Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Vaskakas is talál szelet

Ezzel a figyelemfelkeltő címmel jelent meg Hegedűs Péter, a Széchenyi István Egyetem könyvtárosának és Szabó Zoltán, a Lukács-iskola tanárának új kötete, amelyben a győri évszázadok legérdekesebb pillanatait csillantják fel némi abszurd humorral fűszerezve. A könyv születéséről a szerzők mesélnek a Kisalföld olvasóinak.
– Győr történetét oly sokan és sokszor megírták már. Milyen újdonságot hoz az önök könyve, milyen hiányt pótol?

Szabó Zoltán: – Évekkel ezelőtt kértek fel minket egy cikksorozatra, hogy a Presztízs Magazinban röviden felidézzük városunk történelmét. Azóta többször felmerült bennünk a gondolat, hogy mindezt egy kötet formájában tárjuk az olvasók elé. Ugyanakkor régóta gondolkodtunk azon is, hogy – történelemtanárok lévén – hogyan lehetne megreformálni a tankönyveket, amelyekből a diákok sokkal szívesebben és könnyedebben tanulhatnának. Ennek egyik eszköze a hiteles, ám érdekfeszítő történetek felidézése, amely sajátos humorba ágyazva szinte magával ragadja az olvasót.

Hegedűs Péter: – Nagyjából egy évet szántunk a tervünk megvalósítására, és a szakirodalom kutatása közben jöttünk rá, hogy Győr történetéről a levéltárosok tanulmányköteteit leszámítva alig született átfogó munka. Ezt figyelembe véve, akár egyfajta hiánypótló műnek is tekinthető.


– A „Vaskakas is talál szelet" az útikönyvek, bedekkerek sorát is növeli?

Sz. Z.: – Valóban szerettünk volna egy kis idegenvezetést is belecsempészni a könyvbe. Győrt legegyszerűbb az emlékművein, híres épületein, nagynevű szülöttein és az itt megfordult hírességek tapasztalatain keresztül bemutatni. Ez adta az ötletet az angol fordításhoz, amellyel egy pápai angoltanárnő, Böröczky Éva birkózott meg. A magyar szójátékok átültetése az angol nyelvbe különösen megnehezítette a munkát, ám egy skót fiatalember szakszerű lektorálása garanciát jelent a szöveg idegen nyelvű élvezetére is. A könyv sárgás lapjai a régi kódexeket idézik, a betűtípus, amellyel íródott, pedig a régi Révay-lexikon betűire emlékeztet. A képek, illusztrációk is jól illeszkednek a könyv arculatához, amely a Konrád Grafika munkáját dicséri.

Hegedűs Péter és Szabó Zoltán
Hegedűs Péter és Szabó Zoltán

– Kisuvickolt koponyák; Koppány-kitűző; Tatárbeefsteak és püspökfalat; A megkerült frigyláda fosztogatói. Megannyi izgalmas cím. Említenének néhány különlegességet a könyvből?

H. P.: – Amikor elmegy az ember a régi városháza előtt, ránéz a vastuskóra vagy a frigyládára, nem biztos, hogy eszébe jut, mi lehet a története. A könyv főként ezekről a legendákról szól, érdekes történetekkel vázoljuk fel Győr gazdag és néhol titokzatos múltját.


– A Káptalandombon álló Szent Mihály-szobornak is különös a története. A középkorban három győri polgár elhatározta, hogy aranyat csinálnak. Ehhez a szándékukhoz még az ördöggel is lepaktáltak volna. Amikor lebuktak, más büntetésük mellett kötelesek voltak ezt a szobrot állítani Isten dicsőségére. Talán jobban tették volna, ha nem festik az ördögöt a falra…

Sz. Z.: – Jedlik Ányos, a tudós bencés tanár annak idején megcsinálta a világ első „defibrillátorát". Az újraélesztést egy köztörvényes bűnözőn próbálta ki, akit felakasztottak. A beavatkozás sikeres volt, de a páciensnek nem sok haszna származott belőle, mert estére meghalt – ezúttal örökre.

– Kiknek szánják a kötetet?

H. P.: – A frappáns válasz az lenne, hogy mindenkinek, aki szívesen olvas. Leginkább azonban a győrieknek, hiszen az ő városuk történetéről szól. Fiataloknak, akik kedvelik a történelmet és annak humoros változatát, középkorúaknak, akik a rohanó világban ráérnek néhány fejezet elolvasására és időseknek, akik szívesen emlékeznek vissza ifjúkorukra, és persze az ide látogató turistáknak, hogy érdekes ismereteket szerezzenek erről a gazdag múltú városról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zeneszerző karácsonyra

Úgy tűnik, van helye a pátosznak a magyar könnyűzenében. Úgy tűnik, van helye annak az ósdi és… Tovább olvasom