Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Suhancoktatástól Károly hercegig

A háromfogásos vacsorán vajon melyik lehet a halkés? Bemutatkozásnál kinek kell nyújtania először a kezét? Szoknya alá mindig kell harisnya? Ezekre a kérdésekre is válaszol Görög Ibolya protokollszakértő.

Tüsszentéskor tényleg nem illik mondani, hogy ˝Egészségére!˝? Az etikett szabályait bizony nem könnyű betartani, de erre segítségünkre lesz most Görög Ibolya protokollszakértő, aki adott már tanácsot Antall Józsefnek, Horn Gyulának, Orbán Viktornak és Gyurcsány Ferencnek is.

Egy felmérés szerint hazánkban nagyon magas az etikettet ismerők aránya, Magyarország telis-tele van úriemberekkel és kifinomult hölgyekkel. Görög Ibolya szerint azonban még van mit csiszolni tudásunkon. Hiszünk neki, mivel több mint húsz éve foglalkozik viselkedéstannal, 1987–1999 között mint a Miniszterelnöki Hivatal protokollosa, majd protokollfőnöke. Hát ki más adhatna választ arra, hogy mit illik és mit nem?

– Az imént, bemutatkozásnál próbáltam ügyelni mindenre: belenéztem a szemébe, a karom csípőmélységben volt és félig nyújtott, majd két gyors kézrázás következett. A protokollnak megfelelően fogok kezet?

– Van még mit csiszolnia rajta... A határozott, erős kézfogás kiemelt fontosságú, ez pedig – már meg ne bántódjék, de – inkább ˝döglött hal˝ típusú volt, olyan erőtlen, tartás nélküli. Ám a többi stimmelt: szemkontaktus, két kézrázás, magasság, már csak szorítania kell.

Görög Ibolya
Görög Ibolya

– Egy angol felmérés szerint a magyarok élen járnak a protokoll ismeretében. Önnek mi a tapasztalata?

– Lehet, hogy ismerik, de nem gyakorolják. Be kell vallanom, én nevelem az utca népét, ez szakmai ártalom. Nagyon gyakran tömegközlekedek, ugyanis nincs jogosítványom. Egyszer elegáns úriasszonyként, kalapban, kesztyűben utaztam a buszon és véletlenül meglöktem egy hátizsákos fiút, aki persze nem tette le a lába mellé a csomagját. A srác félhangosan annyit mondott: ˝Menj a p...-ba!˝ Erre megkocogtattam a vállát, és halkan megkérdeztem: ˝Fiatalember, miért tegez?˝ A gyerek elpirult, de nem akarta elveszíteni a játszmát, és visszakérdezett: ˝Most mondjam, hogy tessék elmenni a ...?˝ ˝Igen!˝ – válaszoltam. A suhanc a következő megállónál rögtön leszállt. Volt olyan is, hogy a metrón ült mellettem egy férfi, de olyan volt a testtartása, akár egy nőnek, a vállát összehúzta, a lábait keresztbe tette. Ez a stílus jelentős szexuális felhívást hordoz, főleg, ha a lábat még lóbálják is mellé. Na, ez a fiú lóbálta. Amint szólásra nyithattam volna ajkaimat, a szemben ülő férfi átfogta a combját, s azt mondta: ˝itt szállunk le, drágám˝. Sokan kérik ki a tanácsomat. Legutóbbi levelemben azt kérdezte tőlem egy férfi, hogy ha zsebre teszi a kezét beszélgetés közben, hátrahajtsa a zakóját vagy maradhat elöl. Válaszom: ˝Ugorjon ki a zsebéből, de azonnal!˝ Örülök, ha kikérik a véleményemet, ugyanis azt vallom: intelligens ember nem tud mindent, intelligens ember kérdez.


– Mit tanácsol annak a férfinak, aki üzleti összejövetelen, tárgyaláson, netán fogadáson szandált hord fehér sportzoknival, vagy ne adja isten makkos cipőt bokáig érő öltönynadrággal, vagy hölgynek, aki a szoknyájához térdharisnyát visel?

– Ne folytassa, kérem...! Mindenki a saját egyénisége szerint öltözködik, de azért vannak alapvető szabályok. A szandált hagyjuk a tóparti sétákhoz. Hétköznap, ülve az irodában, üsse kő, levehetik a nyakkendőjüket a férfiak, de tárgyalásra zakó, ing, nyakkendő viselése mindig kötelező. Mellényes öltönyt csak rövid ideig lehet hordani, mert ránk melegszik. Az ing-mellény látvány slampos, ˝még nincs felöltözve˝, vagy ˝most vetkőzik˝, esetleg ˝ő a pincér˝ üzenete van. Férfiak ne hordjanak ékszert, főleg ne fülbevalót. Ami megengedett: karikagyűrű, végzettséget jelölő vagy családi pecsétgyűrű, karóra, ami lapos és ha lehet, bőrszíjas. A férfiaknál is fontos az ápoltság. A borostás, ˝latin szeretős˝ arc nem a tanultságra helyezi a hangsúlyt. A nőknek nehezebb a feladatuk, mert a kommunikálás, a tudás mellett nőiességüket is hangsúlyozni kell... viszont azt is csak finoman. Javaslom, hogy olyan frizurát válasszunk, amelyik a homlokot, azaz a tudás helyét szabadon hagyja. Nem árt egy kis smink, a kezünk legyen ápolt, de a körömlakk szolid. Ne hordjunk sok ékszert – sőt, minél kevesebbet. Használhatunk jó minőségű bizsut is. Csizmában, bokacsizmában ne maradjunk, ez azt jelenti, hogy most érkeztünk, vagy már mennénk haza. Elegáns a vékony talpú, nem túl magas sarkú cipő. Nyáron hétköznap, ha a lábunk szép barna, szőrtelen és a sarok is ápolt, nem baj, ha nem hordunk harisnyát, de fontosabb tárgyalásra, ceremóniákra kell. A szoknya érjen a térdig, a vállunkat soha ne hagyjuk szabadon. Legjobb például nyári nagy melegben egy vékony pántos, ujjatlan felső és rá egy kigombolt, könyékig érő selyemblúz. A kézitáskánk legyen kicsi és hordjunk mellé bőr irattartót, esetleg női aktatáskát. Ez elegáns, határozott külsőt kölcsönöz. A divat követése nem is fontos igazán... Ne naprakészek legyünk, ne is divatjamúltak, inkább elegánsak, stílusosak.

Diana, az elegancia mindentudója.
Diana, az elegancia mindentudója.

– Hét évig volt protokollfőnöke a Miniszterelnöki Hivatalnak. Ki volt a legrosszabbul és a legjobban öltözött politikus?

– Torgyán József híres volt fehér öltönyéről és nyakkendőjéről, amihez zöld inget viselt. A Fradi-pályán biztos nagy sikere lett volna, de a parlamentben szörnyen hatott. Orbán Viktor öltözködése konzervatív ugyan, de kikandikál mögüle az egyéniség, jól öltözködik, de ugyanez elmondható Gyurcsány Ferencről is.


– Találkozott Károly herceggel...

– Igen, sőt, még a Parlamentben is körbevezettem. Mondanom se kell, hogy az egyik legillemtudóbb ember, akivel valaha találkoztam.


– Lassan itt a karácsony. Az etikett szerint milyen a jó ajándék?

– Sokan ajándékoznak finom, jó minőségű bort vagy pezsgőt, amivel nincs is baj, mert kitűnő ajándék. Néha azonban elfelejtik az italajándékozás első és legfontosabb szabályát: az üveget csak díszdobozban lehet odaadni, hiszen csak ebben az esetben tekinthető ajándéknak. Doboz nélkül a legdrágább bor is csak egy üveg alkohol. A meglepetés mellé minden esetben küldjünk üdvözlőlapot, amin lehetőleg ne katolikus jelkép, inkább valamilyen karácsonyi festmény legyen.

Olvasóink írták

  • 1. macskaszem 2009. november 28. 15:41
    „Nagyon hiányos a tudásom de mentségemre szolgál hogy nem járok elit helyekre.Bár a mindennapokban is illik tudni viselkedni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A demokrácia mi vagyunk

Kin múlik, hogy történjen valami a világban? A politikusokon, a nagy iparmágnásokon, a… Tovább olvasom