Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

WALL-E, a robot mindent tud

A XXI. században már egyáltalán nem kell meglepődnünk a robotokon. Igaz, ott még nem tartunk, hogy szembe jöjjenek velünk az utcán, de a konstrukciós versenyeken már nagy számban ott vannak.

Az ácsi Borvendég Mátyás Győrben érettségizett és szaktudása alapján a WALL-E névre hallgató mesehős robotot alkotta meg és lett egy országos verseny győztese.

A PÁGISZ-ba járt fiatal most érettségizett, de már gyermekkora óta feltalálja magát az építés területén. Olyan volt ez, mint a mesében, Mátyás otthon szerszámokat és alkatrészeket keresett.

– Először otthon építgettem, majd egy iskolai szakkörön fejlődtem tovább. Az ilyen szintű építést iskolai szakkörön nem lehet elsajátítani, ezért rengeteget olvastam és kutakodtam a robotépítés és az elektronika területén – kezdte beszélgetésünket a fiatalember.


Saját iskolájában indult először versenyen, de az igazán nagy siker most áprilisban született meg, az Országos Elektronikai Konstrukciós Versenyen, ahol első helyezést ért el a szuperképességű mesehősével.

– Egy lánctalpas szerkezetet akartam építeni. Elkezdtem alumíniumból kivágni a futómű tartóját, először a vázat készítettem el. Az első cél a váz után az volt, hogy induljon el. Aztán mikor egyenesen tudott menni, akkor már lehetett továbbfejleszteni. A lelke egy processzor, amibe programot kellett írni. Először vezetékes irányítású volt, a végén már távirányítóval indult. Tettem rá kamerát – ami mozgatható –, lehet szabályozni a sebességét, a kanyarodás mértékét – foglalta össze a robot készítője, aki már tavaly nyáron elkezdte készíteni Volit felkészítő tanárja, Pechtol István segítségével.

A versenyen aztán szép kis megmérettetés várta, egy háromórás építési feladat után elektronikai mérési feladatokat kapott, majd a robotja bemutatása után meg kellett védenie a szerkezetet a zsűri előtt. Büszkén mutatta be robotját, mely annyira fejlettre sikerült, hogy szlalomozni lehetett vele, volt benne késleltetés, sőt, még távolságmérő szenzorok is, amelyek segítségével elkerülte az ütközéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztiválzenekar alakulhat cigány muzsikusokból

Nincs munkájuk, többnyire kiszolgáltatott helyzetben élnek a muzsikus cigányok, a… Tovább olvasom