Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Szereti Ön Munkácsyt?

Ha az utca emberét megkérnénk arra, hogy mondjon egy alkotót a magyar képzőművészet történetéből, a többség valószínűleg Munkácsy Mihály nevét említené. Ez azért van – állítják a szakemberek –, mert Munkácsyban nem csupán a modern hazai festészet egyik úttörőjét tisztelhetjük, hanem azért is, mert az ő gazdag, az ország határain túl is jól ismert és megbecsült, látványos, közérthető festészete mindig is vonzotta, izgatta az emberek fantáziáját.

Néhány nappal a mai nyitás előtt tárlatvezetést kaptunk a múzeum munkatársaitól. – A festő életútját kronologikus sorrendben követik a kiállított képek – kezdte Csécs Teréz, a Xántus János Múzeum igazgatóhelyettese. – Ahogy végighalad a látogató a termeken, a festő művészeti fejlődését követheti. Ez a koncepció különösen a második emeletre érve érződik.

A tárlat társrendezőjét, Almási Tibor művészettörténészt kegyetlen dologra kértük: válasszon ki három képet, hogy az ő ajánlásával csináljunk kedvet a kiállításhoz, mely a három hónap alatt nem titkoltan rekord-látogatószámot remél az Amerikában turnézó Patkó-gyűjtemény helyszínén, a győri Vastuskós házban.

Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba

Női portré kacér tekintettel

Almási Tibor legkedvesebb festménye előtt állunk meg. A „Női portré" címet viselő arcképen egy karfás széken ülő fiatal nő jelenik meg.
Fehér csipkével díszített zöldeskék ruhája jómódot sejtet. Kéztartása laza, már-már hanyagnak mondható. Fejét kissé oldalra billenti, rendezett hajtömegéből homlokára egy elszabadult tincs vetül. Kissé hegyes orra, hetyke szájtartása, fürkésző barna szeme kihívó tekintetet kölcsönöz az egész arcnak.

Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba

– Festői szempontból nekem ez jelenti a csúcsot – indokolja választását Almási Tibor –, bár ez a kép egy tanulmány, nem teljesen befejezett. Mégis, ha ránézünk, nem a befejezetlenséget érezzük. Azért kedvelem, mert a nő arcát Munkácsy rendkívül finoman festette meg, ami alapos megfigyelést mutat. Oldalra néz, egy kicsit kacér a tekintete. Az arcra koncentrált a festő, azt teljesen egészében kimunkálta, szépen megfestette. A ruhának a zöld színe és a szék piros háttámlája olyan szép kontraszttal illeszkedik a képbe, hogy nem vonja el a figyelmet az arcról. Eredetije és kész változata a debreceni Déri Múzeumban található.

– Emlékezteti valakire a hölgy?

– Nem, csupán a festőiséget látom a képben. Nem tudjuk, kit ábrázol, valószínű, megrendelésre készült.

– Mennyi idő alatt festett portrét Munkácsy?

– Úgy tudjuk, gyorsan dolgozott. Ehhez persze nagy kézügyesség kellett. Szerintem egy ilyen képet pár nap alatt elkészített.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelmezbál a velencei tükörvilágban

A világszerte híres téltemető turistalátványosságon, a velencei karneválon könnyen látványossággá… Tovább olvasom