Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Szabad szemmel nem látható a valóság

Kedvenc témái: természetfotó, társadalomábrázolás, portré és ezenkívül minden, ami szép és megörökíthető művészi formában. A jelenleg Mosonmagyaróváron élő Kerekes István a legfiatalabb magyar fotóművész, aki a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) kiváló művésze minősítést (EFIAP) kiérdemelte.
– 19 éves korom óta fotózom komolyabban, de már korábban is vonzott ez a különleges masina, mely a minket körülölelő világ csodáinak megörökítésére képes – magyarázza Kerekes István, aki jelenleg a Lajta-parti városban tanárként tevékenykedik.

– Városi gyermekként igazi természetbarát, természetjáró családban nőttem fel és kiskoromban szinte minden hétvégét az erdőt-mezőt járva tölthettem. Elsősorban a madarak keltették fel érdeklődésemet, komolyabban figyeltem bizonyos állatfajok életét – avat be a kezdetekbe.
Egy szegény, sokgyerekes erdélyi család tagjai az ablakban.
Egy szegény, sokgyerekes erdélyi család tagjai az ablakban.

A természetfotózáson belül elsősorban a növény- és állatvilág csodáit kapja lencsevégre, de portfóliójából nem hiányoznak a tájképek és a makrofotók sem. A minket körülvevő világot olyan lenyűgöző szemszögből láttatja, amit „szabad szemmel" aligha fedezhetnénk fel.

A vidéket járva idővel a növény- és állatvilág mellett vonzani kezdte a társadalomábrázolás is. Egyszerű, sokszor hányatott sorsú, munkában meggyötört emberek mindennapjait illusztrálja fotóin. Ezen belül kedvenc témája a gyermekábrázolás és a portré. A mosonmagyaróvári fotóművész 28 évesen vehette át a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség EFIAP (FIAP művésze minősítés) kitüntetését, akkor az egyik legfiatalabbként. Múlt héten a sárospataki művelődési házban a XXV. Mafosz Szalon és a Fotóművészeti Nyári Egyetem ünnepélyes megnyitójának keretében a FIAP következő minősítését adományozzák neki. A most 31 éves fotográfus a legifjabb magyar, aki az EFIAP fokozattal rendelkezik.

2000-től vesz részt rendszeresen országos és nemzetközi fotótárlatokon, pályázatokon. Jelenleg négy világrész több mint húsz országában állították ki fényképeit, a FIAP által patronált fotótárlaton mintegy kétszáz bejutása volt színes diával, színes és fekete-fehér fotóval, digitális fényképpel, diaporámával.

Olvasóink írták

  • 1. Peteley Attila 2008. július 24. 10:26
    „Nagyon orvendek hogy egy iljen fiatalon valaki iljen nagy elismeresben reszesuljon,annak elenere hogy nem az anyaorszagbol valo.En szemejesen ismerem a muvesz urat es nagyra becsulom a tehetseget es a szorgalmat e paja irant.Orvendek annak hogy ily nagyra ivel a pajafutasa e teren es biztos vagyok benne hogy az o tanitomestere is nagyon buszke lenne ra ha elne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes vakáció

A Világ Turisztikai Szövetség adatai szerint 2006-ban 840 millió ember utazott különböző országokba… Tovább olvasom