Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Szórakozás és tanulás közötti térben

Vége felé közeledik a 10 napos „Művészetek Völgye" nagyszabású rendezvénysorozat a Balaton-felvidék és a Káli-medence legszebb vidékén, de még vasárnapig érdemes ide ellátogatni.
A pénzügyi nehézségek ellenére (a kezdés előtt még 75 millió forint hiányzott, és csak az utolsó pillanatokban kaptak egy banktól és egy minisztériumtól 20 millió forintot) sikerült nagyon színvonalas és sokoldalú programkínálatot nyújtani. Így a vendégek zömének fel sem tűntek az elmaradt produkciók, bár a rajongóknak hiányoztak például az Új Színház és a Bárka Színház előadásai.

Kapolcs, Vigántpetend, Pula, Monostorapáti, Taliándörögd, Öcs és idén új helyszínként, a „völgy tornácaként" már Nagyvázsony is helyet ad a rendezvényeknek. Most is több ezer különböző zenei, színházi, irodalmi kávéházi, kulturális és történelmi örökséget bemutató program és sok újdonság várta a közönséget.

A rendezvényeken kezdettől hatalmas tömeg nyüzsgött – sokak szerint a völgy kinőtte önmagát. Még a hét eleji esős, hideg időjárás sem igazán tudta eltántorítani az „igazi völgylakókat". Sőt, ők örültek is annak, hogy csökkent a zsúfoltság.

„A likból lett lány"

Susán Piroska (54) budapesti kiállításszervező, aki öt éve nagy rajongója a völgynek, készségesen beszélt a programokról, a benyomásairól. Az ő szavaival szinte átélhetjük az ott történteket.

– Évről évre kevesebb a pénz, fájhat is a feje Márta Istvánnak és rendezőtársainak. Ez a mostani nagy hiány egy fájdalmas segélykiáltás, remélem, észreveszik azok, akiknek van lehetőségük támogatni a fesztivált. Fájlalom például, hogy elmaradt Bácskai Juli pszichoszínháza és a vigántpetendi hangjátékszínház. Pedig ők nagyon készültek idejönni. Javaslom a rendezőknek egy olyan vendégkönyv létrehozását, ahová mindenki beírhatja a véleményét, és hogy jövőre mit szeretne mindenképpen látni.

– Nekem nagyon tetszettek a kapolcsi jazzszínpad előadásai, de a monostorapáti rockkoncertek – például a második napon a Balkán Fanatik – is szenzációsak voltak. A fiúknak tetszett az énekesnő, Anna erotikus, rekedtes hangja és ahogy fortélyosan elfedte, de meg is mutatta a testét.
Egyébként pajzán műsorok is voltak. Ilyen volt például
a kapolcsi faluházban Hargitai Ildikó előadása, igencsak erotikus példázatok és mesék „A likból lett lány" címmel.

Akrobatikus tánc a kocsmaudvaron

S hogy kinek mi volt az összképben is külön élmény? Íme néhány vélemény:
– Bármikor bárhol rátalálsz egy-egy közösségteremtő hivatalos vagy spontán programra. Például a kapolcsi Királykő kocsmában Tommy White fogja a harmonikáit (vagy 4–5 fajtán játszik), a mikrofont, a zenésztársait és spontán rázendít az amerikai country-, rock and roll és más örökzöld slágerekre. Olyan még nem volt, hogy a túlzsúfolt kocsmaudvaron ne pördülnének táncra az emberek. Volt, hogy egy elegánsan öltözött, szigorú tekintetű úr egyszerre csak akrobatikus táncba, kézenállásba kezdett a kocsmaasztalok között.

– A kirakodóvásár is nagy élményeket kínál. Azt szeretem, amikor én magam készíthetem el a megvenni akart tárgyat, vagy kipróbálhatom a készítését. Ilyen például a japán raku, egy speciális kerámiaégető műhely. Kiválasztasz egy „agyagból" készült nyers formát, különböző színű fémalapú kerámiafestékkel bemázolod. Ezt az orrod előtt egy kemencében kiégetik, majd földbe, fakéregbe teszik, onnan is kiveszik, locsolják és fantasztikus metálos-fémes színekben pompázó kézművestermék lesz a tiéd.

– Hiányzik a részletes térkép, a rendszeres csigabusz, és jó lenne egy kikiáltó, aki kijön a nézelődők, vásárosok, kocsmák közé és a kezdés előtt kikiabálja a programokat.

Több nap többet lát

Györe Győző Tibor péceli lemezlovas, programszervező és barátnője, Nemes Erika először volt itt, nagy vásározásnak látják – nappal – a fesztivált. Több workshop kellene, ahol bemutatják a kézművesmesterségeket. Bár így is akad.

– Az ólomöntőnél kipróbálhattuk a kiskatonák készítését, a korongozónál az agyagkorsó készítését stb. Nagyon tetszik az Afrika-völgy. Tudtátok, hogy a hiphopzene és a breaktánc is az afrikai zulu nép városi fiataljaitól származik? Az Urban Zulu Nation megmutatta a gyökereket. Jövőre beszélek a szervezőkkel, hogy hiphoptáncoktatást vállalunk.

– Több napra gyere, mert különben csak végigrohanod az egészet, sodródsz a tömeggel, szidod a tumultust. A nagyvárosi stresszes életmód után jó ez a lazulás, önfeledt szórakozás és egyben tanulás is. Nagyon szép környezetben a kora reggeli jógától, a templomi imáktól a bulis esti, éjszakai életig itt mindent megtalálsz!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kubai varázs a barokk főtéren

Bár az idei Győri Nyár legnagyobb durranása kétségkívül az Omega koncertje volt, a legizgalmasabb zenei csemegét a Septeto Nacional fellépése tartogatta. A világhírű, varázslatos zenészek az egyik legrégebbi nyolctagú kubai együttest alkotják. Tovább olvasom