuk be a riasztószerek használati utasítását! Ha lejár a hatóidejük, ne felejtsük el megismételni a kezelést!

7. A 12 év alatti gyermekek védelméről nekünk kell gondoskodnunk. Ne engedjük, hogy ők fújják be magukat riasztószerekkel! Ügyeljünk, hogy a permet ne kerüljön a kezükre vagy a nyálkahártyájukra. A tenyerünkbe fújt permettel, krémmel kenjük be a szabadon hagyott bőrfelületeket, illetve spray-jel a ruhájukat is.

8. Szúnyogok ellen hatékony kiegészítő védekezés kültéren a riasztó spirálok, illetve beltéren a szúnyogháló vagy elektromos szúnyogirtók használata.

9. Természetjárás, séta, kerti munkák után mindig kérjünk meg valakit, hogy alaposan vizsgálja át bőrünket, nem bújt-e meg rajta valahol egy kullancs!

10. Ha kullancsot találunk magunkban:
Késlekedés nélkül távolítsuk el az állatot! Erre bármilyen eszköz használható, de külön céleszközök is kaphatóak (ilyen például a kullancseltávolító kanál). Ne kenegessük olajos krémekkel vagy vegyszerekkel a kullancsot, mert fuldokolni kezd, és a potrohában lévő fertőzött nyálat szervezetünkbe üríti. A tévhittel ellentétben egyáltalán nem baj, ha a kullancs feje beszakad, azt szervezetünk mint idegen testet, rövid időn belül természetes módon kilöki magából. A csípés helyét legalább egy hónapig figyeljük, és ha elváltozást tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz.


Olvasóink írták

 • 6. viperetta335 2009. június 15. 16:49
  „Ha a fokhagymát apróra vágva citromlével megöntözzük,nemigen van utószaga,és még mindig sokkal jobb,mint avérszívók által okozoztt baj.aklinek a férje menekül,egyen ő is,szerintem ez így korrekt.
  Ezen kívül a régi jó polyvitaplex igen hatékony....Ha valéaki még emlékszik rá...”
 • 5. MTT 2009. június 12. 22:47
  „a fokhagymaszagtó én is rosszul vagyok, mert még másnap is kipárolog a bőrön keresztül. Biztosan tudjuk, hogy egészséges, de ettől maximum a férjem költözik ki mellőlem a kanapéra...”
 • 4. Túrabakancs 2009. június 12. 15:00
  „pityesz!
  Ekkora mennyiségű hagymától én magam min. 30-fordulat/perc pörgéssel próbálnék megszabadulni a
  saját hagymaszagomtól! :) Amúgy tényleg hatásos, csak a családtagoknak nehéz ezt megmagyarázni.
  Múltkor egy izmosabb ásításomtól például a környezetemtől nem messze rikácsoló madarak kieklendez-
  téka begyükben lévő mag és rovardarabkákat! :)”
 • 3. colomano 2009. június 12. 10:45
  „Harminc évvel ezelőttig még volt természetes ellensége ennek a vérszívónak, egy méhecskeszerű állatka, latin nevén a hunterellus hookuri, de a különböző vegyszerek hatására kipusztult.”
 • 2. pityesz 2009. június 12. 10:14
  „Naponta egy gerezd fokhagyma,/40/kg ként se a kullancs se a szúnyog se a denevér nem bírja a szagát.Ha állatnak adjuk a giliszták is el menekülnek.”
 • 1. jockey 2009. június 12. 09:19
  „11. hasznos tipp:

  Költözzünk az Északi sarkra, ott minden bizonnyal nyugtunk lesz a szúnyogoktól és a kullancsoktól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légy bombázó! A legtutibb nyári frizura tippek

Szellős, hullámos, becsavart, kócos… Kedves Hölgyek, nem kell a divatlapokat eszeveszetten… Tovább olvasom