Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Sziko boncasztala

Döbbenetes kiállítás nyílt Sopronban egy fiatal, Budapesten élő alkotó meghökkentő digitális fotográfiáiból.

Egy fiatal, Budapesten élő alkotó, Sziko, aki 1989 óta foglalkozik professzionális fotográfiával, legújabb megrendítő munkáin gondolkodhatunk el a hónap végéig (nyitva tartás: naponta 9–17 óráig) a soproni Pannónia Galériában (Várkerület 75.).

Ha eljátszunk a gondolattal, hogy a végtelen világegyetemet kisimítjuk és négyszög alakúra szabjuk, s a középpontból kiindulva szétterítjük önmagunkat,  akkor máris elindulhatunk azon a kultúrmezsgyén, ahol elkerülhetetlenül találkozhatunk Géczy Szilágyi Gábor alias Sziko fotóművész megrendítő emberkozmoszával, mélyfrekvenciás sikolyaival, már-már hallható látomásaival.

A legnagyobbak kiváltsága, hogy érzik, megértik, s láttatni is tudják azt a kort, amelyben élnek. Sziko  egyfelől a műholdak magasságából, s azok precizitásával rajzolja a digitális fotótechnika eszközeinek arzenáljával sajátos, gigeri szintű képi rendszerét. Hihetetlen érzékenységgel szövi emberdarab-fonalakból azt a multidimenzionális mátrixrendszert, amely pontosan diagnosztizálja világunk azon részeit, amelynek rezgésszáma nemcsak  kórosan elváltozott, hanem valódi veszélyt is jelent számunkra. Az alkotó úgy véli, hogy ezt a fenyegetettségünket nem  tárgyi környezetünkben kell keresnünk, hanem önmagunkban.

Virtuóz technikával készült digitálfotóin, amit Sorrentini, a világ egyik legnagyobb fotóművésze is megirigyelhetne, nyilvánvaló a torz. Bár ott van a szemünk előtt, de természetessége miatt szinte láthatatlan. Az viszont látható, ahogy az ember, Krisztusok, Buddhák, Prométheuszok módján ráfeszül arra a „kisimított" világegyetemre, amely tulajdonképpen a bűneivel, az esetlen, klónozott tömeg-emberhúsokkal nem más, mint önmaga. Sziko úgy látja, hogy a lét szerkezete formálja a világot és sohasem  fordítva.

A harmadik gondolat című alkotásáról óhatatlanul Spielberg Harmadik típusú találkozására, vagy még szabadabban olyan futurisztikus, hallucinációkra épülő képzetet társíthatunk, amelyek óhatatlanul desztillálják félelmünket az ezerszeresíthető önmagunktól. A művész „nagylaboratóriumában" lehetünk tanúi annak is, hogy miként nézhet ki megszámlálhatatlan példányban az ember, pontosabban az embroidok, akiknek fölfeslett műhús testében döbbenetes módon belek és lüktető szívek helyett önmaga kicsinyített embroida lapul. Lám, emeli fel figyelmeztetően az ujját a művész! Ezt tehetjük magunkkal, a tajtékzó komputerek hátán vágtatva… a vincseszterek szálkarácsai között.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

43 év a mentés szolgálatban

A mentők munkája csapatmunka. A sürgősségi ellátás fizikailag és pszichésen nagy megterhelés. Tovább olvasom