Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Színház a medencében

Aki mostanában látogatott ki a győri strandra, meglepve tapasztalhatta, hogy a szabadtéri sportmedencében nem hullámzik a víz. Ötszázharminc főt befogadó nézőtér és színpad helyezkedik el a hatalmas térben. Egy nem mindennapi ötlet nyomán mától július 13-ig itt rendezik meg a Medencefesztivált, melynek keretében négy különböző színházi produkciót láthat a különlegességekre vágyó közönség.

Ötlet és megvalósítás

Dósa Zsuzsa Kisfaludy- és Domján Edit-díjas színművész és Varga Viktor színművész korábban mindketten dolgoztak nyári színházi produkciókban, melyek a hivatalos színházi évad befejezése után mindig különös, szabadabb hangulatot, másfajta lélekjelenlétet adtak a művészeknek attól, hogy süt a nap és szabadtéren játszhatnak. Mindkét színész közös vágya volt, hogy ezt a fesztivált megvalósítsák.

– Minden színész szeret abban a városban játszani, ahol él és közel van a színháza. Győrben évek óta nincs olyan nyári színházi produkció, melyet itt élő művészek hoztak létre. Nem volt olyan nyári színházi fesztivál sem, amelyhez hasonlóval szinte minden közeli nagyváros büszkélkedhet. Ebből az ötletből született a Medencefesztivál, amely semmiféleképpen nem volt kényszer, hanem inkább egy kívánság és vágy a sorstól. Szervezek, rendezek és játszom is a fesztiválon. Az életem hozta ezt a sokszínűséget, ezeknek az utaknak a találkozását, melynek nagyon élvezem az eredményeit. A Popfesztiválban régen én is játszottam.Akkoriban a líraiságát és romantikáját fedeztem fel, most pedig a mélységeit. Hallgatom a szavakat, mondatokat és ezek nagyon szíven ütnek. A mai korban a régi generációnak visszatekintés lesz. A mostani fiatalokat pedig azért szólítja meg, mert ők sem találják meg magukat a társadalomban. Mindenféle menekülőutakat keresnek… A drog nem feltétlenül azért kerül a kezükbe, mert ők rosszak akarnak lenni, hanem mert kilátástalanság van. Valahova menekülni akarnak. Hiszem, hogy ez a darab a kiutat mutatja meg nekik.

Csapatmunka

A rendezésnél én a csapatmunka híve vagyok. Nagyon sokat segít Varga Viktor és Varga Erika is ebben a munkában. A közös munka erejében hiszek – mondja Dósa Zsuzsa, a fesztivál egyik megálmodója, szervezője.

A Medencefesztivál négy produkciót vonultat fel. Déry Tibor–Pós Sándor–Presser Gábor–Adamis Anna: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, mely musical az 1973-as vígszínházi bemutató óta töretlen népszerűségnek örvend. Ezt a darabot hat alkalommal játsszák a fesztiválon. A Vaskakas Bábszínház a Kádár Kata felnőtt nézőknek szóló revüt mutatja be. A Servinus Színház a Vaginamonológokkal képviselteti magát. A művet Gergely László rendezte. A bál pedig a Gór Nagy Mária Színitanoda Kontúr Fizikai Táncszínházának produkciója, melyet Ettore Scola A bál című filmje ihletett.Közös vágy a popfesztivál

– Szilveszterkor kezdtünk gondolkodni a nyári fesztiválról, de igazi különlegességet akartunk és így jött a medence ötlete, mely számos akusztikai és technikai problémát vetett fel. Ezek megoldódtak. Mindenképpen musicalt szerettünk volna játszani és közös vágyunk volt, hogy ez magyar darab legyen. Így határoztunk a Popfesztivál mellett, melyet a hetvenes évek végén a győri színház is nagy sikerrel játszott. A lehető legjobb szereposztást akartuk megtalálni és így számos kiváló győri kolléga kapott szerepet a musicalben. A vendégművészek között több olyan színész is van, akik ismertek Győrben: Maróti Attila, Tóth Tibor és Balogh Anna is szerepet kapott a produkcióban. A győriek közül pedig találkozhatnak Szűcs Kingával, Nagy Balázzsal, Sárközi Józseffel, Mihályi Orsolyával, Jáger Andrással, Guttin Andrással, Timkó Jánossal, Zsemlye Flórával, Rovó Tamással, Müller Ervinnel, Szarvas Évával, a Győri Nemzeti Színház Tánckarának tagjaival és a Proszcénium Színitanoda növendékeivel. A koreográfiát Varga Erika készítette. A Popfesztivált Dósa Zsuzsa rendezte. Valamint én is játszom a darabban – mondja Varga Viktor, a fesztivál társszervezője.

Olvasóink írták

 • 19. őshippi 2008. július 20. 21:18
  „Korrekt!
  Nos a masinákat kijavították ,a színház csak a javítási munkálatok idejére került bele a medencébe, hogy addig se legyen üres (mert ugye amíg javítják nem lehet benne víz). Már talán bár azóta nem voltam kint, feltötötték ugyanis kezdödik a junior nöi vizilabda európa bajnokság. HAJRÁ LÁNYOK SZURKOLUNK NEKTEK!!!!
  Mégegyszer hangsúlyoznám a medencét nem a színház miatt engedték le, de ha elolvasod elözö kommentjeimet akkor az egész történtete megtudod belöle mi is történt.”
 • 18. Korrekt 2008. július 16. 11:38
  „KEDVES MANIKA!

  Csak egyetérteni tudok veled.
  Sajnos a magyar emberek szemlélete nagy %-ban rettenetesen ferde és rossz.
  A Györi uszoda eset egy szimbólikus mutató az egész országra nézve.
  Mert ha erre a szinház akármire van pénz, akkor az állitólagos masinák kijavitására is.”
 • 17. manika 2008. július 14. 17:54
  „Ici! Mi az, hogy örüljön, hogy ideköltözHETETT? Ennyi erővel örülj, hogy egyáltalán megszülethettél, levegőt vehetsz, stb... Te nem vagy teljesen komplett, az biztos. Elég nagy szégyen az, hogy az évek óta szuperul működő medencéből csináltak egy színházat. Erre büszkének lenni? Inkább arra lennénk büszkék, ha nem mindenféle morbid ötlet megvalósítását támogatná az önkormányzat, hanem, hogy fenn tudja tartani azt, amink van. Megrökönyödést vált ki minden strandot látogató emberből ez az egész ügy. Biztos a színházlátogatók is örülnének neki, ha mondjuk a fürdőzni akarók a színpadba ásnának medencét és ott pancsolnának az előadásokat ellehetetlenítve.Könnyebb volt ezt a megoldást választani. Erre mondják pénz beszél, kutya ugat. Nevetséges, hogy mindenben benne van a politika. Nehogy már ne lehessen a megyeszékhelyen sportmedence. Röhej az egész.”
 • 16. szinhazi 2008. július 14. 15:09
  „Kedves hozzászólok!
  Ha valaki lemaradt volna a Popfesztiválról, az reméljük hogy október közepétől a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban pótolhatja a lemaradását:) Figyeljék/figyeljétek az újságot és az internetet.
  Jó nyarat mindenkinek!”
 • 15. hára 2008. július 14. 09:36
  „Ugye lesz még popfesztivál Győrben,aki lemaradt róla meg szertné nézni,és nagyon sokan vagyunk igy..:)”
 • 14. medencefesztivál 2008. július 13. 03:11
  „Kedves hozzászólók!
  Köszönjük a biztatást, akinek kellemetlenséget okoztunk azzal, hogy játszottunk és dolgoztunk egy jobb Győrért attól elnézést kérünk. A medence alattunk szépen lassan újra üzemképes lessz. Míg mi játszottunk és szorakoztattunk, addig lassan kijavultak, kijavulnak alattunk az árvíz okozta károk. Köszönjük mindenkinek, annak a nagyon sok embernek majdnem 3000 nézőnek, hogy bizalmat szavaztak nekünk, reméljük rászolgáltunk!
  Hétfőn átadjuk a terepet újra a víznek!
  Maradunk tisztelettel Győrért!
  Medencefesztivál szervezői!”
 • 13. szinhazi 2008. július 07. 14:48
  „sziasztok!
  Jegyek elővételben igényelhetők a 06-30/2373-553-as telefonszámon, de a helyszínen is megvásárolható. Természetesen az elővételes jegyek kedvezőbb árúak.”
 • 12. Foudrey 2008. július 07. 08:51
  „A bejárattól balra az újságárusnál lehet jegyet venni.”
 • 11. efigon 2008. július 06. 21:17
  „Nem tudjátok hol lehet az előadásokra jegyet venni és hogy mennyibe kerülnek kb.?
  amúgy én örülök hogy különféle dolgokat kitalálnak, így nem unatkozik az ember nyáron. én megértem hogy fürödni szeretnének az emberek, de ha amúgy sem lehetséges, miért álljon üresen a medece több mint 1 hétig?
  így legalább érvényesül az a mondás hogy minden rosszban van valami jó...”
 • 10. éljkaélkjfalékjs 2008. július 06. 07:45
  „9# Körülnéztem, amennyire tudtam, érdeklődtem mindenfelé.
  BOcsi, de nem fogok 12.500 Ft/fő bérletárért elhordani 2 gyereket "hobbiúszásra". :S
  Arról nem beszélve, hogy az egyik gyerekem a másik városban leigazolt úszó volt... ne bohóckodjunk már egy 25 méteres medencével.

  Örülök, hogy ideköltözhettem, de ezt csak magamnak köszönhetem! :P:P”
 • 9. Ici 2008. július 05. 15:33
  „Én tegnap voltam a Popfesztiválon,és hihetetlenül jó volt!Gratulálok mindenkinek,aki részt vett benne.Az egész előadás egy különlegesség volt,különleges helyszínen.Én nagyon büszke vagyok a városomra,mert megint olyat csinált,amire oda kell figyelni,mert máshol nincs ilyen.
  1# te meg örülj,hogy ide költözhettél,és nézz jobban körül!”
 • 8. őshippi 2008. július 05. 12:17
  „Tudom, hogy sokak számára megrökönyödést keltet, hogy erre használják a medencét. Azonba tudni kell ennek a háttértörténetét is: a medencét az ?NTSZ nem engedi kinyitni, mert nem képes a megfelelö vízminöséget garantálni a medence gépparkja és amíg azt fel nem újítják addig a medence ad helyet a fesztiválnak. A fesztivál után a medence minden valószinüség szerint újra feltöltödik vízzel. Tehát nem a fesztivál miatt nincs tele vizel, hanem mert nincs tele vízzel, ezért van benne a fesztivál. Szerintem ez nagykülönbseg. Mindettöl függetlenül szégyen, hogy a város nem képes összehozni egy tisztességes strandot.
  De az elöadásról kellene beszélgetni ebben a forúmban nem arról, most akkor jogos vagy nem jogos a medence használata. A fesztivál elkezdödött níncs értelme azon rágódni jó helyen van-e vagy nem.
  Aki szeretne nyáron is színházba járni az jöjjön, mert egy színvonalas produkciót sikrült összehozniuk a szervezöknek.
  (Elnézést az esetleges helyesírási hibákért)”
 • 7. énnn 2008. július 05. 11:54
  „Inkább örülni kéne hogy ilyen programok is vannak Győrbe,különben is nem hiszem hogy ez a pár napot nemlehet kibirni e medence nélkül,inkább menj és nézzd meg az előadást ugyanis nagyon jo lesz!!!”
 • 6. nane 2008. július 05. 11:41
  „Lehetek bármilyen modern, én a sportmedencében a vizet szeretném látni nem a székeket.Jó lenne ha a városvezetés kezdene magával v.mit ez ügyben, és a város lakóinak érdekeit is néznék. Megjegyzem , sokkal nagyobb bevétele lenne a strandnak, ha külön tudna jegyet venni az aki nemszerti a melegvizet.”
 • 5. békaember 2008. július 05. 11:41
  „Majd télre ismét feltöltik, hogy a kacsák, és sirályok úszkáljanak benne. Nekünk embereknek már lassan úgysem kell, mert nem lesz pénzünk a belépőjegyre és ha lesz is inkább a termálvizet választjuk mert belerokkantunk a jegyek árának megszerzésebe.”
 • 4. Tűzimádó 2008. július 05. 10:21
  „1x talán +telik a medence.... :)))))))))”
 • 3. nagy gabesz 2008. július 05. 10:14
  „HMMM.EZ ÉRDEKES.EGY HORGÁSZ VERSENYT IS LEHETNE REDEZNI A MEDENCÉBEN BENEVEZNÉK SZIVESEN.CSAK IGY TOVÁBB.MINDENRE HASZNÁLJÁK CSAK FURDÉSRE NEM..DE HÁT NEM IS MEGPLEPO..”
 • 2. Jano 2008. július 05. 10:05
  „Medencét azt vízzel szokták megtölteni nem székekkel...
  Győr a vizek és a vasutak városa... Ebből a vasutak megvannak...Vizek?
  A dunában és a rábában szinte át lehetsétálni a túlpartra olyan kevés a víz. A radó sziget elején levő szökökút semm működik már egy jó ideje, A városi szökőkutak sem működnek ... Borkai úr nem kéne mindezt helyrehozni????”
 • 1. éljkaélkjfalékjs 2008. július 05. 09:12
  „Mi nemrég költöztünk Győrbe. Gondoltam a gyerekeimet beíratom versenyszerű úszásra. Az én időmben még volt úszószakosztály, nagyon jó úszókkal!! Sokat jártunk Győrbe versenyezni.
  Mikor megláttam a medencét a székekkel... utána megtudtam, hogy itt Győrben semmiféle komolyabb úszási lehetőség nincs... :-o :-O
  DÖBBENET!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botra fel, vár mindenkit a természet!

Skandináviában év(tized)ek óta az egyik legnépszerűbb kikapcsolódás a nordic walking. A sífutásra… Tovább olvasom