Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Tom Hanks oldalán a vörös szőnyegen

Bármilyen furcsa, akad ember, akinek munkaköri kötelessége, hogy világsztárokkal találkozzon. Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára Los Angelesben a Golden Globe-díjátadón járt, és Tom Hankstől kezdve Clint Eastwoodig sok mindenkivel találkozott, beszélgetett. Hazánk filmgyártását képviselte, próbált kedvet csinálni a filmeseknek, nálunk forgassanak.
– Alig akartam hinni a szememnek, amikor a Golden Globe-díj-
átadóról szóló televíziós híradásban megláttam. Nem is akármilyen társaságban, Tom Hanks oldalán. Hogyan kerül ki a világünnepségre egy magyar, ráadásként győri filmes szakember?


– Munkaköri kötelességből – mondja nevetve a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára, majd hozzáteszi, természetesen magánemberként is nagyon jól érezte magát: – Már 2005-ben is ott voltam a Golden Globe-díjátadón, hiszen Magyarországot, az itteni stúdiókapacitásokat az ilyen eseményeken lehet igazán jól eladni. Tavaly elmaradt a gála a forgatókönyvírók sztrájkja miatt, így idén mindenki ki volt rá éhezve, a szakmának hiányzott a fantasztikus kavalkád, a sajtónak, hogy legyen miről írni. Ráadásul ez volt a 66. ilyen esemény, érezhető volt, mindenki szeretné, ha jól sikerülne, és ez így is történt! Delegációnk a Magyar Film Bizottságot is képviselte. Ennek a szervezetnek az a dolga, minél több filmgyártást hozzon hazánkba.


– A bizottságnak a tengerentúli munkatársa vagy megbízottja Návai Anikó újságíró is?

– Ő a Los Angeles-i képviselőnk. Nagyon befolyásos újságíró Amerikában, amit az is jól mutat, hogy bent van azon nyolcvankettő között, akiknek a szavazata eldönti, kik kapják a díjakat. Szeretik a stúdiók, szeretik a sztárok, mert közvetlen, jól kérdező kommunikátor. Egyébként azért olyan fontosak, akik a díjról döntenek, mert szemben az Oscarral, ahol ötezren szavazhatnak, és ettől átláthatatlanná válik minden, itt pontosan tudják, kinek köszönhető az, ha nyer egy film vagy éppen elbukik.


– Szóval ez a díjátadó azért is fontos, hogy munkát szerezzenek a magyar filmiparnak. Gondolom, idén Tom Hanksnél nevesebb szóvivője ennek az ügynek nem akadt.

– Tom Hanks nem csupán az egyik legfelkapottabb színész, de a legbefolyásosabb producer, az életmű Globe-ot kapó Spielberg egyik legjobb barátja is. Hát ezért kiáltottunk fel örömünkben az asztalunknál, amikor a John Adams-sorozatért járó díjat átvéve megköszönte Budapestnek, a magyaroknak a minisorozat forgatásához nyújtott lehetőséget.


– Pedig nem indult minden túl jól a John Adams forgatásán. Hansk mint producer akár mérges is lehetett volna.

– De nem volt, sőt! Jó, az Adams díszlete leégett, pont mikor a forgatásra iderepült volna, de utána újra felépült, és a stáb attól kezdve csak dicsérte Magyarországot Hanksnek. A film egyébként négy jelölést kapott és mindegyikben nyert. Azt hittük, azután, hogy így megdicsért egy világsztár minket, újabb öröm nem jöhet. De akkor szólították ki a főszereplőt, Paul Giamattit. És ő mit mond? Köszönöm, Magyarország! Kész volt mindenki, kelet-európai országot ennyit még soha nem emlegettek ezen a díjátadón.


– Gondolom, ezek után illően megköszönték a művészeknek, hogy bennünket népszerűsítenek a filmgyártók körében.

– Mivel a Beverly Hiltonban a gála után sok helyszínen partit adnak a különböző stúdiók, volt rá lehetőségem. A John Adams az HBO filmje, így az ő, egyébként talán legnagyobb partijukra mentünk el. Návai Anikó, aki ismeri, megszólította Tomot, hogy itt van a magyar filmszervezet egyik vezetője, beszélne-e vele? „Ó, hogyne, azonnal" – válaszolta rendkívül kedvesen. „Gyertek csak gyertek" – integetett felénk. És máris ott álltunk körülötte. Akkor tudtam meg, igaz, személyesen nem járt nálunk, de csak jót hallott a magyarokról a stábjától. Neki is elmondtam, mint minden tárgyalópartnerünknek, hogy hazánkban, megvívva csatánkat az EU-val, sikerült a filmkészítőknek húszszázalékos adózási kedvezményt kivívnunk. A költségek is fontosak, nem csupán a jó környezet!


– Milyen ember közelről Hanks?

– Közvetlen, helyes, barátságos. De ezen a rendezvényen a legtöbb sztár ilyen. Mert ez nem a rajongók hadáról szól, hanem a szakmáról. Együtt dohányozhatsz, beszélgethetsz Colin Farell, vagy éppen egyszerre mentek el a mellékhelyiségbe Penélope Cruz-zal. Sting például megállított bennünket mint magyarokat és azt mondta, kedveli Budapestet, csodás város, ott mindig jól érezte magát.


– Barrymore-nak magyar születésű az anyukája.

– Magyarul is szólított meg minket: „Á a madzsarok már megint!" – vele is jót beszélgettünk, akárcsak Leonardo DiCaprióval. Őt már régóta szeretné elérni egy győri rendező, Kocsis Tibor. Ökológiai témájú filmjéhez, az Eldorádóhoz szeretné a sztárt meghívni narrátornak.


– Elsőre ez elég vad ötlet!

– De mégsem az, mert Caprió, miután leszólítottam a kavalkádban meghallgatott minket, majd azt mondta, szívesen megnézi a mozit, aztán válaszol. Kérte, keressük fel az ügynökét. Nem kellett messze mennünk, ott volt az édesanyja a partin, ugyanis ő az, aki Leonardo ügyeit intézi.


– Szóval mindenki meg- és leszólítható volt?

– Ez a varázsa a Golden Globe-nak, ezért fontos, hogy ott legyen a magyar filmipar képviselője. Nekem nyilván nagyon nagy élmény, hogy ha csak néhány percet is, de beszélhetek világsztárokkal, volt akinek még a ruháját is segítettem megigazíttani, mert kicsit szűkre szabatta. Vagy hogy életem egyik bálványával Clint Eastwoddal megismerkedhettem, mikor gratuláltam neki. Azt azonban látni kell, az ilyen eseményekből a hazai filmgyártás profitálhat a legtöbbet. Az, hogy Tom Hanks dicsérjen meg minket, megfizethetetlen reklám, mert ott volt az a szakma, aki majd filmezni fog, ráadásul ezt az eseményt a világon közel ötvenmillió ember nézte. A film, a filmipar, a filmgyártás nem csupán szórakoztatás, komoly üzlet és kulturális lehetőség. Egy országnak, egy városnak is csáberőt jelenthet, ha jó filmesei, jó stúdiói, jó archívumai vannak. Ezért is szurkolok a Mediawave-nek és Győr városának a Nemzeti Filmalaphoz való kapcsolódásért. A film hírvivő, ki kell ezt használni.

Olvasóink írták

 • 3. éaa 2009. január 17. 20:46
  „"...megvívva csatánkat az EU-val, sikerült a filmkészítőknek húszszázalékos adózási kedvezményt kivívnunk." Különben a milliomos filmesek mehetnének a híd alá.
  Nem értem, hogy a magyar mezőgazdászok miért nem tudják ilyen jól képviselni az érdekeiket az EU-ban. Megkérhetnék a szőke pipit, szóljon az érdekükben néhány jó szót, mert a dagadt államtitkártól nem sokat remélhetnek. Valószínű, még egy talicska trágyát sem tolt odébb.”
 • 2. SAmu 2009. január 17. 18:03
  „N.A. egy agyonbotoxozott arcú kasztbeli, valakinek a valakije.
  A cikk jól leírja azt a heroikus, áldozatos munkát, amit Amerikában végez érdekünkben a két magyar(nevű) nőszemély.......”
 • 1. elemér 2009. január 17. 17:09
  „De jó hogy nem olvassák az ujságot. Megijednének a cigányoktol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keressük őket! - Keresd Te is velünk!

Várjuk azok jelentkezését, akik a kiváló festőművész Tóvári Tóth István képeihez valaha is modellt… Tovább olvasom