Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tarcsafürdői emlék

„A szauna olyan helyiség vagy külön kis faház, amelyet felfűtenek, hogy benne emberek izzadhassanak kikapcsolódás céljából. Legtöbbször, de nem feltétlenül, a forró kövekre öntött víz által történő vízgőzképzés és a mosakodás is hozzátartozik."

Nem ment el az eszem, és az olvasót sem nézem hülyének, hogy így szájba rágjam, miről van szó, csupán a Wikipédia szócikkét másoltam ide. Ez a leírás ugyanis nagyjából minden szaunával kapcsolatban megáll, pedig nagy különbségek vannak közöttük. De még mekkorák!

Szeretek szaunázni, szeretem a győri termálfürdőt is, különösen a szaunakertben töltöm szívesen az időt, erre költöttem a cégtől kapott utazási csekkjeimet is. Barátaim szerint „ez semmi, gyere el egyszer Ausztriába, majd te is meglátod", ezt szokták mondani a győri fürdő szaunájában „szenvedve". Jó párszor hívtak is a sógorokhoz fürdőzni, izzadni, de eddig nem jött össze. Pedig az egekig dicsérték az ottani „klímát".

Mindezek miatt különösen megörültem, mikor alkalmam kínálkozott, hogy eltöltsek egy napot az ausztriai Bad Tatzmandorfban (Tarcsafürdő), az ottani termálra épült Avita Hotelben. Merthogy ez a hely Ausztria legszebb szaunakertjéről híres – ezt a címet kapja évek óta az egyik elismert, fürdőkkel foglalkozó internetes szaklaptól. 

Nos, megértem a szakírók döntését. Valóban élményt ad az a hely. Nyolc különböző vizű, méretű és rendeltetésű medence mellett tizenhat, ugyancsak más-más méretű, fajtájú és funkciójú szauna kelleti magát a lazulni vágyók előtt. Van ott – a helyi elnevezések szerint – dagonya, aszaló, gyógyfüves, lazító, római és a többi...


De nem a kínálat, nem a bőség az, ami leginkább megfogott, hanem a hangulat, vagy még inkább a szellem. Az a derű, nyugalom és jókedv, ahogy fogadják és „kezelik" a vendéget, s ahogy a vendég fogadja mindezt. Valahogy más módon állnak hozzá ott az emberek még a pihenéshez is. Némi túlzást is éreztem néha, mert rápisszentenek az emberre, ha a pihenőrészben egy félhangos mondat elhangzik – mint esetünkben, amikor vendéglátóink körbevezettek a komplexumban. De az a feltűnő tisztaság, rend, csend és nyugalom valóban a kikapcsolódást szolgálja. És a szaunák ugyebár ruha nélküliek, de ez ott természetes – a szó minden értelmében. Nálunk még sok helyen nem az.

Azon morfondíroztam, vajon mi kellene ahhoz, hogy itt is olyan körítéssel és olyan körülmények között lehessen szaunázni, mint a szomszédban. És az ugrott be, amint egy jóember (éppen egy szlovák barátunkról van szó, de ez mellékes) víztől csorgó fürdőgatyáját lekapta magáról a győri termál szaunájában és csupasz testtel nyúlt végig a forró deszkán – csak úgy pőrén, törülköző nélkül, s azt próbálta imitálni, hogy ő ám a laza, felvilágosult európai. Hát, nem sikerült neki. A vendégen sok múlik tehát, de nem hiszem persze, hogy ez náció kérdése csupán, s nem hiszem, hogy akár mi, magyar vendégek éretlenek lennénk a kinti világ eme kellemességeire. Hiszen odakinn jó pár hazánkfiával találkozhatunk vendégként ilyen helyeken is. No meg mást ne mondjak, a tarcsafürdői hotelben magyar a marketinges, a séf és a szaunamester is. Az viszont bizonyos, hogy a személyzetnek nagy szerepe van a rend, a tisztaság fenntartása mellett a szokások és a már említett szellem alakításában is.

Aki nem érti, miről beszélek, vegye kezébe a térképet és induljon!

Somodi Géza

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri kéksapkás Nyugat-Szaharában

Nyugat-Szahara – Rió de Oro és Saguiet el-Hamra – területének kétharmadát 1976-ban… Tovább olvasom