Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Szépségkirálynők és hírességek

A szépségkirálynő koronájával a legtöbb országban együtt jár a karrier, a hírnév.


A versenyek győztesei számíthatnak arra, hogy előbb-utóbb bekerülnek a hírességek világába, néhányuk pedig elnökjelöltek, politikusok, teniszsztárok érdeklődését is felkelti.

John McCain amerikai szenátor második felesége, a szépségkirálynőként lett ismert Cindy kemény kézzel és ellentmondást nem tűrően egyengeti nála 18 évvel idősebb férje karrierjét. De nem Cindy volt az egyetlen koronázott szépség McCain életében.

John McCain és Cindy McCain
John McCain és Cindy McCain

A választási kampány idején a bulvársajtó sokat csámcsogott az elnökjelölt egykori brazil szeretőjén. Az ifjú McCain a haditengerészet kötelékében állomásozott Rio de Janeiróban, amikor találkozott a gyönyörű Maria Gracindával 1957-ben. Az akkor 22 éves Miss Brazília leginkább fürdőruhákat bemutató fotókon szerepelt. McCain – aki akkor 20 éves volt – azt mondja: szerelem volt első látásra. A románc nem ért véget, amikor a fiatal tiszt kihajózott Rióból, a karácsonyt együtt töltötték. McCain megkérte a lány kezét, az viszont visszautasította. Igaz, egy táviratban tudatta vele: ˝Mindig szeretni foglak.˝ A Daily Mail újságírói megkeresték az egykori brazil szépségkirálynőt, aki azt mondta McCainről: ˝Nagyon kedves volt, nagyon jól csókolt, de azt hiszem, én többet éreztem iránta, mint ő irántam. Nem mehettem vele az Egyesült Államokba, mert teljesen különböző életet éltünk. Én modell voltam, ő katona.˝

Sarah Palin
Sarah Palin

McCain a választási kampányban egy újabb koronázott szépséget mutatott fel Sarah Palin személyében. A 44 éves alaszkai kormányzónő, kosárlabdázó, maratoni futó, szexis, ötgyermekes anyuka alelnökjelöltként szállt versenybe. McCainnel együtt persze ő is elbukott, de most úgy tűnik, Obama kihívására készül a következő választáson.

Barack Obama sem adta alább: kampányában legnagyobb támogatója a dollármilliárdos Oprah Winfrey, aki a Forbes magazin szavazása szerint népszerűbb, mint Superman és több alkalommal az első helyre került a legbefolyásosabb médiaszemélyiségek listáján. Oprah igazi ˝self-made woman˝: a maga erejéből jutott el a nyomorból a dollármilliókig. Nagyanyja szeretettel gondozta, de aztán anyjához került, ahol nyomorúságos évek vártak rá. Kilencévesen nagybátyja és unokatestvére állandó szexuális zaklatásának volt kitéve. Apja mentette meg: magához vette és Tennesseebe költöztek. Oprah előbb szénbányában dolgozott, majd fodrászként, később köztisztviselő lett.

Képezte magát, sorra nyerte a tanulmányi versenyeket és elnyerte a Miss Tennessee címet is. Első, saját nevével fémjelzett talkshow-jával 1986-ban jelentkezett a képernyőn. Pár hónap alatt az akkor 32 éves nő Amerika legnézettebb televíziósa és nem mellesleg legfrissebb milliomosa lett.

Néha a győztes sem jár jól. Katie Reeves, Miss Nevada azért vesztette el a címet, mert provokatív fotók kerültek róla nyilvánosságra: félmeztelenül pózol és lányokkal csókolózik.

Nagy karriert futhatott volna be Jon Benet Ramsey. A hatéves amerikai szépségkirálynőt tíz évvel ezelőtt gyilkolták meg brutálisan. Nemrégiben feladta magát gyilkosa, John Mark Karr 41 éves amerikai tanító. A számos gyermekszépségversenyen első helyezett hatéves szőke kislányt összeverték és megfojtották. Holttestére 1996. karácsony másnapján találtak rá a szülői ház pincéjében, a Colorado állambeli Boulderban.˝Gyerekrablás történt. Kérem, siessenek!˝ – Patsy Ramsey ezzel a bejelentéssel hívta fel a Colorado állambeli Boulder megye hatóságait 1996 karácsonyának másnapján, reggel fél hat előtt pár perccel. A kiérkező rendőröknek az asszony és férje elmondta, nyoma veszett hatéves lányuknak.Versenyek és szabályok

1996 és 2008 között a rendezési jog többször gazdát cserélt, a verseny pedig nevet. 2008-ban már összevontan rendezték meg a Miss Universe Hungary versennyel, és A királynő címmel nagyszabású televíziós show-műsor keretében koronázták meg a 3 győztest: Miss Universe Hungary, Miss World Hungary és Miss Earth Hungary néven. A szabályok szerint A királynő győztese a Miss World Hungary cím birtokosa. Ugyanígy történt az elmúlt évben is.

Serdült Orsolya 2008-ban a döntőbe jutott, idén a fejére került a korona.
Serdült Orsolya 2008-ban a döntőbe jutott, idén a fejére került a korona.

A címért 17 és 24 év közötti fiatal nők versenghetnek, egyikük sem lehet férjezett, elvált vagy özvegy, és nem lehet gyermeke. További kizáró ok, ha a jelöltről a verseny imázsába nem illő ruhátlan képek vagy pornófelvételek készültek.

A Miss Universe nevű világversenyen magyar résztvevő még soha nem jutott a középdöntősök közé. Ehhez a legközelebb Freire Szilvia állt 2008-ban.

Ő egyébként több társával együtt többször is indult a versenyen: 2007-ben csak 3. helyezett lett, 2008-ban azonban már az első. Tóth Renáta 2002-ben a döntőig jutott, négy évvel később ő lett a legszebb versenyző.

Bodri Krisztina 2003-ban a döntőig jutott, 2007-ben első lett. Orbán Veronika 2002-ben harmadik lett, két évvel később megnyerte a versenyt.


A magyar királynő tragikus sorsa

Az első szépségkirálynő-választást – ötven év szünet után – 1985-ben rendezték Magyarországon. A versenyt nagy felhajtás kísérte, a koronát a 22-es rajtszámmal indult fonyódi versenyző, Molnár Csilla Andrea fejére helyezték. A következő év februárjában ő képviselte Magyarországot a Miss Európa szépségversenyen Máltán – az öreg kontinens harmadik legszebbjének választották. Néhány hónappal később a gimnáziumot magántanulóként folytatta, hogy legyen ideje a királynői címmel járó feladatok ellátására.


A 17 éves lány azonban nem bírta az új életformát, életét megkeserítette a verseny szervezőinek negatív hozzáállása, a sorozatos megaláztatások, az alaptalan pletykák, rágalmak, a családi konfliktusok. 1986. július 10-én öngyilkos lett. Szülei házában halálos adag gyógyszert vett be. Már nem tudták megmenteni. A tragédia miatt az az évi szépségversenyt leállították, és három évig nem is rendeztek Magyarországon hasonló versenyt. Molnár Csilla Andreát Kaposváron temették el, síremlékét Melocco Miklós szobrászművész készítette. Sírjához még ma is sokan zarándokolnak el. Halála után Gazsó L. Ferenc és Zelei Miklós, valamint Friderikusz Sándor is könyvet írt róla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhajózott a kapitány

Bujtor István, a népszerű színész, producer, Balázs Béla-díjas rendező, a veszprémi Petőfi Színház… Tovább olvasom