Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Távolban a fehér vitorláson

A 17 éves Hegedűs Fanni kétszeres országos bajnoki címmel vágott neki a nyáron rendezett balatonfüredi országos bajnokságnak. Már nem az ifjúsági csapatban, hanem felnőtt korosztályban indult. Mindenkit maga mögé utasított. Jövő hét végén újra hajóra száll.
A vitorlázás mint sportág nemcsak a férfiak, hanem a lányok egyik kedvelt sportága is. A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium végzős tanulója, Hegedűs Fanni is ezt választotta.


2006 női vitorlázója

Fanni a BKV Előre FC egyesület tagja, amelynek telephelye Balatonfüreden található. Mindennapjaira nem a megszokottság jellemző. Életét az utazás és a vitorlázás teszi ki. Mivel az iskola, ahol tanul, Győrben található, így minden péntek délután veszi a csomagjait, és meg sem áll Balatonfüredig. Majd, ahogy az edzésekkel tűzdelt, fárasztó hétvége eltelt, vasárnap este érkezik vissza szülővárosába. A 2006-ban az év női vitorlázójává választott lány nem unatkozik, szabadideje alig akad.

Kizárólag egyéniben versenyzik, és nem a megszokott, átlagos vitorlával szeli a hullámokat, hanem a Laser elnevezésű kis hajóval.


Csak egyéniben

A Hegedűs családban nem Fanni az egyetlen, aki a vitorlázásért rajong. Fanni édesapja, Hegedűs Tibor is a vitorlázás szerelmese, lánya edzője és felkészítője is.

„Csakis egyéniben versenyzem. Nem szeretek másoktól függeni, szeretem, ha saját magam dolgozom meg a sikerért. Nem szeretnék csapatban dolgozni, én mindig maradok az egyéni szereplésnél, és a Laser hajónál. Sokkal egyszerűbb kezelni az ilyen kisebb hajókat, mint a nagyobb vitorlásokat. Szeretem, ha egyedül vagyok, így csak nekem kell összhangban lennem a hajóval, nem kell még egy másik csapattársra is figyelni" – mondta el Fanni.


A 10 éves kora óta vitorlázó

fiatal kétszeres országos bajnok, „A legjobb női vitorlázó" címet is kiérdemelte már. A harmadik országos bajnoki címét nyáron nyerte el a Balatonfüredi Vitorláshéten. Természetesen ezt is egyéniben.


Balaton, a nagy szerelem

A hétvégi edzések mellett a hosszabb időt igénylő edzőtáborok sem maradhatnak ki Fanni életéből. Általában egy-egy hetet töltenek a versenyzők edzőtáborban, és készülnek fel a versenyekre. Tavasszal és ősszel külföldön készülnek, leginkább Horvátországban és Szlovéniában.

„A legjobb versenyek itthon vannak, de kifejezetten szeretem, ha más országban kell bizonyítani és versenyezni. Fontos az is, hogy a külföldi helyszín nagyban hasonlítson a Balatonhoz. Leginkább a Balatonhoz hasonló vizeket szeretem."


Cél a londoni olimpia

Fannit az edzőtáborok és az edzések folyamatosan készítik fel a nagyobbnál nagyobb versenyekre. A versenyzők télen sem maradnak edzés nélkül, a fizikai felkészülés futásból és súlyzózásból áll. A legközelebbi megmérettetés jövő hét végén a balatonfüredi Majthényi Zsombor-emlékversenyen lesz. Ezen is nagy eséllyel indul.

„Céljaim természetesen vannak, az első számú a 2012-es londoni olimpia, amelyre jelentős esélyem van kijutni. Igaz, a világranglista folyamatosan, minden verseny után változik, de remélem, sikerülni fog a kijutás."

Fanni szerint nagyon nehéz mindig a legjobbat hozni, mert nehéz a tanulás mellett ennyi mindent vállalni. Szerinte a vitorlásokat sokan leírják, pedig ebben a sportban nagyon fontos a gondolkodás és a fegyelem. A fiatal versenyzőről biztosan hallunk még, és reménykedve várhatjuk – vele együtt – a londoni olimpiát.

Ollári Gergely

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gigantikus álom a víz alatt

1912. április 14-én éjszaka korának legnagyobb óceánjáró gőzhajója, amelyet három éven át építettek,… Tovább olvasom