Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Túl a Könnyek völgyén

Gubás Gabi csinos és tehetséges színésznő. Inkább választja a biztos jelent, mint a bizonytalan jövőt.

Csinos és tehetséges. Inkább választja a biztos jelent, mint a bizonytalan jövőt. A hazai színházak sztárja, bár már Miamiban is forgatott. Gubás Gabit aki nem láthatja színházban, az most megnézheti a moziban, két filmben is.

Magyarországon még mindig színházban fedezik fel maguknak a filmesek a tehetségeket. Hiszen nálunk a mozi nem tud stabil anyagi hátteret adni, és nem is nyújt olyan sok lehetőséget. Ezért tépelődik sok színész a színházi és filmes lét között. „Kint, Amerikában megteheted, hogy egy évig foglalkozol a szereppel: lefogysz vagy meghízol, levágatod vagy megnöveszted a hajad. Olyan gázsit kapsz, hogy megteheted, hogy csak arra koncentrálsz. Itthon, ha színész vagy, akkor csak a színház működik" – meséli Gabi. Hogy honnan a tapasztalat? Szinte párhuzamosan forgatott Miamiban és itthon.

Bár a Szőke kóla című film forgatása évekig húzódott, és ez a magyar tapasztalatokkal ellentétben próbálós-felkészülős alkotás volt, a Könnyek völgye című amerikai pszichothriller főszerepére mégis sokkal nyugodtabban tudott készülni a színésznő. „Egy hónapig telefonon, interneten csak arról beszéltünk a rendezővel, hogy mi az ő meglátása. Karaktereken finomítottunk, újraírtunk jeleneteket. Igazi kreatív felkészülési folyamat volt. Magyarországon nyilván mindenbe a pénzhiány szól bele. Míg kint nyitottabb, nyugodtabb a légkör, itthon spórolni kell a nyersanyaggal, rengetegszer hajtott az idő. Ezek nem művészpárti dolgok. Csak reménykedhettem, hogy bemutatják a filmet. Sokszor láttam már olyat, hogy a film forgatókönyv stádiumban meghal, de az még szörnyűbb, amikor az ember beletette a munkát, a pénzt és úgy nem kerül bemutatásra." Gabinak rögtön az első filmes élménye ilyen volt: 14 évesen Rudolf Péter és Udvaros Dorottya mellé választották ki a Fasírtkirály című filmre – ami azóta dobozban van. A Szőke kóla kis híján hasonló sorsra jutott. A producerek végül úgy döntöttek, hogy az utolsó hét forgatási napból kettő lesz. (Ezek többsége pont Gabi jeleneteit tartalmazta.) Persze aki a forgatásba szerelmesedett bele, az a nehéz körülmények ellenére is csak ritkán mond nemet. „Ennek a pályának 50 százaléka tehetség és 50 százaléka szerencse" – válaszolja arra a kérdésemre, ő miért nem próbálkozik külföldön. Marozsán Erika, Dobó Kata, Gryllus Dorka és még sorolhatnánk, hányan kortársai közül külföl-
dön reménykednek.

Gabit meg itthon is eléri a külföldi főszerep. „Nekem még jó, hogy benne van az életemben a színház. De soha senki nem tudhatja, hogy merrefelé viszi a sors. Tizenegy éve vagyok a pályán, és azt gondolom, hogy csak akkor járok jól, ha azt a munkát nézem, amiben benne vagyok. Ígéretekre már nem nagyon szeretek apellálni. Nem mindig voltam ilyen praktikus, de az elmúlt évek mégis arra tanítottak, hogy a »lesz«-t nem te irányítod. Úgyhogy inkább a magam erejével próbálok érvényesülni." Ezt az akaraterőt és tehetséget persze bárki megirigyelheti tőle. Enger Péter amerikai–magyar producer is nyilván valami ilyesmire figyelhetett fel az érzékeny színésznőben. „A miami forgatást egyébként pont az ismeretlen helyzet, az ismeretlen emberek miatt tartottam kihívásnak. Én itthon készültem, és belecsöppentem egy teljesen új légkörbe. Bizsergető érzés volt, hogyan tudom majd megoldani – ráadásul angolul. Inspiráló volt, hogy mit tudok magamból megmutatni. És egy kicsit többet kellett utaznom ezért a szerepért."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A názáreti Jézus arcai

Mit jelent ma a karácsony, ha eltekintünk az ünnepi étkezésektől, italozásoktól és az… Tovább olvasom