Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Terézanyu most máshogy segít

Létezik egy fogalom, amit az utóbbi időben gyakran hallunk, de a jelentése nálunk még valahogy nincs a köztudatban. A coach angol szó, magyarul edzőt, trénert jelent, aki segít kilábalni az embereknek szakmai-magánéleti válságukból.

Rácz Zsuzsa, a nagy sikerű könyvek, az Állítsátok meg Terézanyut! és a most megjelent folytatás írója azok közé tartozik, akik e furcsa nevű foglalkozást gyakorolják.

A nyugati országokból beszivárgott coaching cégeknek alapvetően három típusuk van: vezetői, üzleti és életvezetési. Ez a módszer nem terápia, a célja nem a gyógyítás, hanem egy adott helyzetre az érintett számára a legideálisabb megoldás megkeresése. A pszichoterápiákban legtöbbször a múltbéli történések feldolgozásán van a hangsúly, míg a coaching során a jelen és a jövő a főszereplő. Rácz Zsuzsa coach. Az eredetileg bölcsész végzettségű hölgy sokáig rádióriporterként dolgozott, majd hét éve megírta a hazai szingliirodalom máig legnépszerűbb alkotását, az Állítsátok meg Terézanyut! címűt. Újabb könyvet is írt, de az írás mellett korábban is párhuzamosan foglalkozott már tréneri munkájával. Az új kötet Nesze neked Terézanyu! címmel jelent meg, melyben folytatódik a főszereplő, Kéki Kata izgalmas élete. Az írót elsőként a hosszú csend okáról faggattuk.

– A Terézanyu sikere teljesen felborította az életemet: hülyén hangzik talán, de nagyon megijesztett a siker mérete. Több mint százezer példányt eladni egy könyvből és ismert szerzővé válni egy karikacsapásra majdnem olyan lehetetlen, mint megnyerni az ötöslottót.

És szerintem legalább úgy felforgatja az ember életét. Én egyszerűen nem értettem, mi történik, és addig, míg nem értettem, nem tudtam újból írni.


– Kívülről, másoknak könnyebb segíteni, mint magunknak? A cipész cipője nem lyukas?

– Kívülről, egy másik, szakavatott ember sokkal könnyebben észreveszi, hogy mi nem stimmel az életünkben, ha megtiszteljük bizalmunkkal. Én mindig segítő akartam lenni, de nem csináltam jól, mert kérdés nélkül nekiálltam megmenteni mindenkit, akiről úgy véltem, rászorul. Elhatároztam, ha már ennyire akarok segíteni, muszáj megtanulnom profi módon tenni. Mert ez egy hivatás, segíteni. Ezért tanultam az egyetemen szupervíziót és coachingot inkább, mint hogy könyvet írjak. Ezzel telt az elmúlt hat évem, és nem mellesleg társat választottam és szültem egy gyönyörű kislányt. Más dolgom volt most az életemben, mint az írás.


– Mennyire ismerik Magyarországon a coachingot?

– A coaching új dolog Magyarországon. Közel áll ahhoz, ahogyan egy pszichológus segítségét igénybe vehetjük, csak coachingba az egészséges emberek mennek, akik egy komoly problémájukra megoldást keresnek, tudatosan és lehetőleg gyorsan.


– Túl az anyagiakon mennyire merünk segítséget kérni?

– A segítségkérés, úgy látom, nagyon nehéz. A kultúránkban – bár panaszkodni tudunk – segítséget kérni, valódi, profi segítséget még mindig egyet jelent azzal, hogy gyengének és kudarcot vallónak érezzük magunkat, amiért a többiek megvethetnek. Ezzel az előítélettel nagyon nehéz mindannyiunknak megbirkózni, különösen a férfiaknak, mert ők ráadásul úgy nőnek föl, hogy nem is beszélhetnek a fájó érzéseikről.


– Honnan tudja egy coach, hogy mi a helyes út, hogy miért pont az?

– A coach nem tudja, kinek mi a helyes út. Azt tudja, hogyan segíthet rájönni az ügyfelének arra, hogy számára mi lenne a legjobb, és azt hogyan érje el.


– Mennyi múlik a neveltetésen? Mennyire vagyunk bátrak? Mennyire tudjuk feldolgozni a kudarcélményeket?

– Nagyon sok múlik a szülőkön. Én már általános iskolásoknak is tanítanék együttműködési készségeket, önismeretet játékosan és örömteli módon. Az életben a társas készségeinken múlik a boldogulásunk, nem a tárgyi tudásunkon. A coaching abban segít, hogy az életben könnyebben boldoguljunk, tanuljuk meg felismerni, mi hogyan jó nekünk. És ez elengedhetetlen ahhoz is, hogy jó szülők legyünk, akik át tudják adni a gyermekeiknek azt a tudást, hogy hogyan éljenek boldog életet.


– A coachnak ki segít?

– Egy másik coach. Egy komoly szakember rendszeresen jár coachingba, vagy szupervizorhoz, vagy önismereti csoportba maga is. Legalábbis én járok rendszeresen.


– Milyen módszerek vannak arra, hogy otthon, „házilag" erősítjük mentálisan magunkat?

– Többféle módszer létezik. Meditáció, beszélgetés barátokkal, írás, olvasás – ez segíthet abban, hogy egy problémánktól kellő távolságra menjünk és rálássunk. Ám ha ez kevés, akkor érdemes szakemberhez fordulni és megtanulni, miként kell felülemelkedni egy problémán ahhoz, hogy meglássuk a megoldását.


– Időközben a 30-as szingli nőből anyuka lett, megszületett a lánya. Hét éve, amikor az első könyv íródott, ilyennek képzelte a mostani életét?

– Sosem mertem álmodni, hogy valaha ilyen kerek és boldog életem lesz, mint amilyen van. Ez azért is meglepő, mert másról sem álmodoztam, mióta az eszemet tudom. De a valóság megint gazdagabbnak bizonyult a képzeletemnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomsebek gyógyítói

˝Ezer színben csillog, pompázik, gyönyörű, ahogy a fény áttetszik rajta.˝ Talán ennyi, s elég is… Tovább olvasom