Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Szúrós szemű szánhúzók

A földtörténet évezredeit geológiai képződményekben őrzi Alaszka délnyugati partvidéke. A Csendes-óceánnak erre a részére sétahajó vitte olvasónkat, aki a legizgalmasabb élményének a husky kutyák farmján tett látogatást tartja.
Alvó Indián – ilyen és hasonló neveket adtak a helybeliek a jégfolyóknak változatos kinézetük alapján, ugyanis szebbnél szebb motívumokat mintáznak, míg óriási súlyuk a tengerbe csúsztatja azokat. A széthasadozott partvidék előtt pedig szigetvilág húzódik, amelynek „strandjain" lustálkodva nyújtózkodnak, napoznak a hájas testű sarkvidéki rozmárok. A közelükben a kecsesen karcsú borjúfókák apró játék állatoknak tűnnek. Minderről olvasónk írt, aki Alaszka partjait cirkálóról csodálhatta meg. A kirándulás legizgalmasabb része mégis az volt, ami a szárazföldre vezetett.

Skagway – ez a neve a fjordnak és a folyónak is, aminek a partján található az 1890-es aranyláz korában alapított város. A századforduló táján a legnagyobb alaszkai település volt, manapság a turizmus nyújtja a megélhetést lakóinak. Közelében van a husky kutyák farmja. Az oda vezető úton a helybeliek szívesen elmesélik, hogy az eszkimó kutya őse Szibériából származik. Egy ott élő népcsoport tartotta szinte családtagként, igavonó állatnak. Ma viszont már kutyaszánversenyekre tenyésztik őket. A husky önsúlyának kilencszeresét tudja húzni és remek tájékozódóképességgel rendelkezik, de házőrzésre nem alkalmas.


„A kutyaszánon utazás nagy élménynek bizonyult. Az ugató ebek izgatottsága, türelmetlensége ragadt át rám is, velük együtt alig győztem kivárni a "Go!", az "Indulj!" parancsszót. Tizenkét állat egy kutyaként pattant az útra. Mindegyik huskyt szívesen külön-külön megöleltem volna, buzgó odaadásukat és teljes testi erejük bevetését látva. Nincs köztük lazsáló, kivétel nélkül inukszakadtáig húzzák a szánkót. Ilyenkor is megnyilvánul azonban rámenős jellemük, a szomszédját mindegyik igyekezne erőszakosan elnyomni, ha gazdáik hagynák, de így minden kutya tudja a rangját és ismeri a helyét, ahova befogják. Baj van, ha egy is hibázik és nem tud időben helyesbíteni. Épp ottlétemkor egy bal oldalon húzó kutya átkerült a húzókötél jobb oldalára. Amelyiknek ott volt a helye, vádló csaholásba kezdett, szinte panaszkodóan tekintett a hajtóra, aki meg is állította a fogatot, aminek talpa alá – mivel épp elolvadt a hó – kerekeket szereltek" – írta olvasónk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Türjén süvítő nyílvesszők

Úti cél - A Zala megyei Türje egykori premontrei prépostsági templomának toronykettőse messzire… Tovább olvasom