Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Szíven szúrt ország

Négyezer ember felállva, percekig tapsolt, amikor befejeződött csütörtökön este Veszprémben a Cozma-gyilkosságról készült, Szíven szúrt ország című film első részének díszbemutatója; a közönség hosszú ideig Marian Cozma nevét skandálta.

A nézők ezt követően egyperces néma felállással tisztelegtek a február 8-án hajnalban meggyilkolt játékos, az MKB Veszprém és a román válogatott kézilabdázója emléke előtt.

„Torokszorító film – mondta a vetítés után Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára, hangsúlyozva, hogy figyelemfelkeltő is, s ha rajta múlna, „kötelező filmként" vetítené. – Tanulni kell belőle az embereknek, elsősorban a fiataloknak, hogy lássák, mit nem szabad, és miért kell egymásra vigyáznunk."

A film díszbemutatóján jelen lévő Petre Cozma, a meggyilkolt sportoló, Marian Cozma édesapja mondja a filmben: „Amikor tavaly megnyertük a Kupagyőztesek Európa Kupáját, nekem aznap volt a születésnapom, s amikor Marian felemelte a serleget és megcsókolta, azt mondta – ez jól látszik –, hogy Isten éltessen, apa, ezt miattad tettük!."

„Próbálom azt hinni, hogy nem értelmetlen ez a halál, hogy ez valamiért történt, s hogy talán jó következményeket hoz" – nyilatkozta a filmben Illyés Ferenc, a veszprémi klub és a válogatott kézilabdázója, Marian Cozma egyik legjobb barátja, hangsúlyozva, hogy „legalább az ország felébred, hogy mi történik ebben az országban, s ezt nem kell és nem szabad hagyni. (...) Nagyon furcsa, hogy egy román embernek kell meghalnia azért, hogy kicsit az ország észhez kapjon."


Mocsai Lajos vezetőedző szerint Marian Cozma nagyon jó adottságokkal rendelkező, jól terhelhető játékos volt, a monotóniát nehezen viselte, mint minden tehetséges ember.

A film végén Petre Cozma megjegyezte: a fia álma az volt, hogy egyszer a Barcelonában játszhasson, de amikor onnét felkeresték, a Veszprém miatt mégis nemet mondott.

Marian Cozmának, a Veszprém februárban meggyilkolt román válogatott kézilabdázójának édesapja úgy érzi, itthon van Magyarországon, és azt akarja, hogy majdan fiúunokája is Veszprémben játsszon.

„Nem múlik a fájdalom, de enyhíti a tudat, ahogy folyamatosan tapasztalom a fiam iránt megnyilvánuló, el nem múló szeretetet, a veszprémiek, a csapattársak nagyszerűségét, emberségét – mondta az édesapa, aki a jövőben még szorosabbra akarja fűzni a kapcsolatot. – Az augusztusi, magyar–román barátságos labdarúgó-mérkőzés, amelyet Marian emlékére játszanak, lesz a következő kiemelt állomás, majd kezdődnek a Veszprém Bajnokok Ligája-meccsei, amelyeken ott leszek kivétel nélkül. És nem egyedül, mert hozom magammal ezentúl minden lehetséges alkalommal az unokámat, aki még nincs hároméves, de már eldöntött dolog, hogy ha felnő, ő is a Veszprémben fog kézilabdázni, ez száz százalékig biztos. Ő fogja befejezni azt, amit Marian elkezdett."


Petre Cozma elmondta, hogy ha odahaza van, Bukarestben, naponta két-három alkalommal is kimegy a feleségével a temetőbe fiuk sírjához, és hogy Romániában sem feledik a tragikus véget ért válogatott játékost.

„Most szombaton volt három hónapja, hogy meghalt, s erről úgy emlékeztek meg Bukarestben, hogy a főváros Floreasca negyedében fél órára megállt az élet, szünetelt a forgalom, amúgy pedig szinte minden második autón az ő arcképe látható. Romániában sem felejtették el a fiamat..."

Petre Cozma életének és szívének egy darabja fia halálával Veszprémben maradt, majd példával szolgált arra, hogy román létére immár magyarnak is tekinti magát: „Nemzetközi mérkőzéseken, amikor felhangzik, én a szívemre tett kézzel hallgatom a magyar himnuszt. Mindkét országhoz odatartozom."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszel, a szerencsés város

Vannak szerencsés városok, ezek közé tartozik Brüsszel. Az EU-parlament városába minden évben… Tovább olvasom