Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Test és lélek kés alatt

A plasztikai esztétikai sebészet diadalútja világszerte töretlen. A trend hazánkban is érvényesül. Cikkünkben az okokat kutattuk és válaszokat kerestünk a kérdésekre: miért vállalkozik egyre több férfi szépészeti műtétre, melyek ma a favorizált beavatkozások és mitől lélekszobrász a plasztikai sebész?
Az esztétikai sebészet a rendszerváltást követő évektől vált egyre népszerűbbé Magyarországon, az utóbbi évtizedben pedig jelentősen megnőtt, a legbátrabb becslések szerint megtízszereződött a szépészeti beavatkozások száma. Az esztétikai műtétek, kezelések iránti fokozottabb érdeklődés szorosan összefügg a mindennapjainkat meghatározó, mind nagyobb egyéni, társadalmi és munkahelyi elvárásokkal. A megfelelési vágy befolyásolja az ember gondolkodásmódját, lelkileg nyomást gyakorol rá – kimondjuk vagy sem, a tetszetősebb külső bizony sokszor előnyt jelent...

Az évek során, válaszul a megnövekedett igényekre, számos esztétikai sebészeti praxis és magánklinika nyílt országszerte. Napjainkban több mint 200 plasztikai sebész dolgozik hazánkban, s döntő százalékban szépészeti beavatkozásokat végeznek – szaktudásuk és a technikai felszereltség világszínvonalú.


Tükörkép

Az emberek többségét saját igényességükből kifolyólag is foglalkoztatja a kinézetük. Ha valaki a természet adta vagy az évek múlásával átalakult külsejével nem tud megbékélni, az a lelkiállapotára is kihat. „Az elégedetlenség a teste valamely részével, egy durvább vagy finomabb eltérés, egy elváltozás jelentős problémát okozhat a páciens életében, gátlást, önbizalomhiányt, a magabiztosság elvesztését, és ennek következtében magánéleti, munkahelyi gondokat eredményezhet. A mai üzlet- és karrierközpontú világban ebből rendkívül sok hátrány származhat" – hangsúlyozza dr. Kővári Péter győri plasztikai sebész.


A testi-lelki harmóniáért

„Tapasztalatom szerint mindig valamilyen lelki tényező a mozgatórugó, a motiváció, amiért felkeres valaki egy esztétikai sebészt. Egyszerűen fogalmazva nem elégedett önmagával, nincs kibékülve a külsejével. Változtatni szeretne. A plasztikai sebésznek az is a feladatai közé tartozik, hogy felmérje: saját maga által meghozott döntéssel, szilárd elhatározással és reális elvárással érkezik-e hozzá a beteg, teljesíteni tudja-e a kérést. Mert Kovácsnéból Kovácsné lesz, szebb, más, de nem Lollobrigida. Ezt nem vállalhatom, és meg is mondom a páciensnek. Az orvosnak kell tudni nemet is mondani. Ez praxisomban sem ritka, ahogy remélhetőleg a többi felelősségteljes sebészkolléga rendelőjében sem" – fogalmaz dr. Sándor Imre plasztikai sebész, aki megyénkben Mosonmagyaróváron és Sopronban praktizál.

„A magyar emberek véleménye még mindig meglehetősen megosztott az esztétikai műtétekről, annak ellenére, hogy jelentős az igény a beavatkozásokra. Napjainkban is sokan bélyegzik hiúsági kérdésnek, felesleges luxusnak a szépészeti műtéteket. Ez ellen határozottan tiltakozom. Ha valakinek lelki problémát okoz, hogy nem tetszik valami a testén és változtathat ezen, miért lenne ez a testi-lelki gyógyulás hiúság vagy luxus? A plasztikai sebészt szikével dolgozó pszichológusnak is szokták nevezni és ebben sok az igazság" – szögezi le dr. Sándor Imre.


A kéz, amely a szikét tartja

Szakorvost találni, nem is keveset: az orvos személyének kiválasztása azonban csak látszólag egyszerű feladat. Az állami és a magánszektorban dolgozók száma meghaladja a kétszázat, ami a jelenlegi piaci igények tükrében kétszerese az ideálisnak. Szakmabeliek szerint ráadásul az is előfordul, hogy szakvizsgával nem rendelkező doktor végez plasztikai műtétet; szépészeti eljárásokat pedig olyan személy is, aki még csak nem is orvos.

„Az orvosválasztásnál alapvető szempont kell legyen a szakorvosi vizsga megléte. Az MPHEST-be (Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság) tartozó orvosoknál ez alapkövetelmény, akárcsak a szakmai továbbképzéseken való részvétel. A döntésben segíthet még az ajánlás, egykori páciensek tapasztalatai és az első konzultáció jellemzői is. A pácienssel való foglalkozás, a korrekt tájékoztatás, problémájának átérzése és a megoldás közös keresése mind közrejátszik abban, hogy kiderüljön, kialakul-e egy bizalmi kapcsolat orvos és betege között" – amely Kővári doktor szerint elengedhetetlen az együttműködéshez.


Egyre több férfi páciens

A páciensek nemek szerinti eloszlásában is történtek változások az elmúlt években. A megyei tapasztalatok összecsengenek az országos adatokkal. Igaz, továbbra is sokkal több nő keresi fel a plasztikai sebészeket, azt azonban ki kell emelni, hogy a férfiak száma jóval magasabb, mint egy évtizeddel ezelőtt. Mára 10 az 1-hez az arány, vagyis minden tizedik páciens az erősebb nemhez tartozik. A szakemberek ennek okát (szintén) a megnövekedett, cikkünk elején már említett egyéni, társadalmi, munkahelyi elvárásokban látják. Ugyanakkor kijelenthető, hogy jellemzően olyan férfiak vállalkoznak a műtétekre, akik rendkívül érzékenyek, igényesek a kinézetükre: leggyakrabban zsírleszívás (toka, „úszógumi"), szemhéjplasztika, hajátültetés, orr-, fülplasztika kérésével fordulnak plasztikai sebészhez.

A nőknél világtendencia, hogy rendkívül megnőtt a nem műtéti, de szakorvost igénylő beavatkozások iránti érdeklődés, ezek az anti-ageing, azaz öregedés ellen ható ambuláns kezelések. Ilyen a lézeres arcfiatalítás, az injekciós kezelések (ránctalanító, ajaktöltő): hyaluronsavas és botoxkezelések, a mezoterápia (bőrfiatalítás, hajkezelés, testkezelés). A műtéti beavatkozások közül továbbra is dobogós helyen állnak a mellműtétek. Ezek közül, míg korábban a mellfelvarrás vezette a listát, mára az implantátumok fejlődésével a mellnagyobbítás gyakoribb és növekvő tendenciát mutat a mellkisebbítések száma is. Az első háromba tartozik még a zsírleszívás (öröklött zsírpárnák eltávolítása) és a kisebb ránctalanító plasztikák (szemhéj, homlok). Egyre nagyobb az érdeklődés régiónkban is az intimplasztikák iránt (hüvelyszűkítés, pénisznagyobbítás).

Korosztály szerint három tipikus kör alakult ki, a 18–23, a 32–40 és az 55–60 évesek csoportja. Egyszerűsítve elmondható: más típusú műtét, más életszakaszt érint, a 18–40 évesek esetében testkontúrjavítás a cél, míg 40 felett a ránctalanítás, fiatalítás kerül előtérbe.


A szépség ára és a válság

A magyarországi esztétikai sebészeti árak messze elmaradnak a nyugat-európai áraktól, szakértők nagy jövőt jósolnak emiatt a plasztikai turizmusnak. Ez itt a nyugati országrészben csapódhat le igazán, nem véletlen, hogy újabb és újabb magánklinikák nyílnak térségünkben is – legutóbb ősszel Mosonmagyaróváron –, s praxis is szép számmal működik.

Egy-egy esztétikai műtét magyar átlagfizetéseket alapul véve nem olcsó, de a szakmabeliek szerint, aki már elhatározta magát, az előteremti rá a pénzt: akad, aki megspórolja, s van, aki a különböző finanszírozó szervek révén hitelből, kölcsön bevállalásával fizeti ki a műtétet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tíz-tizenöt évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor jellemzően a módosabb emberek látogatták csak a plasztikai sebészeteket, ma már mindegyik tártársadalmi réteget megemlíthetjük a bejelentkezők között.

Még e téma kapcsán sem mehetünk el szó nélkül a napjainkat befolyásoló globális gazdasági válság mellett. Országosan kisebb visszaesésről, óvatosságról beszélhetünk; ahogy az egyik plasztikai sebész fogalmazott, „az is kivár a műtét elvégeztetésével, akinek egyébként megvan rá a pénze, mert nem tudja, mi lesz 5–6 hónap múlva". Régiónkban viszont egyelőre nem csökkent az esztétikai műtétek iránti érdeklődés, amit nyilván befolyásol az is, hogy Ausztriából, Szlovákiából leginkább a nyugati határszélen lévő praxisokat keresik fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tánc odaadás, hit és alázat

Ritka dolognak számít, hogy egy táncművész huszonhat évesen Harangozó-díjat kapjon. A szakma ezen… Tovább olvasom