Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Újra színház a Bartókban

Az élet olykor tragikus. Máskor komikus, általában drámai. De leginkább banális, mint ezek a mondatok. Ám ha mindezeket az összetevőket vegyíti a kortárs hazai irodalom egyik legtöbbet játszott írója, akkor egy szórakoztató, elgondolkodtató mű kerekedhet ki belőle.

Egressy Zoltán Kék, kék, kék című tragikomédiájának premierje éppen ma, szombaton este van a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban. A darab kész, az élő állatok, a láma és a tyúk is a helyén. Az első bemutatót azonban sok-sok próba előzte meg. Forgács Péter rendezővel a főpróbaidőszak kezdetén beszélgettünk.


– Elég rendhagyó módon ezt a színdarabot már akkor meghívták a budapesti országos színházi találkozóra, mikor még be sem mutatták. Miként lehetséges ez?

– Magam is meglepődtem egy kissé, amikor ezt megtudtam. Koltai Tamás kritikus jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy a tizenhárom színház között, amelyeket meghívtak a fővárosba, ott lesz a győri nemzeti is. És mi vagyunk azon egyetlenek, akik darabját még nem látták, de úgy gondolják, ott lesz a helyük május közepén a bemutatók sorában. Nem magyarázták meg, miért döntöttek így. Talán a győri színház presztízse, amihez sokkal járult hozzá az előző Egressy-bemutató, a Portugál. Mindenesetre örülünk ennek.


– A Kék, kék, kék hosszú évek után ismét a Bartók Béla Megyei Művelődési Központba, vagyis az egykori Kisfaludy Színházba csalogatja a nézőket. Milyen volt ezen a helyen próbálni?

– Maga az épület nagyon tetszik. Szép a színházterem, de akadtak problémák. Az akusztika korántsem jó, és az is nehézség, hogy egyeztetnünk kell a színpadi elfoglaltságok miatt. De mindenki segítőkész, és reméljük, amikor már a közönség is bent ül a színházteremben, még az akusztika is javulni fog.


– Egressy, a szerző mennyire hagyta, hogy rendezőként a maga útját járja?

– Néha telefonált egyet-egyet, hogy vagyunk, megvagyunk-e, eljöjjön-e segíteni. Ilyenkor mindig megnyugtattam, minden a helyén, elég, ha a premierre jön el Győrbe.


– A Kék, kék, kék több helyen bemutatott darab már. Mivel egy cirkusz életébe enged bepillantást, a sajátságos Egressy-féle torzítókon keresztül elengedhetetlenül van benne cirkuszi rész is. A szerző szerint volt olyan színház, ahol csak ezzel foglalkoztak.

– Nálunk, bár lesz cirkusz, nem is kicsi, hiszen élő állatok is szerepelnek majd, nem fog a darab elé tolakodni. A színészek is érzik ezt a fajta hangsúlyozást. De hogy ne legyen könnyű a dolguk, rendezőként egy kicsit felborítom a színházi sémákat.


– Sokan a Portugál után valami hasonlót várnak.

– Olyasmi lesz ez is, hiszen Egressy-darab, de annál még összetettebb.


– Nevetünk vagy sírunk majd a darab végén?

– Az elválik. De azt biztosan tudom, közben lesznek helyek, ahol harsányan lehet nevetni és olyanok is, ahol elszorul majd a szív. A humor beleágyazódik egy komoly történetbe, ettől lesz talán igazán kirobbanó. Azt gondolom, a nézők szeretni fogják az előadást, mert kicsit könnyezhetnek majd, sokat nevethetnek és számos dolgot átgondolhatnak az életről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Houston, van egy problémánk˝

Negyven évvel ezelőtt a nyugati világ szeme az ég felé szegeződött: 1970. április 17-én, magyar idő… Tovább olvasom