Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Volt egyszer egy Távol-Kelet, Morricone és Győr

Meghódította a Távol-Keletet és Marokkót Ennio Morricone vezényletével a Győri Filharmonikus Zenekar. Pekingben dörgött a taps, Szöulban rengett a föld, Tajvanban több ezer szórólap vitte tovább a győriek nevét és született egy személyre szóló, kézzel írott kotta is a világsztártól.

A komolyzenei műfajból adódik, hogy ilyen sikerhez, vastapshoz, tömeghez nem szokhatott a Győri Filharmonikus Zenekar, számításaik szerint hetvenszer kellene színültig tölteni a Richter Termet ahhoz, hogy ekkora hallgatósággal találkozzanak, mint háromhetes turnéjuk során – érzékeltette Ősz Gábor zenekari titkár. Morricone szerint a győri egy ˝nagyszerű zenekar˝, s ez nem csak udvariassági szólam: másodszor dolgozott a mieinkkel és a minap derült ki, hogy folytatása is lesz a kapcsolatnak.

Minden tekintetben Kína volt egyébként a legizgalmasabb állomása a turnénak, már csak azért is, mert ezt a világot a győriek együtt ˝fedezték fel˝ a világsztárral, hiszen Morricone sem járt még a távol-keleti országban. De haladjunk időrendben: Marokkó.

Ennio Morricone
Ennio Morricone

Rabatban az év legrangosabb eseménye

Azon a fesztiválon, ahol nem sokkal ezután Kylie Minogue, Stevie Wonder és számos afrikai sztár is fellépett, bemutatkozott a győri zenekar Ennio Morricone vezényletével. A rabati koncertet háromnapos próba előzte meg, s mint arról be is számoltunk, az élő legenda Győrben készítette fel a zenészeket. A szabadtéri koncert az év talán legrangosabb eseménye, a király fővédnökségével rendezett marokkói Mawazine fesztivál nyitókoncertje volt. A televízió ezt élőben közvetítette az észak-afrikai államban, s mondani sem kell, hogy A profi, a Misszió, a Volt egyszer egy vadnyugat című filmek zenéje ugyanolyan ismerősen csengett a fekete kontinensen élők számára, mint nekünk.


Pekingben hajlakk nélkül

Marokkó után nemigen volt ideje fellélegezni a zenekarnak, a fellépést követően rögtön hazarepültek, s már utaztak is tovább a Morricone számára is ismeretlen tájra, Kína fővárosába. Háromnapos pihenőidő előzte meg az első próbákat, s aki járt már a Távol-Keleten, tudja, hogy ennyire szükség is van, ha valaki hat órát repül ˝előre˝ az időben.

Áldásos volt ez a felépülési periódus egyébként annak a brácsásnak is, aki 37,2 fokos testhőmérséklettel lépett kínai földre. Ekkora hőemelkedés persze kibírható volna önmagában, csakhogy volt egy bökkenő: az új vírus megfékezése miatt beüzemelt hőkamera kiszúrta a győri muzsikust, s alig akarták kiengedni őt a repülőtérről.

Peking üzleti negyede inkább Japánra emlékezteti az embert, de ez a benyomás megváltozik, amikor megpróbál bejutni a város emblematikus épületébe, a ˝Hall of the People˝ csarnokba. A biztonsági intézkedések szigorúbbak, mint bármelyik magyar épületben, még hajlakkot sem vihettek be a hölgyek a főpróbára. Katonák őrködtek mindenütt, az ebédelni induló pár zenészt is folyamatosan követte egy titkosrendőr. Majd jött a koncert, amit 6–7 ezer ember hallgatott végig. Ősz Gábor szerint a kínai közönség hozzánk képest egészen másként, de igen szimpatikusan viselkedik. Valóban, mintha könnyűzenei koncerten volna: közbetapsol, éljenez, őszinte ovációval követeli a ráadást, s ha már itt tartunk, a mobilcsörgésből sem csinál problémát. Itt is mindenki jól ismeri a ˝A jó, a rossz és a csúf˝, vagy a ˝Volt egyszer egy Amerika˝ zenéjét, s ez részben Morriconénak is megkönnyebbülést okozott, hiszen nem tudta, mire számítson Kínában. Pekinget elárasztották a meglepően igényes szóróanyagok, mintegy 10 ezer példányban, s két teljes oldalt szenteltek benne a Győri Filharmonikus Zenekarnak. A koncert előtt a kínai magyar nagykövet több órán keresztül tárgyalt a társulat képviselőivel, többek között arról, hogy a győriek részt vegyenek a 2010-es expón. S csak hogy tisztában legyünk a kínai számokkal: a sanghaji seregszemlére legalább 70 millió látogatót várnak.


Szoulban győri sikerek helyszínén

A szöuli koncerteket abban a sportcsarnokban tartották, ahol Borkai Zsolt győri polgármester hajdan olimpiai aranyérmét nyerte. Természetesen megnézték a muzsikusok az olimpiai uszodát is, ahol Egerszegi és Darnyi szerezte meg a világhírt, érdekes volt egyébként látni Ősz Gábor szerint az óriási fejlődést Szöul és Peking között. Csak ami az építészetet illeti, 1988-ban öt-hatszáz, 2008-ban öt-hatezer ülőhelyes uszodában tartották az olimpiát. S úgy látszik, a világ közismert eseményei „követték" a zenekart, többen a győriek közül a buszmegállóban álltak, amikor megmozdult a föld. Hozzá kell tenni: ezen csak ők ütköztek meg, a koreai ember hozzászokott a kisebb földrengésekhez. Másként festett persze számukra is a jelenség, amikor kiderült, hogy a rezgést egy föld alatti atomkísérlet okozza, hiszen az észak-koreai határ mindössze 40 kilométerre húzódik a fővárostól.

A szöuli produkciók külön érdekessége volt, hogy a két nagykoncertet egy harmadik követte, ám e harmadik – számunkra elképzelhetetlen – privát rendezvénye volt az egyik ötcsillagos szállodának. Egy ezer férőhelyes színházteremben másfél óráig játszott a 90 fős zenekar a mester vezényletével. Nehéz lenne ezt a koncertet összehasonlítanunk bármivel is, hiszen egy olyan hazai szállodát kellene elképzelni, amely a válság idején meghívja Ennio Morriconét és társulatát egy magánrendezvényre, amelyre egyébként ingyenesen léphetnek be a VIP-vendégek. Százezer dollárban mérhető ennek a költsége, s hogy még egy kicsit elrugaszkodjunk a muzsikától, a zenekar az egész turné során egy szállodában lakott a maestróval, mindenhol luxuskörülményeket élvezhettek a zenészek.


Tajpejben négyszer tapsolták vissza

Tajpej – akár egy újabb, óriási rockkoncert – 8000 hallgatóval lepte meg a társulatot, s itt történt meg az, ami szintén nem szokás a komolyzene világában, hogy négyszer tapsolták vissza Morriconét. Tajvan a turné utolsó állomása volt, a mester elbúcsúzott a tagoktól, s többedszerre is kifejtette: nagyon elégedett volt a győriek munkájával. A kapcsolat már-már barátivá vált: a búcsú idején többekkel összekarolt, pózolva a fényképezőgépeknek.


Én beszélni olasz

Olaszul beszél, menedzsere egyben a tolmácsa is. De azért a zene nyelvén könnyen megértette magát, szerencsére, mert így tudta felkészíteni szólójára Szalai Edina fagottművészt. Ehhez egy apró történet tartozik: azt már az imént érintettük, hogy Ennio Morricone kottái soha nem forognak közkézen, azokat a muzsikusok is csak a próbákon és a koncerteken láthatják. A filmzenekirály azonban két új darabbal érkezett Szöulba, amely egy egész perces fagottszólót tartalmazott. Ennek megbeszélésére magához kérette a művésznőt és egy papír hátoldalára körmölte saját kezével a kottát. A zenekar többi tagja viszont a frissen eléjük tett kottákból blattolta és játszotta rögtön a még ismeretlen zenét. A muzsikusok kitűnő felkészültségét bizonyítja ez az eset is, hiszen a koncerten az új darabok előadása remekül sikerült Morricone szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pézsmapocok

Patkány formájú rágcsáló, prémje értékes. Bundája a hátán gesztenyebarna, a hasán szürke, de… Tovább olvasom