Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Távol Afrikától

A kritikus elefántcsontparti polgárháborús helyzet miatt meghiúsult a két győri balettos kulturális missziója.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Győri Balett két alapító tagja, Bombicz Barbara és Demcsák Ottó a polgárháború sújtotta Elefántcsontpartra készül, hogy egy ottani árvaházban balettiskola alapításában vállaljanak szerepet. A kötelező védőoltásokat megkapták és elindultak Párizsba, ahol az utat szervező Adeline Tannontól azt a lehangoló hírt kapták, hogy a polgárháborús helyzet miatt az utazásuk bizonytalanná vált és a biztonságuk érdekében nem tanácsos vállalni az életveszélyt.

A missziót a viszonyok normalizálódása után, idén májusra halasztották a győri művészek.

– Adeline Tannon jelenleg a francia Külügyminisztériumban dolgozik és a közép-európai kulturális kapcsolatokkal foglalkozik. Barátságunk még arra az időre nyúlik vissza, amikor az Izzó planéták című darabunkban szerepelt a fekete bőrű hölgy. Az ő nagyszerű ötlete volt, hogy segítsünk szülőföldjén egy balettiskola megalapításában. Lelkesen láttunk hozzá a program összeállításához, melyben tánctörténeti előadások, az európai és a hazai balett hagyományainak bemutatása mellett filmvetítéseket is terveztünk – mondja Demcsák Ottó.

– Párizsba érkezésünk után Adeline aggasztó híreket kapott szüleitől, hogy a belpolitikai helyzet kaotikussá vált. Ezt fokozta, hogy a felkelők rálőttek az ENSZ-katonákra, akik visszalőttek, és sajnos halottjai is voltak a tűzpárbajnak. Az esemény után olyan szintű idegengyűlölet alakult ki az iszlám többségű lakosságban, hogy életveszélyes lett volna Elefántcsontpartra utaznunk. Négy napig még reménykedtünk a továbbutazásban, de a kialakult helyzet miatt törölték az oda tartó repülőgépjáratokat is. Nagyon kellemetlenül érintett bennünket a hír, hiszen mi felkészülten indultunk a nagy útra, hogy a 10–18 év közötti afrikai gyerekeket megtanítsuk a klasszikus és modern balett alapjaira, és velük közösen egy kis művet létrehozzunk. Szerettünk volna olyan balettmestereket kinevelni, akik majd folytathatják az általunk megkezdett munkát. A tervek szerint az ottani kulturális miniszter is meglátogatott volna bennünket és a hosszabb távú együttműködést attól tették volna függővé, hogy mennyire nyeri meg a tetszésüket a programunk. Nem tettünk le a tervünkről és remélem, hogy a háborús események csillapodtával májusban útra kelhetünk Bombicz Barbarával az egymillió lakosú Abidjanba, hogy a terveinket megvalósítsuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mesefilm forog tovább

Ki ne emlékezne Cicamicára és Böbe babára? Bálint Ágnes tanulságos története maga volt a csoda. Tovább olvasom