Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Történelmi utazás: 1848-as képes-lapozó

Képes postai küldemények, papírra nyomtatott nézegetnivalók és egyben annál sokkal többek, a szabadságharchoz fűződő érzéseink átlapozását automatikusan beindító kartonlapocskák. A ’48-as és az azokból következő eseményeket különleges ihletettséggel megjelenítő képeslapok, amelyeket a Kisalföldnek március 15-e alkalmából Komondi Miklós válogatott össze gyűjteményéből.

Nincs olyan téma, ami képeslapon ne jelenne meg – állítja a gyűjtő, Komondi Miklós, akinek a ’48-as szabadságharcot konkrétan ábrázoló és egyes kiemelkedő alakjaihoz, eseményeihez távolról kapcsolódó témájú több is van a birtokában. Azok a szemnek és a szívnek egyszerre tetszetősek, a szemnek küllemükkel, a szívnek tartalmukkal.

A győri képeslapgyűjtő birtokában e témakörben nemcsak régi „kincsek" vannak, igaz, a legkorosabb 1898-ból származik, de elmondta azt is, hogy egészen napjainkig jelentek, jelennek meg – most már jobbára csak kisebb példányszámban, magánkiadásban – a szabadságharc emlékét idéző értékes darabok. S azokat is beszerzi, azokkal is gyarapítja értő módon ápolt, papírra rögzített korlenyomatainak készletét.

Az elmúlt évtizedek során voltak olyan korszakok – magyarázza –, amikor kevesebb képeslapot adtak ki, és olyanok, amelyekben felfutott azoknak a divatja, az ilyen hullámhegyek-hullámvölgyek jellemzően váltották egymást. S hogy épp egy-egy szép lap melyik időszakban készült, azt az értő szem rögtön felismeri, főként a színezési technikáról. Épp ezeknek a technikáknak a látványa egyébként az, ami elsőként hat, amikor a gyűjtő a március 15-e alkalmából az ünnepi témában összeválogatott darabjait az asztalra teríti.

Aztán a szem gyorsan a legismerősebb ábrázolásokra téved, a Petőfit, Kossuthot, a csatajeleneteket, a Pilvax kávéházat, a Nemzeti Múzeumot bemutatókra. Figyelmünkbe ajánlja Komondi Miklós azt a lengyel kiadású képeslapot, amely Bem Józsefnek a lengyelországi Tarnówban, egy kis tó közepén négy magas oszlopra állított síremlékét jeleníti meg. S rögtön mesélni kezd arról, hogy a legendás „apó" a magyarországi szabadságharc után Törökországban is katonai vezetőként futott be karriert. Épp ezzel mutatja meg, mitől olyan varázslatos ezeknek a képeslapoknak a nézegetése, hiszen számos legenda is fűződik a szorosan vett történelmi eseményekhez és számos személyes történet is, mindenki más-más saját élményt fűzhet hozzá, eleveníthet fel olyan beszélgetések alkalmával, amikhez a képes levelezőlapok forgatása ad apropót. Hiszen azok megjelenítik több változatban Petőfi Sándor portréit, a róla készült festményeket, verseit, az azokhoz készült illusztrációkkal együtt, sőt, még szüleinek, szülői házának képeit is, több oldalról, és a János vitéz jelenetei is képeslapokhoz szolgáltatnak témát.

1848-as képes-lapozó. Reprodukció: Krizsán Csaba

Kimagasló arányú a ’48 témájához kapcsolódó képeslapok közt az olyan, ami Kossuth Lajost ábrázolja vagy a hozzá kapcsolódó emlékeket: portréját, a Kossuth-bankókat, a Kossuth-szobrokat. Szokás volt ugyanis egy-egy szobra avatásakor annak alkalmából arról egyet megjelentetni, de még olyan is létezik, ami a még csak  készülő szobor makettjét ábrázolja. A születésének századik évfordulójára kiadott lapon pedig fiatal- és időskori portréja is látható. Mai szemmel viszont leginkább mégiscsak az tűnik különösen érdekes képeslaptémának, hogy Kossuth, Görgey leveleit eredeti kézírással, gyönyörű dőlt betűkkel kiadták képeslapokon. A hátsó oldalukon pedig rendszerint nyomtatott betűkkel közlik ugyanazt a levelet, hogy biztos mindenki el tudja olvasni azt.

Nem felejthetjük ki azonban azt sem a sorból, hogy a ’48-as zászló ma már múzeumi darabját színesen közli egy-egy képeslap. Az aradi vértanúknak pedig nemcsak a portréit, hanem a nekik állított műemléket is, sőt, még ereklyéiket is, külön-külön. Damjanich mankóját, s a szekeret, amin a vesztőhelyre vitték, Lázár Vilmos selyemkendőjét, amivel a szemét agyonlövésekor bekötötték. Kézbe véve azokat a szabadságharc eseményeihez fűződő érzések szavak nélkül öntik el az embert. S akkor még nem beszéltünk az ugyancsak képeslapon szereplő kézbilincs formájú karkötőről, amelyet a szabadságharc leverésének emlékére viseltek, és a dömsödi Petőfi strandról, Petőfi-szigetről, amelynek fekete-fehér fotói a képeslapon bordós, barnás, sárgászöldes árnyalatban jelennek meg, ugyanis több változatban kiadták az 1930-as években.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kossuth császár katonái

Dr. Bona Gábor hadtörténész a Moszkvát megjárt honvédzászlókról és a nemzeti színek tobzódásáról… Tovább olvasom