Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Véletlenül szándékos - filmet forgatnak Győrben és környékén

Mozifilmet, vagy ha engedünk a pontosításnak, nagyjátékfilmet forgattak Győrben és környékén. Nem nagy multivállalkozás, hanem két lelkes fiatalember és csapatuk. Hamarosan utcai kaszkadőr-
show-ra készülnek, és betörnek ajtóstul egy bevásárlóközpontba.
Kollár István lapunk designcsapatát erősíti, és sokáig nem tudtuk róla, hogy filmes. Eltelt vagy három nap is, mire mindenki megtudta, igazi elhivatott mozgóképgyártó dolgozik közöttünk. Láthattuk első próbálkozásait, hallhattunk sztorikat készülő forgatókönyvről, és most már a YouTube-on ott van a Véletlenül szándékos című krimiwerkfilmje is. Sokan mondogatják mostanában: te jó ég, ez a Pityu és a barátja, a művet producerként jegyző Maros Attila megcsinálták a lehetetlent. Low budget, vagyis kis költségvetésű mozifilmet forgattak. Mindezt úgy, hogy a győri utcák, terek adják a hátteret a sztorihoz!

Véletlenül szándékos a krimi címe, amelyben a rendező szavait idézve van minden, ami egy izgalmas bűnügyi történettől elvárható. Izgalom, üldözés, rendőrök és rosszfiúk. Ráadásként egy kis humor. Nyilván minden művésznek kedves a saját alkotása, de az előzeteseket szemlélve nem tűnik túlzónak, amit az alkotók állítanak, közönségbarát, moziba, vetítésre méltó nagyjátékfilmmel rukkoltak elő. „Tettük ezt azért, hogy bizonyítsuk, nem keseregni kell, nem szomorkodni azon, hogy nincs lehetőség, hanem meg kell keresni azt, miként lehet csapatot toborozni és filmet készíteni" – meséli lelkesen a producer, aki természetesen szerepet is vállalt a moziban. Akárcsak a jó öreg Hitchcock, aki mindig feltűnt pár másodpercre a saját filmjeiben.

Tény, hogy a hazai filmgyártásban sokkal több lenne a kreativitás, mint amennyit most látunk belőle (bár valljuk be, ez sem kevés, különös tekintettel a külföldi díjakra), ha pénz is lenne hozzá. István és Attila most azt bizonyítja, el lehet indulni saját erőből is, bár a konkrét összegről, mibe került a mozi, a lövöldözés, a vérpatronok, a szép lányok, a gyors autók, a hatalmas karambolok, így beszél: „Nem szeretnénk megmondani, mert mindenkinek leesne az álla. Az tény, sokat kalapoztunk, sokat szervezkedtünk. A normál költségvetés töredékéből jöttünk ki, de bizony milliókat kellett megmozgatni" – így a producer, a rendező pedig erre tesz rá egy lapáttal: „Csapatot toboroztunk. Amikor a Kisalföldben megjelentek az első szerepválogatásra a felhívások, nagyon sokan jelentkeztek. Ám közülük, bár rengeteg tehetséges embert néztünk meg, maroknyian voltak alkalmasak minden szempontból a munkára. Mi nem tudunk sztárgázsit fizetni, sőt, gázsit sem igazán. Nem tudunk évekig forgatni egy filmet. Sok esetben arra is szükség volt, hogy a színészek az egyéb munkákba – díszletezés, maszkolás – is besegítsenek. Talán nem bánták meg. Olyan társaság jött össze, akik a színészi munkán kívül is igazi csapatot formáltak."

A Véletlenül szándékos remek példája annak, miként lehet egy városnak, egy országrésznek jó hírét kelteni. Az egész világon tömegeket mozgat meg az úgynevezett filmes turizmus. A legutóbbi időkből elegendő csak a Da Vinci-kódot említeni. Párizsban már milliók jártak a könyv, de leginkább a film helyszínein. Egy-egy város már attól híres és közkedvelt lehet, ha valaki a színészvilágból megszáll ott, ha pedig forgat is, évekig van miről mesélni. Nem kell hozzá nagy ötlet, Amerikában már a legtöbb nagyváros vezetői tisztában vannak ezzel, csábítani, ösztönözni kell a filmeseket. (Sok mozihős is így kapta a nevét: Dallas, Indi stb.) Győrött eddig leginkább profi reklámfilmek készültek, melyekben pár pillanatig tűnik fel a városháza, a megyeháza, a vasútállomás. Ám micsoda lehetőség lenne egy olyan mozi, amely mondjuk csak megyénkben játszódik Fertődtől Sopronon át Győrig:

„A filmesek, akárcsak mi, készen állnak. Egy kis segítséggel valóban csodákat lehet csinálni a mai olcsóbb technikákkal. És most nem a művészfilmekre gondolok. Minden tiszteletem a művészfilmek alkotóié, de én azt szeretem, ha sokan nézik meg a filmjeimet" – mondja Kollár István.

Kollár István és Maros Attila filmje kis költségvetésű. Valószínű, hogy a televíziós társaságok mégis érdeklődnek majd iránta, hiszen modern technika, színvonalas színészi alakítások, jó csajok, izgalmas üldözések, tűzpárbajok színesítik a történetet. Ám ha belegondolunk, hogy nem milliókból, hanem tízmilliókból gazdálkodhatnának, egy az övékhez hasonló alkotópáros szinte hihetetlen filmeket készíthetne. Ez egyelőre még a sci-fi kategória, de ki tudja, mit hoz a holnap?

Fábián György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzik a világ a Maestrótól

Szombaton temetik el szülővárosában, Modenában a 71 éves korában hasnyálmirigyrákban elhunyt… Tovább olvasom