Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Terrorban nem lehet középút

Legrejtettebb testrészeink ˝kerülnek napvilágra˝ a reptéri testszkennereken, amelyekkel a terroristákat próbálják kiszűrni, ez ellen a jogvédők tiltakoznak.

A forgalmas utascélpontok azonban védhetetlenek, csak a merényletek esélyét csökkentjük, véli a biztonságpolitikai szakértő. A moszkvai kettős robbantás is ezt bizonyítja.

Sokkolta a világot a március 29-i moszkvai kettős merénylet, amelyben harmincnyolcan vesztették életüket. Két fiatal nő robbantott két metróállomáson, az egyik egy 28 éves, pszichológiában is jártas tanárnő, a másik egy tavaly likvidált dagesztáni terrorista felesége volt. Soha nem látott biztonsági intézkedéseket vezettek be a 2001. szeptember 11-i, World Trade Center elleni repülőgépes merénylet óta. Mégsem tudnak minden terrorcselekményt megakadályozni, hiába a bekamerázott közterek, a civil ruhás biztonsági emberek, a sok, olykor megalázó intézkedés, amelyek ellen olyannyira tiltakoznak a jogvédők.

Testszkenner: Ezeken a felvételeken gyakorlatilag ruha nélkül láthatjuk az emberi test körvonalait.
Testszkenner: Ezeken a felvételeken gyakorlatilag ruha nélkül láthatjuk az emberi test körvonalait.

Az utóbbi évek legnagyobb európai merényleteit 2004-ben Madridban (191 halálos áldozat) és 2005-ben Londonban (56 halott) követték el. A szeparatisták mellé az iszlám fanatikusok ˝zárkóztak fel˝: a legújabb tűzfészek a Kaukázus, ahol e két kategória olykor összefolyik. Julija Latinyina újságíró, a kaukázusi helyzet alapos ismerője az Eho moszkvai rádió műsorában fejtette ki véleményét: az oroszországi merényleteket a szélsőségesek azért követik el, mert iszlám államot akarnak alapítani a Kaukázusban. Az iszlám szélsőségeseket emelte ki a terrorcselekmények kapcsán dr. Nógrádi György kül- és biztonságpolitikai szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója is.

– Magyarország nincs a terrorral fenyegetett államok első sorában – fogalmazott dr. Nógrádi György. Ide azok az államok tartoznak, amelyek aktív szerepet vállalnak Afganisztánban, vagy az országban komoly arányban élnek iszlám hívők. Oroszországban 20 százalék az iszlám népesség aránya, és egyre nő, mivel nagyobb a népszaporulat – hozzá kell tenni, az ottani iszlám vallási vezetők elítélték a merényleteket. Hasonló a helyzet Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Belgiumban és Hollandiában.

Gyász: gyertyagyújtás az áldozatok emlékére a Lubjanka állomáson, ahol a másik robbantás történt. Fotó: MTI
Gyász: gyertyagyújtás az áldozatok emlékére a Lubjanka állomáson, ahol a másik robbantás történt. Fotó: MTI

– Magyarországnak a szocialista évtizedekben jó kapcsolata volt az iszlám világgal. Ma kisszámú iszlám népesség él itt, a kapcsolat velük rendezett – mondta a szakértő, ám arra hívta fel a figyelmet: tökéletes biztonságpolitika nem létezik, így nálunk sem feleslegesek az óvintézkedések. – Nincs középút: vagy megtörténik egy terrorcselekmény, vagy nem.

Európában ezért ma mindenütt megelőzi a biztonság az emberi jogokat. Iszonyú komoly dilemma ez, amire nem tudunk kielégítő választ adni – magyarázta a biztonságpolitikus.

Merényletet ott követnek el előszeretettel, ahol ez látványos eredménnyel jár. Moszkva is főváros, jelen van a világsajtó, míg ha Dagesztánban robbantanak – ahogy ez március 31-én meg is történt –, az legfeljebb háromsoros hír lesz a másnapi lapokban, mondta el a szakértő. Az olyan célpontok viszont, mint a forgalmas repterek vagy a metróállomások, középületek, még a szigorú biztonsági intézkedésekkel együtt is védhetetlenek. A moszkvai metróban napi kilencmillió utas fordul meg – csak a merényletek valószínűségét lehet csökkenteni.

Dr. Nógrádi György kül- és biztonságpolitikai szakértő
Dr. Nógrádi György kül- és biztonságpolitikai szakértő

Levetni a cipőt és zokniban tocsogni a sáros padlón télvíz idején, a fémszíjas órát, övet a csat miatt, odalenn hagyni az ollót, arckrémes tégelyt, a vizesflakont. Ha valami mégis ˝becsipog˝, jön a szigorú, megalázó motozás – nálunk, Ferihegyen is. Ezt megkönnyítendő elsőként Amerikában szereltek fel testszkennereket a reptereken, miután egy nigériai fiatalember karácsonykor robbanószert vitt fel magával egy Detroitba induló járatra. Angliában csak kísérleti jelleggel működnek a szkennerek, a Heathrow repülőtéren azonban már kitört a botrány miattuk. A képeket elvileg lehetetlen eltárolni, ám egy fiatal, jóképű bollywoodi sztár képét az alkalmazottak kinyomtatták.

– Az egyik moszkvai merénylő egy 17 éves, már özvegy lány volt. Soha nem gyűlt meg a baja a rendőrséggel, nem adta jelét, hogy képes terrorcselekményt elkövetni – hívta fel a figyelmet dr. Nógrádi György egy újabb fontos tényre, ami nehezíti, hogy a biztonsági szervek kiszűrjék a terroristákat. Ezért hiába találnak fel új és új módszereket a személyazonosításra – az ujjlenyomat, a szem szivárványhártyája és a fül után a középfülben lévő szőrsejtekről, sőt, még az orról is kiderült, hogy alkalmas lehet erre –, az intézkedések nem lesznek kevésbé szigorúak a jövőben sem. A szakértő szerint a biztonság elsődleges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi halála: Öngyilkosság vagy gyilkosság?

Máig vitatják Széchenyi István gróf 150 évvel ezelőtt történt halálának körülményeit. Csorba László… Tovább olvasom