Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Templomsebek gyógyítói

˝Ezer színben csillog, pompázik, gyönyörű, ahogy a fény áttetszik rajta.˝ Talán ennyi, s elég is magyarázatként, miért vonzódik az üveghez ilyen különösképp Kurecz Krisztina, aki munkanélküliként Szegedről indult el Győrbe, hogy kitanulja az üvegművészet csínját-bínját.

Pannonhalma közelében talált magának mestert és lehet, hivatást is. Most egy templom sebeit gyógyítja és örömét leli benne.


Keskeny csigalépcső vezet fel a műhelyig, az üveg és az ezer szín birodalmába. Hefter László üvegművész műhelyében már sok száz csoda készült, mester és tanítványa most éppen a balatonfűzfői templom ablaküvegeinek helyreállításán dolgozik...

Biztos van valami sorsszerűség abban, ki milyen anyagot vesz szívesen a kezébe, Kurecz Krisztina azt mondja, ő már egészen kicsi korától az üveggel került megmagyarázhatatlanul jó barátságba.

– Gyakorlaton voltunk Győrben az egyik nyáron a főiskolával. Megtetszett a műhely, mindaz, amit itt láttam – árulta el magáról Kurecz Krisztina. – Egy elejtett mondattal megjegyezte a mester, olyan ügyesen dolgozom, hogy legközelebb szerződtet. No, engem sem kellett tovább biztatni.

Amint visszaértem Szegedre máris telefonáltam neki. A következő héten pedig újra csak itt voltam. A legnagyobb örömömre megbeszéltük, hogy nála tanulhatok. Boldogan kerestem hát magamnak egy belvárosi albérletet.


– Emlékszik, mi volt az a pillanat, ami megfogta, az ólomüveg-művészet közelében tartotta?

– Heffter mester műhelyében ott voltak a robbanásban megsérült balatonfűzfői templom ablakai, amelyek „gyógyításra" vártak. Életemben először láttam ilyen szépséget közelről, s mindjárt az első alkalommal üveget is festhettünk. A kötődés megmagyarázhatatlan, jó döntés volt, hogy Győrt választottam.

Mester és tanítványa: Aprólékos, kitartó munka az üvegművészé, az eredmény sok esetben monumentális: Hefter László és tanítványa, Kurecz Krisztina a balatonfűzfői templom ablakait restaurálják. Fotó:
Mester és tanítványa: Aprólékos, kitartó munka az üvegművészé, az eredmény sok esetben monumentális: Hefter László és tanítványa, Kurecz Krisztina a balatonfűzfői templom ablakait restaurálják. Fotó: Szük Ödön

– Mi ebben a munkában a szép, hisz – ha nem sértem meg – jóformán alaktalan darabokból dolgoznak úgy, mint egy puzzle-játék...

– Ebből a sok-sok darabból egyszer csak összeáll egy teljes egész. Gyönyörű, amikor elkészül, leírhatatlan, ahogyan átkacsint rajta a fény. A balatonfűzfői templom ablakai részben vagy teljesen megrongálódtak, most pedig újjáépítjük, -festjük őket.


– Ezek az ablakok talán évszázadok-ezredek múltán is ugyanott lesznek. Gondol rá?

– Nem akarok nagy szavakat használni, de büszke vagyok rá, hogy ennek a monumentális munkának a részese lehetek. Ezzel együtt pedig tanulhatok a mai üvegművészet legnagyobbjától, Hefter Lászlótól. Az én nevem sehol nem szerepel, mégis tudom: tettem azért, hogy a fűzfői templomablakok újjászülethessenek.


– Emígy a művészetben, a tanulásban eltűnik a távolság, egyetért?

– Ingázom, de megéri, hogy itt tanulhatok. Igazából akiket szeretek, így is közel vannak hozzám. Győr és Szeged is csodaszép város, tetszik a barokk, hogy sok helyre nem lehet autóval behajtani. Sok helyet már felfedeztem, ha kellene, hirtelenjében nehéz lenne választanom.


– Eddig mit csinált?

– A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végeztem, pár évet tanítottam is, ám aki helyett szerződtettek, letelt a gyese, így mennem kellett. Azóta munka nélkül voltam, úgyhogy számomra ez egy új kihívás. Minél tökéletesebben szeretném megtanulni, csinálni, s ki tudja, egyszer talán tanítani is a gyerkőcöknek.


– Az ember úgy van az üveggel, mint a hímes tojással: törékeny, védtelen, drága. Nem fél, hogy mondjuk egy muzeális darab eltörhet, megsérülhet?

– Persze, az ember roppant óvatos próbál lenni, de itt természetes, hogy az ólmot kalapáljuk, igazítjuk, forrasztjuk, egyszóval ide fizikai erő is szükséges. A tanulmányaim első napján eltörtem a templomablaküveg egy darabját. Jólesett, hogy a tanár úr nem szúrt le, nem haragudott, hanem megmutatta, miként javíthatjuk a hibát. Azóta is igyekszem minden apró fortélyt ellesni.


– Milyen munkatárs és tanár Hefter László?

– Fantasztikus. Segítőkész, jó a stílusa, humora van. Megköveteli a kemény munkát, de ezt mindig nagy szeretettel teszi. Mindig jókedvűen jövök, s ezt egész napra beosztom. Bár sokszor elfáradok, hisz a munka egy része fizikai, mégsem megterhelő. Egyszerűen szeretem csinálni. Meglehet, kétlaki leszek, elvégre Győrben és Szegeden is remekül érzem magam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínával repülhet a következő magyar asztronauta?

Farkas Bertalan a Szojuz-36 fedélzetén 30 évvel ezelőtt, 1980. május 26-án indult a világűrbe. Egy… Tovább olvasom