Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Szeget szeggel

A Nemzeti Táncszínházban 2008 őszén bemutatásra került, Schwajda György ötlete alapján készült, egész estés táncszínház Shakespeare komédiáját dolgozza át, Mátyás király udvarába áthelyezve azt, kosztümökben és természetesen a tőlünk megszokott, tánckavalkádban gazdag verzióban.

Volt egy kor, ahol a sugárzó új energiákból, számtalan géniusz csodás erejéből a világ új korszaka született, a reneszánsz!

Mit jelentett ez az újjászületés? Az egyén felemelkedését, a szép iránti vágy ébredését, az örömteli élet diadalmenetét, az értelem győzelmét, a boldogság keresésének megújulását.

S volt egy király, mely e korszak tündöklő virágjának kibontakozásában nem csekély szerepet játszott, hisz a humanizmust, Itália túlfűtött szellemét házassága révén beengedte szeretett országába. Beengedte oda, ahol a középkor olyan embere élt, ki a maga szemében a gerendát nem, de más szemében a szálkát is meglátta, ítélt s ítéltetett.

A király címerében egy fekete holló van, amely aranygyűrűt tart a csőrében. E címer sokfelé látható. Visegrádon és Budán is hirdeti Corvin büszke királyi nevét. Mátyás hírét, ellenségein – nemcsak vérrel, hanem furfanggal – nyert sok diadalmát az érc, a márvány s a betű hatalma feledni nem engedi.

Szerette őt népe, hisz nem ítélt, csak igazságot tett, történetünk dicső életének csak egy szelete lett...

Jegyár: 4500 Ft, 3500 Ft, 2500 Ft

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kor-társaink

Június 21. - Kisfaludy Terem – 21.00 - Ladányi Andrea és Borlai Gergő: ˝a ligeti kikiáltók… Tovább olvasom