Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Tádzs Mahal, az asszony örök emléke

A hölgyek szavazatai minden bizonnyal hozzásegítik India nevezett épületét, hogy a jövőben a világ hét csodájaként (is) számon tartsák-
A hölgyek szavazatai minden bizonnyal hozzásegítik India nevezett épületét, hogy a jövőben a világ hét csodájaként (is) számon tartsák. Varga Marianna személyesen is megtapasztalta a Tádzs Mahal szépségét, mely emléket állít az örök, síron túl is élő szerelemnek.
 
„Újdelhiből bő háromórás autóúton értük el Agra városát. Mindent elolvastunk, amit lehetett, tudtuk, hogy egykoron a mogul birodalom fővárosa volt, híres a Vörös Erőd, több nagy palota és mecset kínál látnivalót. Mégis, amikor kísérőnk megkérdezte, hogy hova menjünk, mindannyian azt válaszoltuk, hogy a Tádzs Mahalt szeretnénk rögtön látni. Szokásos módján elmosolyodott bajusza alatt és gyorsan elvitt minket az emlékhelytől 2 km-re lévő autóparkolóba.

A helyiek védik a szennyeződéstől a gyönyörű fehér márványlapokat, ezért innen gyalog vagy riksával lehet megközelíteni a világhírű épületet. A riksás egy utolsó, rövid alkudozás után kitett minket egy vörös homokkő épület előtt. Rögtön elkezdtünk gyanakodni, hogy talán félreértett vagy becsapott minket, mert sehol nem láttuk nyomát az általunk ezerszer elképzelt márványpalotának. Kifizettük a külföldiek speciális belépődíját (kb. 20 USD), átestünk a biztonsági motozáson, átvilágításon és még mindig nyoma sem volt. Végigfutott rajtam a megtett út fáradtsága, a régóta dédelgetett és most megvalósulni látszó álom kellemes bizsergése, hogy látni fogjuk az igaz szerelem kőbe vésett emlékét, a Tádzs Mahalt.

A fogadóépületben sok helyi keresett menedéket, éppen esett az eső. Minket már ez sem érdekelt, sürgettük vezetőnket, hogy mutassa már meg a helyes utat a Tádzshoz. Ragi csak mosolygott, mert ő már tudta, hogy pillanatokon belül elénk tárul  a látvány.

Így is történt. Meglepettségünkben nem győztük csattogtatni kameráinkat, hogy meg tudjuk örökíteni ezt a felemelő érzést. Kiderült, hogy a Tádzs Mahal nem csupán maga a síremlék, hanem egy óriási, a belső magot szinte védő épületegyüttes. A palota tervezője impozáns kertet építtetett a Tádzs Mahal városi oldala felé – itt van az ismert szökőkút gyönyörű ápolt zöld fűvel, növényritkaságokkal, árnyas fákkal és élő pávákkal –, ennek végéből lehet a legjobb fotókat készíteni. Itt nem szabad sietni! A szökőkút oldalán haladva jut el a látogató a Tádzs Mahal épületéhez, amely a négy minaretet és a síremléket foglalja magába. Ide csak mezítláb lehet belépni (zoknit érdemes megtartani a forró márványlapok miatt), a cipőket megőrzik. Fotókat csak kívülről lehet készíteni, a sírnál nem engedélyezett.

A Mumtaz Mahal sírját magába foglaló kupolás épület fala márványból készített csipke. Megvilágítása a nap pillanatnyi állásától függ, odabenn nincs mesterséges világítás. Csupán bámulni lehet a falakat, minél többet elraktározni a látványból. Csodálatos volt járni az évszázados köveken, tanulmányozni a Korán-idézeteket (a kalligráfiák ékezetei ékkőből készültek), látni a fény és árnyék játékát. Végiggondolni, mi minden történt a világban, miközben ezek a falak mindvégig itt álltak a Jamuna partján.

Álmodozó hangulatunkból hamar kizökkentett a helyi elcsípett szóbeszéd: a folyó túlpartjára bevásárlóközpontot terveznek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alhambra, a Vörös Erőd

A Sierra Nevada több mint háromezer méter magas csúcsainak hátteréből tűnik elő az Ibériai-félsziget… Tovább olvasom