Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Széchenyi megkérte Crescentia kezét

„A megye hét csodája" játékunk apropóján ellátogattunk Mosonszentmiklósra. A falu apraja-nagyja a nemes vetélkedő kezdete óta szavaz a település ékkövére. A helyi képviselő-testület, az egyházközség, a faluvédő egyesület, valamint a település polgármestere szép példáját mutatják be a közösségi összefogásnak: egytől egyig az ügy mellé álltak.
„Ha Öttevény felől érkeznek az utazók, nem mindennapi látvány fogadja őket. Már távolról látni egy kecses, karcsú templomtornyot, s amint a kanyargós utat elhagyják, a szemük elé tárul a 47 méter magas mosonszentmiklósi templomegyüttes. Eredetileg hagymakupolás volt" – kezdte Lőrincz József, aki gyerekkora óta a templom szomszédságában él. Noha Lőrincz úr vegyészmérnökként végzett és dolgozott, mindig előszeretettel kutatta a mosonszentmiklósi templom történetét, ma pedig nyugdíjasnapjait szívesen tölti a templomban. Az istenháza története több mint ötszáz évre nyúlik vissza Miklóson: a mai templom jobb oldalán álló Szent Kereszt-kápolna már a tizenhatodik század elején is állt.

Ékessége a napóra

„Külön ékessége a templomegyüttesnek a Szent Kereszt-kápolna bejárata fölötti napóra. Kevés helyen van ehhez hasonló az országban – egészen pontosan még egy –, soha nem téved. A torony négy oldalán látható óralapot szinte egyedülálló műszaki megoldással épített szerkezet hajtja. A templom főoltára, a két mellékoltár, a szószék s a két faragott barokk padsor mind-mind különálló műemlék. A templom orgonája pedig szintén lenyűgöző. Sokat játszott ezen a hangszeren Mosonszentmiklós szülöttje, Nikitsch Artúr, a világhírű karmester, aki a bécsi opera karnagyaként tette le a névjegyét" – folytatta Lőrincz József. A jelenlegi, gyönyörű barokk templom 1770-től 1775-ig épült gróf Zichy Ferenc győri megyés püspök kontójára. A reformkor hajnalán egy alig ismert szerelmi történet is kibontakozott a faluban, mely záróakkordjaként a legnagyobb magyar, Széchenyi István az itteni templomban kérte meg Crescentia kezét. De ne siessünk ennyire előre!

Széchenyi kalandos szerelme

Crescentia első férje ifjabb Zichy Károly volt, akinek a birtokához tartozott Mosonszentmiklós is. A kor egyik legszebb asszonyát annyira megbabonázta a falu szelleme, hogy ideje nagy részét itt töltötte. A legnagyobb magyart viszont Crescentia szépsége ragadta meg végzetesen, éppen ezért első körben igyekezett Zichy gróftól megkaparintani a birtokot. A féltékeny nemes persze nem hagyta magát csőbe húzni, mire Széchenyi fondorlatos cselhez folyamodott: Sina János barátját kérte meg, hogy vegye meg a területet. Sina báró rögtön teljesítette a gróf kérését, mivel abban a hitben élt, hogy három lánya iránt érdeklődik Stefi gróf. Amikor 1834-ben azonban meghalt ifjabb Zichy Károly, lehullott a lepel, s nem egészen egy év múltán Széchenyi a mosonszentmiklósi templomban eljegyezte Crescentiát. „1835. okt. 18. Templom. Fatális ház. Rettenetes idő. Crescentia igen jó és kedves, megfogadtuk egymásnak, hogy 1836 januárjának első napjaiban egybekelünk" – írta a legnagyobb magyar Naplójában.

Mint azt Mód Lászlónétól, a falu másik lelkes helytörténeti kutatójától megtudtuk: Széchenyi az eljegyzést követően soha többet nem járt Miklóson, s végül 1836. február 4-én vette feleségül imádott asszonyát Budán. Még egy prominens vendége akadt a templomnak a múlt század első éveiben: Ferenc József császár szintén tiszteletét tette a Hanság kapujában.

Szeghalmi Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire jó a régi hűtőszekrény?

Használaton kívüli, régi hűtőszekrény szinte minden háznál akad, és a lomtárban, garázsban várja,… Tovább olvasom