Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Sziget kultúrák és kontinensek között

Málta szívesen nevezi magát a Földközi-tenger szívének. Szigetei évezredek óta a hajósok kikötőhelyei voltak, és számos civilizációnak jelentettek hazát, erődöt és menedéket.
A mediterrán történelmet sok szempontból befolyásolták az itt történt események. Málta a különböző kultúrák keresztezési pontján is fekszik. Az afrikai klíma és az angol stílus éppen úgy egybetartoznak, mint a futballőrület és a katolikus vallás abszolút tiszteletben tartása. A vendég új gondolatokra ébredhet a tengeri levegőn vagy a kristálytiszta vízben, és ha kipihentük magunkat, elindulhatunk egy szellemi túrára: Málta és Gozo szárnyakat adhat a fantáziának, visszarepíthet bennünket több ezer évvel a múltba.

Méz és só a gazdagság alapja

A só és a méz tette gazdaggá Máltát a rómaiak korában. Málta, Gozo, Comino és Cominotto lakóinak a száma 400.000 körülire tehető mintegy 316 négyzetkilométeren. A sziget lakosainak 93%-a hívő római katolikus.
Könnyen lehet, sétáink során mi is találkoztunk Oliver Friggieri úrral, országa legismertebb írójával, akinek a könyveit több mint 40 nyelvre fordították le, művei magyarul is olvashatók. A professzor úr úgy véli: „Nagyon lebilincselő dolog regényeket írni arról, milyen is szigetlakónak lenni, milyen egy szigeten élni, hogy milyen kicsinek lenni, mert Málta egy kicsi ország, egy kis közösség egy szigeten – régi vallási hagyományokkal. A kívülről jövők megértéséhez, úgy vélem, kettős gondolkodásra van szükség. Legyen bárki is, legyen odabent és jöjjön bárki odakintről, azt mondjuk neki: »Merhaba« – Isten hozta, mely Allahnak hívja az Istent."

Keresztes lovagok ma

A szigeten a méretéhez képest bámulatra méltó számban vannak olyan helyek, melyek szerepelnek az UNESCO kulturális világörökségeinek jegyzékén, mint például a johannita rendi lovagok által alapított barokk főváros, Valletta kiterjedt erődítményeivel, vagy Málta középkori fővárosa, Mdina és Gozo citadellája, a sziget templomai – állítólag több temploma van Máltának, mint ahány nap az évben. A johannita rendi lovagok 250 éves uralkodását mind a levéltárakban, mind az építészetben, de akár a szigetek népművészetében is bizonyítékok tömege tanúsítja. Keresztes lovagok különben még ma is vannak, hiszen itt készülnek a híres Playmobil játékok, és azok remekül megkomponált mintaterme, játékszobával tömegesen vonzza a látogatókat, különösen a kisgyermekeket.

A keresztes lovagok Máltáról védelmezték a kereszténységet Európa egyik legnevezetesebb csatájában, az 1565-ös nagy ostrom alatt.

Caravaggio, a menekülő zseni

Az „úriemberek által úriemberek részére" alapított városként ismert Valletta a barokk művészet remeke, a legkitűnőbb művészet és építészet ékes bizonyítéka – tanulunk, feltöltjük magunkat ezzel a kissé archaikusnak tűnő világgal.

Csodáljuk meg a templomokat, természetesen belülről is, a Szent János-katedrálisban őrzött számos mestermű között találhatjuk Caravaggio híres festményét, a „Keresztelő Szent János lefejezése" című monumentális alkotást, melyet szignózott is. Ehhez tudni kell, hogy Caravaggio Michelangelo Merisiként 1573-ban született, már fiatal korában felhívta magára a figyelmet verekedéseivel és zsenialitásával. Szenteket festett, akik prostituáltnak néztek ki, nem véletlenül – hiszen közelről ismerte őket. Legjobb barátjával és ivócimborájával végigjárták Róma kuplerájait, innen merített ihletet. Barátját, Ranuccio Tomassonit 1606-ban egy játék közbeni veszekedésben megölte és ez menekülésre kényszerítette, így került Máltára 1607-ben. Ekkor francia uralkodója volt a szigetnek, Alof de Wignacourt, aki kérte, hogy fessen róla az ő stílusában egy portrét, és ezért köszönetképpen lovaggá avatta. De ebben a 15 hónapos „lovagkorában" is problémái akadtak: egy lovagot vert halálra, ezért újból menekülni kényszerült Rómába. Itt a Porto Ercole-i strandon találták meg holtan Caravaggiót.

Válás, futball, tűzijáték, az ördög ünnepe

Máltán képtelenség a válás, így nem csoda, hogy sokan élnek házasság nélkül együtt. A kutatások szerint a máltai diákok 82%-a hisz az angyalokban. A futball mellett a legnagyobb hobbi a tűzijáték – 40 gyár gondoskodik az éjszakai attrakciókról! Ha éppen arra járunk, ne hagyjuk ki a vad spektákelt, a gozói karnevált, amit az ott lakók „az ördög ünnepének" kereszteltek el. Ez egy igazi nagy parti a rengeteg turista nagy örömére.

A kis Málta egyébként az európai nagy család része lett és jövőre itt is – Ciprussal egy időben – bevezetik az eurót. 1964 óta független, de mégis ott van minden utcasarkon a brit tradíció – „Malta is very British" –, attól függetlenül, hogy 1979. március 31. óta ezt a napot a máltaiak National Day-nek hívják. Azon a napon ment el az utolsó angol katona Máltáról.

Gozo szigete, Kalüpszó nimfa lakhelye

Ha már felfedeztük egy kicsit Máltát, tegyünk egy kis hajókirándulást Gozóra. A félórás kompút célja egy mitikus és titokzatos hely, Kalüpszó nimfa legendás lakhelye öreg falvaival, álmatag utcácskáival – a táj és a tenger látványa tökéletes hely egy kis kikapcsolódásra. A Gozo és Málta között félúton fekvő Comino szigete a búvárok, vitorlázók, széllovasok paradicsoma. Valahogy az az érzésem, hogy Máltán mindenki megtalálja azt, amit keres, ha mégsem, visszajön még egyszer újra felfedezni Marsaxlokk városkát kis kikötőjével, halászcsónakjaival, melyeket hol dhajsának, hol kajjiknak hívnak, ezeket szentekről nevezték el és mindegyiken ott van Ozirisz szeme, a halászokra tehát ketten is vigyáznak. Itt álljanak meg a La Capanna étteremnél, a kikötőben, nem fogják megbánni.

Amúgy viccesek a gozóiak, ha Máltán egy templom épül, ők is építenek egyet, a fociőrületről meg inkább ne is beszéljünk, saját bajnokságuk van, a legnagyobb meccs: Gozo Málta ellen. Gozónak éppen abban van a varázsa, hogy pici – csak egyötöde Máltának. Miközben áthajózunk – arra gondolunk, kár, hogy nem tartott tovább az út –, a friss tengeri levegőn belegondolunk a világba, az életünkbe, álmodozunk erről-arról. Gantijjában találjuk a ma is álló legrégibb épület maradványait, ezer évvel idősebbek az első egyiptomi piramisoknál, építői alighanem Szicíliából érkezhettek, hisz a máltaiak az ő leszármazottaik.

Enni kell a lampukát

Nem szabad elhagyni Máltát, mielőtt ne kóstoltuk volna meg a „lampukát", melyet egészen november végéig halásznak, vagy akinek a hal helyett másra van gusztusa, próbálja meg a „timpanát", ez olyasmi, mint az olasz kannoli tésztaféleség, desszertként a „Helwa-tat tork" ajánlatos, természetesen egy kávé kíséretében. Engedtessenek meg még pár étteremtippet, melyeket kipróbáltunk. Vallettában a Rubino, mely 1906 óta űzi a „Traditional Maltese Cooking" mesterségét, ez az Old Bakery Street 53.-ban található, vagy a La Dolce Vita Restorante a
St. George’s Rd 159.-ben, ha szerencséjük van, az itt néha megforduló Julia Robertsszel is találkozhatnak.

Varga László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajorország tündérpalotája

Aki szereti a meséket, a királynőkről és királyfikról szóló történeteket, vagy Csipkerózsika és… Tovább olvasom