Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Világsztárokkal forgat az állati filmes

Ha kell, szürke marhákat ˝castingoltat˝, ha kell, farkasokat idomít, ha pedig a forgatókönyv úgy kívánja, napok alatt leszállít egy szelíd oroszlánt dr. Andréka György, aki közel húsz nagy filmes produkcióban vett részt állatkoordinátorként.

Most a Katedrális című szuperprodukciót forgatja.

Dr. Andréka Györgyre még fiatal állatorvos korában figyelt fel a filmes szakma, amikor elterjedt a híre, hogy neki sikerült befognia az 1997-ben a Bükk-fennsíkon elszabadult medvét. Akkor még csak állatorvosként biztosította a forgatásokat, amíg egyszer valaki rájött, hogy egyszerűbb lenne, ha rögtön olyan állatokat vinne a helyszínre, amelyekkel eleve nem lesz gond... Azóta közel húsz filmben vett részt állatkoordinátorként; a forgatásokon minden az ő keze alá tartozik, aminek szőre, tolla vagy pikkelye van, s a legkisebb köze is van a történethez, legyen szó szelídített medvéről vagy kötözött fácánról.


Cirkuszi oroszlán támadt Robin Hoodra

A nálunk is vetített Robin Hood című angol tévésorozattal szinte együtt élt, hiszen három évig forgatták folyamatosan a fóti filmgyárban felállított középkori díszletek között.

– Kihívás volt bőven, a helyi seriffként funkcionáló nottinghami bíró például egy ízben oroszlánját uszította az erdőben bujkáló haramiákra. Ahogy korábban már többször, ezúttal is Marcust, egy érdi vándorcirkusz szelíd fenevadját hívtam segítségül, aki rutinos ˝színészként˝ oldotta meg a feladatot. Nem kisebb mutatvány volt az sem, amikor kígyóvermet kellett ˝berendezni˝ 30–40 pitonnal és más csúszómászóval – meséli a győri állatkert igazgatójaként dolgozó állatorvos.

Dr. Andréka a stáb kérésére bármilyen állatot felkutat, az Eragon egyik boszorkányjelenetéhez például Csehországból szerzett karakálokat, s ha kell, a legapróbb falucskába is elmegy egy-egy ritka fajtáért. S persze ott vannak a saját, jól bevált kedvencek is: Barnus és Bandi, a két muraközi ló, amelyeket még gazdájuk segített világra évekkel ezelőtt, vagy Limó és Buckó, a két törpemarha, amelyek füttyszóra vonulnak fel a lószállítóra, s kifejezetten élvezik, ha zajlik körülöttük az élet. Ők rendre feltűnnek a tévében és a mozivásznakon, miközben sztárságuk teljes tudatában élik kényelmes életüket. Nagy becsben, hiszen dr. Andréka szerint ˝jól idomított, megbízható lovat találni nem nehéz – ugyanilyen ökröt annál inkább˝.

Barnust én segítettem a világra, s azóta rutinos filmszereplővé vált: kiegyensúlyozott, megbízható, szelíd és tanulékony, ami nagy kincs a forgatásokon - mondta Dr. Andréka György.
Barnust én segítettem a világra, s azóta rutinos filmszereplővé vált: kiegyensúlyozott, megbízható, szelíd és tanulékony, ami nagy kincs a forgatásokon - mondta Dr. Andréka György.


Tanulás a Katedrálisra

A Donald Sutherland főszereplésével tévéképernyőre kerülő ˝Katedrális˝ forgatása júniusban kezdődött, s a fóti filmgyár mellett több helyszínen dolgozik a stáb, számos jelenetet például ausztriai kastélyokban vesznek fel. Dr. Andréka György munkája – ahogy általában – most is a könyvtárban kezdődött.

– Beleástam magam, milyen fajtájú, kinézetű állatokat és milyen körülmények között tartottak a XII–XII. században, milyen lószerszámot használtak, milyen ólakat építettek akkoriban, de – mivel a történet főhőse egy gyapjúkereskedő – még azt is, hogyan nyírták akkoriban a birkákat. Az állatok összeválogatása sem volt egyszerű, hiszen az egykori fajták egy része ma már nem is létezik – meséli dr. Andréka György, akinek csak az a szívfájdalma, hogy viszonylag kevés lovas jelenet szerepel a filmben. Mivel a fő helyszín egy szegény falu, inkább szamarakkal, öszvérekkel dolgozik, ellentétben például a Napóleon, a Robin Hood és az Eragon forgatásával, amelyek lovakkal jól ˝el voltak eresztve˝. Igaz, több mint félszáz ló a Katedrálisban is feltűnik, egy részük azonban nem hozzá, hanem a kaszkadőrökhöz tartozik – az ő csapatukat a szintén magyar Piroch Gábor vezeti –, ők ugyanis a saját lovaikkal dolgoznak.


Együtt a világ legjobb szakembereivel

Érdekes módon hiába Európa-hírű vadállatszakértő dr. Andréka György, mégis a háziállatokkal történő filmes munkát élvezi a legjobban. Kivéve talán a madarakat, amelyek a Robin Hoodban gyakran feltűntek; hol sólymokat, hol hollókat szállított a középkori díszletfaluba.

A Katedrálisról – már csak a szigorú titoktartási szerződés miatt is – nem sokat tudtunk kiszedni az ˝állati filmesből˝, aki azonban olvasta a könyvet, lehet némi fogalma a két- és négylábú szereplőkről is. Például arról, hogy bizonyos ketrecbe zárt vadállatok, többek között egy medve is nagy szerepet kap a történetben, s köztudott, hogy a patkányok is a mindennapi élet részei voltak akkoriban... Hatalmas szürke marhák is szerepelnek a filmben, azok szállítják a méretes köveket a címadó katedrális építéséhez. Őket a Hortobágyról hozta új ˝idomárjuk˝, mert bár a fajta reprezentánsai közelebb is fellelhetők, nem minden marha egyforma. A válogatásnál itt persze nem (csak) a küllem dönt...


– A kétségkívül munkaarányos, vonzó fizetés mellett nem elsősorban a sztárok, a színészek közelsége a vonzó ebben a munkában, hanem az, hogy Európa legjobb szakembereivel – például kaszkadőrökkel, pirotechnikusokkal – dolgozom együtt. A profizmusuk, a munkastílusuk lenyűgöző: egy éjszaka alatt kész díszletfalvakat állítanak fel, hatalmas épületeket robbantanak, a sokszor napi 13–14 óra munka alatt gördülékenyen dolgozik együtt több száz ember. Kívülről persze nem látszik, de egy háromperces jelenet nemritkán egy több száz fős stáb háromnapi munkájának eredménye – mondja az állatkoordinátor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

László Boldizsár operalemezt készít

Pál Tamás vezényletével operalemezt készít Szegeden a társulat tavaly felfedezett tenoristája,… Tovább olvasom