Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Villámcsapás emléke Kópházán

A 85-ös főútvonal mellett fekvő, Sopronnal szomszédos Kópháza a várostól mindössze 6, Győrtől 85 kilométerre található. Neve a Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) felé nyíló határátkelőjéről országosan ismert.
Helységnévtábláján neve Koljnof formában is olvasható, mivel jelentős számban lakják horvát nemzetiségűek. Megállásra leginkább a Tercia-lánchoz tartozó étterme készteti a turistákat. A falu szélén álló, legendák övezte temploma is megéri a kitérőt.

Történelem

A középkori oklevelek a mai Kópháza területén két települést is számon tartanak. Egyik része a győri káptalané, a másik egy Csépán nevű birtokosé volt. 1429-ben említik először Kolphazaként, tulajdonosa, Kolb Péter után. Nem sokkal később vált Sopron jobbágyközségévé és több mint négyszáz évig az is maradt. A török előrenyomulása idején német lakossága elmenekült. Helyükre boszniai és tengermelléki horvát területekről érkeztek horvát telepesek. 1921-ben a soproni népszavazáskor a község Magyarország mellett voksolt.

Legenda

A szomszédos Sopronkeresztúr (ma a határ túloldalán, Burgenlandban) kastélyában lakott Nádasdy Ferenc országbíró és felesége, Esterházy Anna. Nagyon vallásosak voltak, ők alapították a Lajta-hegységbeli Lorettom kolostorát és zarándoktemplomát a názáreti Szent Házzal. Tizenhat gyermekük közül a negyedik volt Eleonóra, aki nagyon sokat betegeskedett. A család buzgón imádkozott gyógyulásáért. A kislány kijárt a közeli kópházi erdőben álló kápolnába, ahová apja a loretói Fekete Mária szobrát állította. Úgy érezte, életét Istennek kell szentelnie és kolostorba szeretett volna vonulni. Szülei azonban másként gondolták és feleségül adták Wesselényi Lászlóhoz. A kastélyban ülték a lakodalmat, de a mulatság alatt vihar tört ki és egy villám Eleonórát halálra sújtotta. Nádasdy az események emlékére 1670-ben kápolnát építtetett. Ezt száz évvel később a nagycenki Széchényi Antal anyagi támogatásával alakították át a Kópházán ma is álló zarándoktemplommá.

A templom

A település szélén (Győr felől érkezve a főúttól balra, messziről látni) magasodó nagyméretű templom homlokzatának négy evangélistaszobra, gazdagon díszített barokk kapuzata sejteti a hely kiválasztott voltát. Főoltára tudatosan megkomponált, középpontjában a loretói Fekete Mária faszobra. Anya és gyermeke megkoronázva, nyakukban ezüstszív függ. Az egyházi évnek megfelelően öltöztetik őket. Az oltár a názáreti Szent Ház jelentéstartalmát hordozza. Belső szobrai jobbról, balról Mária szülei, Szent Anna és Joachim. A külső szobrok, Szent Péter az egyház apostoli eredetű Mária-tiszteletére utal. János apostol, a szeretett tanítvány, akit Jézus halála előtt arra kért, hogy anyjáról gondoskodjon. A kegyszobornak ajándékozott ruhák gyűjteményét is megtekinthetjük a sekrestyében.

A tájház

A tájház a kópházi horvátok régi életébe nyújt bepillantást. Az utcafrontra épült oromzatos parasztház a kisalföldi népi építészet értékes emléke. A telken áll az ún. katonaház is, amely még abból az időből maradt fenn, mikor a katonákat a lakosok szállásolták el. A kiállításokon ismerkedhetünk a község történetével, a helyi horvát viselettel, a falusi színjátszó kör és az iskola korabeli dokumentumaival.

Étkezés

A Tercia étterem (Soproni út 54.) a főút mellett, Győr felől érkezve a jobb oldalon. Ajánlatukból: húsleves májgombóccal 480, rántott csirkemáj burgonyasalátával 960, Tercia pulykamell + párolt rizs 1760 + 240 forint. Két deci Traubisoda 190, a csapolt soproni sör pohár/korsó 240/400, az eszpresszó kávé 260 forintba kerül. Nyitva tartás: vasárnaptól csütörtökig 6 és 22, pénteken és szombaton 6 és 24 óra között. Telefon: 99/531-200.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüret előtti teendők a pincében

A megváltozott időjárás miatt idén hamarabb lesz a szüret és ezért az azt megelőző munkákkal is… Tovább olvasom