Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Szenvedélyes szemétgyűjtő

Farkas László mindenhol csetreszeket és kidobott tárgyakat gyűjt - immár 23 szemétkiállításon van túl.

Farkas Lászlót Mosonmagyaróváron mindenki ismeri. Lehet, hogy csak látásból: egy bozontos bajuszos, aki mindenhol lehajol, csetreszeket gyűjt és kidobott tárgyakat, hogy irodalmi kifejezéssel élve talált tárgy legyen belőlük. Lehet, hogy kiállításról, hiszen már 23 szemétgyűjteményen van túl. Vagy véradásról – évente ugyanis négyszer csapoltatja meg magát mások javára.

Az agyát is folyamatosan csapolja, kifogyhatatlan az ötletekből. Aki vele elkezd beszélgetni, az szánjon rá minimum másfél órát, és készüljön fel, hogy Nagy Lászlótól a gólyalábazásig minden szóba jön. Ember legyen a talpán, aki követni tudja gondolatcsapongásait, amiben persze van rendszer. Mert Lacinál minden az alkotásról, az értelmesre törekvésről szól. Ugyan ő maga nagykanizsai, mégis mindent megtenne – és tesz is – Mosonmagyaróvárért. „Amit ennek a városnak adhatok, persze nem erőltetve, azt adom. Ingyen és bérmentve, ha van értelme és eredménye. Hogy ne üldögéljenek az emberek, hogy ne kallódjanak a gyerekek. Legyen alkotókedv, önkifejezési kör, ilyesmi." És ez az ilyesmi nála igazán tág fogalom. Mert mit csinál a Farkas Laci azonkívül, hogy huszonhetedik tanévét kezdi az egyetemen oktatóként? (Megjegyzem, a tananyag szinte mellékes nála. A hallgatók is tanúsíthatják, hogy ő a kor(cs)szellem jegyében inkább tartást próbál adni nekik. Szerintem ezt ők is érzik, ezért van minden évben jó pár diplomadolgozatosa.)

Érje utol a Farkast!

Jóga: Fehér Ló Közösségi Ház, minden második héten, csütörtökön, 18.00–20.00 óráig.
Tűzzománc gyerekeknek: Fehér Ló Közösségi Ház, hónap utolsó csütörtökje 17.00 órától.
Tűzzománc felnőtteknek: Fehér Ló Közösségi Ház, hónap első keddje, 17.00 órától.
Kiállítás: 25. jubileumi kiállítás a Flesch Károly Kulturális Központban április 22-től.

Tehát: a Fehér Lóban jógázik, tűzzománcozik immár hatodik éve, húsz-harminc gyerekkel. Közben nyugdíjasokat és siketeket látogat – a Kühne-nyugdíjasklubban tiszteletbeli tagként keringőzik, tangózik, palotásozik minden rendezvényen, a siketek és nagyothallók helyi szervezetében előadásokat tart kicsinek és nagynak életmódról, egészségről. Már szájról olvas. Közben a környezetvédő egyesületben lótifuti, folyó menti folyónapos, amikor élhet „szemétgyűjtő szenvedélyének", amikor felszedheti azt, ami csak neki hasznos. Az Erdei Iskolában – ahogy ő mondja – hitregéket mesél. Nemrég tizenhat holland gyerekkel hajtogatott drótfákat és égetett Tiffany-mintás zománcokat. A Kéfer Galériában pedig minden megnyitóhoz előadás dukál, amolyan Farkas László-sorozat „véleményem a kreativitásról" jelszóval. A gimis diáknapokon is kóricál és programot csinál, közben pedig rákbetegek megsegítésén fáradozik.

A fentiek persze messze nem merítették ki energiáit, tervezi, hogy megtanítja a kölyköket gólyalábazni, mert „annál felemelőbb nincs, mint fél méterrel a föld felett járni, netán focizni". Na és ha ezeken az időtöltéseken kívül még egy-két biológust is ad a városnak, az sem semmi. Hogy mit kap ő ezért cserébe? Mondjuk Az Egyetem Kiváló Oktatója díjat, Győr-Moson-Sopron Szolgálatáért díjat környezetvédelmi kategóriában, néha egy-egy kézfogást, egy „hellólacit"… és persze egy-egy cikket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmű zongorára

Hatvanéves Gábor József zongoraművész. A legjobb zongorakísérő a tanításról, a zenéről és a sportról… Tovább olvasom