Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Szüret előtti teendők a pincében

A megváltozott időjárás miatt idén hamarabb lesz a szüret és ezért az azt megelőző munkákkal is sietni kell.

A présházban, a pincében való kitakarítás előfeltétele annak, hogy egészséges, tiszta ízű, állóképes borok érlelődjenek a szőlőből. A présházak falát mésszel lemeszelve ajánlatos fertőtleníteni. A hordókat az alapos kitisztítás után diópáccal kell lekenni.

Más anyag nem alkalmas erre, mert a bor nemcsak az erős szagokat veszi át, de káros oldószerek is belekerülhetnek a szakértelem nélkül fertőtlenített hordókból.

A pince után az edényeket kell kimosni, kiszárítani, a gumi- és műanyag csöveket megtölteni langyos, 1–2 százalékos szódaoldattal, amelyeket többször kell cserélni, utána gondosan kiöblíteni. A műanyag edényeket, főleg az újakat ki kell gőzölni: kénes-savas (borkénes) vízzel megtölteni és egy hétig tartani az edényben, majd kiöblíteni, kiszárítani.

Ha a hordó kiszikkadt, használatbavétel előtt egy nappal fel kell tölteni tiszta hideg vízzel és hagyni megduzzadni.

A penészszagot – elég bonyolult eljárással – meg lehet szüntetni, de az erősen penészes hordókat csak kádármester tudja rendbe hozni. Ha ecetes bor volt a hordóban, forró szódaoldattal, majd hideg vizes öblítéssel, áztatással lehet azt újjávarázsolni.

Az új hordó használatát megelőző eljárás is elég hosszadalmas. A kezelés után – ajánlják a szakemberek – ajánlatos az új tárolóedénybe a legolcsóbb minőségű mustot tölteni, ugyanis az új hordó csak az erjesztés után válik igazán töltőképessé.

Badacsonban megkezdődött
Megkezdődött a szőlőszüret, emberemlékezet óta a leghamarabb, az Európában legkorábban érő, hungarikumnak számító csabagyöngyével Badacsonyban. A csabagyöngye a balatonboglári borvidéken terem, ahol az idén a vártnak megfelelő, 90–100 mázsa a termés hektáronként. A szőlő 16-os mustfokú, 7 gramm/liter savtartalommal, ami optimális.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar horda Ázsiában

Ezer kilométert a Góbi sivatagban lovagolni és ott paprikás csirkét főzni – a legkevésbé sem… Tovább olvasom