Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Tánc vezette ecset

Művészettalálka és diákrandevú egyszerre, a színházzá varázsolt egyetemi klubban rögtönzéssel megöntözött kulturális ötletpalántázás. A Test-Szín-Tér című est az előadó- és a képzőművészet közti különbségek falait bontja le.


Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművész, koreográfus a kultúra elkötelezett terjesztője és művelője. Nemcsak saját művészeti ágában, hanem teljes keresztmetszetében igyekszik átjárást, hidat létesíteni a különböző művészeti ágak között. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ő maga kontárkodik bele más művészetekbe, inkább a barátait – akikből számos akad – nyeri meg a küldetésnek. Ehhez egyébként nincs szüksége nagy erőfeszítésre, ezek a barátok szívesen vállalják a közreműködést. Ezért barátok!

A Kultúrporta-projekt keretében az elmúlt három évben már többször adtak randevút egymásnak sikeresen a művészeti ágak. Demcsák Ottó ˝karmesterségével˝ a következő összművészeti estet Test-Szín-Tér címmel szombaton este hét órától tartják a Bridge Oktatói és Hallgatói Klubban (Győr, Kálóczy tér 6.). A képzőművészeti performance-ra belépődíj nélkül érkezhet a közönség a színházzá varázsolt helyre. Az előadás programja Bombicz Barbara balettművész szavaival kezdődik, aki megnyitja Mikó F. László festőművész kiállítását. A képek hatása mellett Cseh Tamás-dalok és Balassi-versek andalíthatják tovább az érdeklődőket: Kátai Zoltán énekel. Felrázásképp a tévés Beugró című műsorhoz hasonlatos helyzetgyakorlatokkal, szójátékokkal, próza- és versrészletek összevegyítésével szórakoztatja a nagyérdeműt a Shakespeare Akadémia II. évfolyamának Beszédvariációk című előadása.

Demcsák Ottó
Demcsák Ottó

A színidiákok osztályvezetője Kovács Gábor Dénes. A jazz hullámaira Rosta Csaba építész igényes zenét szolgáltató családias vállalkozása, azaz a Rass-Q Jazz koncertje vezet át. A csapatban egyébként egy balett-táncos kongázik, már ez is a táncos ritmusérzék és a hangszerkezelő zenész közti összművészeti híd egyik pillérét jelenti.

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskola növendékei a Színtánc című produkciót adják elő, amit Demcsák Ottó koreografált és tulajdonképpen azonnal megfest Mikó F. László. Az előadás háttérben kifeszített üres festővászonra ugyanis a táncosok pózai ihlete, vonalak, színek kerülnek. A festő körberajzolja őket, és míg tovább táncolnak, még dolgozik két dimenzióban rögzített alakjuk részletein. Mozdulataik látványa vezeti ecsetjét, s amíg tart a koreográfia, kialakul egy kép vázlata, amit később kidolgozhat.

– Estünkkel, projektünkkel olyan fiataloknak, művészpalántáknak is esélyt akarunk adni, akik pályakezdőknek számítanak, és azoknak is, akik nem kapnak semmiféle hivatalos támogatást alkotótevékenységükhöz – szögezte le az összművészeti szimfóniák levezénylésében már gyakorlott Demcsák Ottó, aki úgy véli, fontos, hogy az egyetemi élet része legyen az oktatás mellett a kulturális ötletpalánták elültetése is a fejekbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táltosfityisztől a fa Batmobilig

Fából faragott velocipédjeit, és főképp napelemes fenyőfa autóját látva megállapítható: a… Tovább olvasom