Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Színházi zenészek legjobbjai a monacói cirkuszfesztiválon

Monte-Carlo nevét hallva a legtöbb embernek az azúr tengerpart mágikus szépsége, a kaszinók, a luxusjachtok, autócsodák, világhírességek és a Forma–1 világa juthat az eszébe. Évről évre itt rendezik meg a Monte-carlói Cirkuszfesztivált, melyen a legjobbaknak kiosztják az Arany Bohóc-díjat.
Ezt a díjat a cirkuszművészek Oscar-díjának tekintik. A rangos eseményt hatalmas érdeklődés kíséri, a világ minden pontjáról érkeznek érdeklődők. A legendás Richter-cirkuszdinasztia büszkeségét, a lovas akrobata Richter Flóriánt és csapatát ezzel a díjjal tüntették ki az idei fesztiválon. A sikerről bőségesen beszámolt a hazai sajtó, arról azonban csak kevesen tudnak, hogy a produkcióját kísérő zenekar a Monte-carlói Cirkuszfesztivál legjobb zenekara kitüntető címet nyerte el, mely a Győri Nemzeti Színház négy kiváló muzsikusából verbuválódott. Mezei Gyula elsőhegedűs, Zink Ferenc bőgős, Németh Ottó brácsás és Nemes Zoltán másodhegedűs méltán büszke a párját ritkító sikerre.

Richter Flórián és csapata

A zenekari ároktól a cirkuszporondig

– A színházi zenekari árokból hogyan jutnak el győri zenészek a világ legnevesebb cirkuszfesztiváljára, hogy egy lovas akrobata produkció kísérő zenészeiként a legjobbaknak kijáró elismerésben részesüljenek?

– A színházi zenekarban gitározik Judt István barátunk, aki a Richter József vezette Nemzeti Cirkusz zenei anyagát készítette hangszerelőként. Őt kérték fel, hogy kutasson fel zenészeket egy lovas produkcióhoz. Magyaros zenét képzeltek el kísérő zeneként és így kért fel először engem erre a megtisztelő feladatra – meséli Mezei Gyula.

– Ezután kerestem fel zenészbarátaimat ezzel a lehetőséggel, akik azonnal partnerek voltak ebben a különleges munkában.
Még idehaza felvettük a kapcsolatot Richter Flóriánnal, akivel egyeztettük a zenei anyagot és kialakult egy tipikusan magyaros összeállítás, amelyben szerepelt a Monti csárdás, Brahms V. magyar tánca és más magyar csárdások is.

Idehaza bepróbáltuk a számot és egy hazai cirkuszi előadáson be is mutattuk. A további munka már Monte-Carlóban folytatódott.
Az ottani cirkuszi zenekart egy kiváló svájci karmester, Reto Parolari vezényelte. A kiváló fúvósokból álló zenekarral élmény volt együtt dolgozni.


Csárdás negyvenezer embernek

– Egy színházi zenekari művésznek milyen újdonságokat, milyen kihívásokat jelent a cirkuszi munka?

– Természetesen a felkészültségünk mellett nagyon izgultunk a számunkra új környezetben. A színházban megszoktuk, hogy a karmester vezényel, előttünk van a kotta, lejátsszuk a darabot, a közönség tapsol és ezzel vége az előadásnak – mondja Zink Ferenc bőgős.

A cirkusz teljesen más. Már a környezet, a szokatlan fények, a manézs semmivel össze nem téveszthető illata, a hely atmoszférája sok újdonságot hozott számunkra. Parolari vezetésével a cirkuszi zenekar az emelvényen foglalt helyet. Mi négyen pedig a porondon játszottunk. Ez sok nehézséget jelentett. Össze kellett hangolni a zenét. Mi mikroportokkal voltunk kihangosítva és a zenekartól való távolság is komoly odafigyelést igényelt tőlünk az együtt zenélésben. Külön kellett ügyelni a lovas produkcióban történő eseményekre is és ennek megfelelően játszottunk vagy álltunk le a számokkal és kezdtünk újabba.
A közönségre óriási hatást gyakorolt, amikor a műsorvezető Mezei Gyuszit bekísérte a porond közepére és ott rákezdett a Monti csárdás lassú részére, majd bejöttek a lovas akrobaták és elindult a varázslat. A hatás leírhatatlan volt…

Ez a negyed óra, míg a porondon voltunk, hihetetlen koncentrációt igényelt mindenkitől, hogy minden hibátlanul és gördülékenyen menjen.
Két előadást úgy játszottunk végig, hogy az már tétre ment, hiszen a zsűri mindkét produkciót pontozta – teszi hozzá Mezei Gyula.

Az egész show-t értékelték. Figyelmet fordítottak az akrobaták teljesítményére, a kosztümökre és a zenére is. Sokat számított a közönség reakciója is a zsűri döntésében. Hiába nagyszerű egy szám szakmailag, ha a közönség nem reagálja le. Richter Flóriánék elragadtatták a közönséget. Egészen elképesztő, káprázatos dolgokat műveltek a lovak hátán. Ma kétségkívül ők a világ legjobbjai.

Az elképesztő méretű cirkuszsátor négyezer ember befogadására alkalmas előadásonként. Még soha nem játszottunk egyszerre ennyi ember előtt. Torokszorító érzés volt. Tíz előadáson zsúfolásig megtelt a nézőtér, így negyvenezer ember előtt játszhattunk összesen…


A legjobbnak a legjobbak húzták

– A fesztivál végén a legjobb zenekarnak kijáró díjat vehették át. Mivel érdemelték ki a megtisztelő címet?

– A meglepetés erejével hatott, hogy egy cirkuszban egy négytagú klasszikus felállású zenekar játszott. A megjelenésünk is elnyerte a tetszést, hiszen mi is magyaros ruhában zenéltünk. Külföldön alapvetően imádják a magyar zenét, és ha felcsendül a Monti csárdás vagy Brahms V. magyar tánca, az leírhatatlan hatással van a közönségre. Szédítő volt a siker, de ehhez az is kellett, hogy jó színvonalon játsszunk. Nagyszerű érzés volt látni az emberek tekintetét, ahogy a játékunkat kísérték. A fesztivál művészeti vezetője és Stephanie hercegnő mint fővédnök döntöttek úgy, hogy a fesztivál történetében először különdíjjal jutalmazzák a fesztivál legjobb zenekarát. Nagyon örültünk ennek a nem várt elismerésnek.


Hercegnő a porondon

– Stephanie hercegnő nagy cirkuszrajongó hírében áll. Ráadásul jelenlegi párja is híres cirkuszművész. Milyen volt a találkozás a hercegnővel?

– Minden előadáson jelen volt és érdeklődéssel követte végig a produkciókat. A fotózásnál alkalmunk nyílt vele egy kis beszélgetésre. Végtelenül egyszerű, közvetlen hölgy. Mindegyikünkhöz volt egy kedves szava, mosolya a kézfogások alkalmával.

A gálaműsoron, ahol már csak a díjazottak léptek fel, is megjelent, de már nem a zsűriző helyről, hanem a színfalak mögül nézte a műsort. Szinte mindenütt feltűnt és szemmel láthatóan élvezte a fesztivál minden pillanatát. Az emberek egy hercegnőtől talán tartózkodó, kimért viselkedést várnának el. Ezzel szemben Stephanie nagyon közvetlen, laza benyomást keltett. A fesztivál zárásaként fogadást adott a győztesek tiszteletére és ott adták át a legjobbaknak járó díjakat. Richter Flórián is itt vette át az Arany Bohóc-díjat. Felemelő érzés volt ott magyarnak lenni.

– Monte-Carlo a fény, a pompa, a gazdagság szinonimája is. Mit tapasztaltak ebből?

– Ez valóban így van. Mérhetetlen pompa és gazdagság jellemzi. Ami igazán szembetűnő, az a tisztaság. Az utak, a járdák, a házak minősége olyan látványt nyújt, amit idehaza, de még Európa fejlett országaiban sem tapasztalhattunk sehol. Monte-Carlo a luxuskategóriába tartozik. Az utcáknak olyan burkolata van, hogy akár lakásban is elmenne. Érdekesség még, hogy Monte-Carlóban nagyok a szintkülönbségek és a kényelem szempontjából ezeket szabadtéri liftekkel és mozgólépcsőkkel küzdik le. A Rolls-Royce, a Bentley, a Bugatti vagy a Ferrari mindennapos az utcákon. Természetesen megnéztük a pompás jachtkikötőt, a kaszinót és Forma–1-es versenyek helyszínét is. Nizzába kirándultunk és megnéztünk tengeri kiállítást is.

A Monte-carlói Cirkuszfesztiválra érkeztek artisták az Egyesült Államokból, Mexikóból, Kínából és Oroszországból is. Nagyon tetszett, hogy a cirkuszművészek egymásra nem ellenfélként tekintettek. Igazi nagycsalád benyomását keltették, akik őszinte érdeklődéssel követték nyomon egymás produkcióját és ez nagyon kedves hangulatot adott a fesztiválnak. Mindezt úgy tették, hogy a tét óriási volt, hiszen ez a cirkuszvilág Oscar-díjáért folyó versengés. Nekünk is sokszor gratuláltak, ami igazán jólesett. Nagyon büszkék vagyunk Richter Flóriánra és csapatára, akikkel igazán remek volt együtt dolgozni. Igazi barátokká váltunk az együtt töltött idő alatt.

A kiváló győri muzsikusok előtt a különdíj nyomán új ajtók nyílhatnak meg, hiszen Parolari karmester is kért tőlük zenei anyagot. A svájci dirigens kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik vezető európai zenekaroknál, televízióknál és rádióknál. Richter Flórián pedig első helyezésével világsztárrá vált. A Monte-carlói Cirkuszfesztivál győztese a világ bármely pontján szívesen látott művész és legjobbnak a legjobb zenekar jár…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evita a győri széchenyi téren?

Négy hónappal ezelőtt Forgács Péternek, a Győri Nemzeti Színház igazgatójának a jókedve nem volt… Tovább olvasom