Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Türjén süvítő nyílvesszők

Úti cél - A Zala megyei Türje egykori premontrei prépostsági templomának toronykettőse messzire látszik. Piros téglás homlokzata sejteti, hogy évszázadok tanúja. Aki belép kapuján, a rossz állapotok ellenére is élményre lel. A román kor, a gótika és a barokk találkozik a falak közt, sőt, a Képes krónika Szent László-legendája is életre kel.
Türje távolsága Győrtől Pápán, Devecseren, Sümegen át 115 kilométer, Soprontól a 84-es úton Dukáig, majd a 8-ason Bögötéig, onnan délre Türjéig 100 kilométer.

Kopjájával letaszítja
A déli mellékhajó falán a Képes krónikában elbeszélt történetet csaknem életnagyságú alakokkal, néhány jelenetben képregényszerűen meséli el a középkori művész. Az indítóképen Szent László utánaered a magyar lányt elrabló kun vitéznek. A magyarok és kunok nyilai hasítják a levegőt. László király beéri és kopjájával letaszítja a nyeregből a leányt és fogvatartóját. A következő esemény – amikor a kun halállal lakol – töredékes. Utoljára azt látjuk, amikor az uralkodó a lány ölében piheni ki az üldözés és küzdelem fáradalmait. A színek finomak, az alakok leegyszerűsítettek. A jelenetsor mozgalmas, dobog a lovak patája, süvítenek a nyílvesszők, jajveszékel a leány. 1478-ból való az ugyanide másodlagosan elhelyezett gótikus szentségtartó fülke. Két oldalán a visszavágott ágú fatörzs motívum, amelyből csak kevés maradt fenn hazánkban.Szentgróti Dénes donátorsága
A prépostság első említése egy 1234-ben készített egyházlátogatási jegyzőkönyvben található, Csorna fíliája volt, azaz első szerzetesei onnan érkeztek. A donátor személye valószínű, hogy a Türje nembeli Szentgróti Dénes. A főúr II. András oldalán részt vett a holicsi hadjáratban. A király fia, a majdani IV. Béla környezetébe is bekerült. A későbbi források szlavón bánként emlegetik, majd kétszer is viselte a nádori méltóságot. Elég tekintélyes és gazdag volt ahhoz, hogy Isten dicsőségét és nemzetsége hatalmát nagyszabású építkezéssel megörökítse. IV. Sándor pápa kiváltságlevélben a prépostság önállóságát megerősítette. A kolostor a középkorban hiteles helyként jogosult volt oklevelek kiadására. A török időkben az épületeket erődítették és Sümeg tartozékaként a harmadrendű végvárak csoportjába sorolták. A hódoltság után a templomot kijavították. 1703-ban az alsó-ausztriai Pernegg premontrei prépostsága vásárolta meg. Az ő idejük alatt készült a templom barokk renoválása és a hozzá délről csatlakozó rendház. Az 1920-as években történt a főhomlokzat román kori arculatának visszaállítása.Gyönyörű pillérfejezetek
A kőben szegény vidéken az építkezéshez téglát használtak. Hajói az építésekor szokásostól egy boltszakasszal rövidebbek, szentélye viszont hosszabb volt. A kis népességnek elég volt a rövidebb hajó, míg a szerzetesi közösség számára szükség volt a nagyobb szentélyre. A templom leghatásosabb része a főhomlokzat. Hatalmas nyerstégla felület, a kőkeretes kapuzat fölött a magasban rózsaablak, a középrészt keskeny vakablakok sorával könnyebbé tett mellvéd zárja le. A magasra törő toronypár fiatornyos lezárása a restauráláskor készült. A belsőben feltárulkozik előttünk a jellegzetes szentélynégyszöggel bővített, háromhajós, bazilikális elrendezésű tér. A főhajó bordás keresztboltozatai vaskos, nyolcszögletű pilléreken nyugszanak. Gyönyörűek az egymásba fonódó indás levélornamentikával és bimbós levélformával díszített pillérfejezetek. A barokk szentélyben a fiatal Dorffmeister István falképeit láthatjuk. Főoltárképe az angyali üdvözlet jelenetét ábrázolja.

A falra festett oltárarchitektúra oszlopai előtt a premontreiek két legjelentősebb szentje, Szent Norbert és Szent Ágoston. A szentély boltozatát és az északi mellékhajóhoz csatlakozó Szent Anna-kápolnát is Dorffmeister freskói díszítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A grúz nyuszika esete az orosz medvével

- A grúz események csak úgy értelmezhetők, hogy Moszkva világossá akarja tenni, eddig és ne tovább… Tovább olvasom