Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Sok magyar értékrendje közel áll a radikális jobboldalhoz

Harmadikok vagyunk a listán, amely a szélsőjobboldali eszmék elfogadottságát mutatja: 29 európai országból egyedül nálunk vált többségi nézetté az idegenellenesség.

Az okokról a Political Capital kutatási igazgatóját kérdeztük és kiderült: nem varrhatjuk egyetlen politikai oldal nyakába a jelenséget. A holokauszttagadást büntető törvénytől sem érdemes az idegenellenesség visszaszorulását várni.

A Political Capitalnak a HVG hetilapban nyilvánosságra hozott felmérése azt mutatja: minden negyedik-ötödik megkérdezett magyar értékrendje közel áll ahhoz, amit a radikális jobboldali pártok hirdetnek. Az elemző intézet azt vizsgálta, mekkora a kereslet a szélsőjobb ideológiára Európában. A listán az ˝előkelő˝ harmadik helyezést értük el Ukrajna és Bulgária után. Egyedül Ukrajnában és nálunk erősödött feltűnően a kereslet 2003 és 2009 között, a többi európai országban csökkent. Az idegenellenesség hazánkban 37-ről 52 százalékra emelkedett – a vizsgált 29 európai ország közül csak nálunk vált többségi nézetté.


Megoldatlan romakérdés

A lista első nyolc helyét – Görögország kivételével – a volt kommunista blokk országai foglalják el. Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója úgy fogalmazott: ennek egyik oka, hogy a kelet-európai országokban a demokratikus normák még nem ivódtak bele olyan mélyen a társadalomba, így ezek a demokráciák ˝sérülékenyebbek˝ a váratlan hatásokkal szemben.A 2009-es romagyilkosságok után antirasszista demonstrációt szervezett Budapesten a Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom. Több ezren tiltakoztak az újjáéledő kirekesztés ellen – ami az adatok szerint továbbra is erősödik –, köztük Oláh Ibolya énekesnő és Iványi Gábor metodista lelkész.

– Az előítéletesség a nyugati országok társadalmait is jellemzi, ám az aktuális kormányzattal kapcsolatos ellenérzések sokkal kevésbé feszegetik a rendszer kereteit Nyugat-Európában. Kelet-Európában viszont ez kifejezetten jellemző – magyarázta a szakértő.

Hogy miért éppen Magyarországon és Ukrajnában nőtt a ˝szélső érték˝? Hirtelen kiábrándulás a narancsos forradalomból, a politikai elit leszereplése: ezek erősítették Ukrajnában a bizalmatlanságot, az egzisztenciális félelmeket és a rendszerellenességet. Magyarországon pedig a kormányzattal és az egész politikai elittel kapcsolatos ellenérzések erősödtek fel az elmúlt hat évben, ezzel párhuzamosan erősödött az előítéletesség is – foglalta össze a kutatási igazgató. Úgy véli azonban, a radikálisok erősödését nehéz lenne egyetlen politikai erő nyakába varrni. – A megoldatlan romakérdés, a kormányzati megszorítások és sikertelenségek, maga az újraéledő szélsőjobboldal, és a Fidesz radikális szavazókat kiszolgálni igyekvő retorikája együttesen idézte elő ezt a helyzetet – magyarázta. Véleménye szerint utóbbihoz tartozik a 2007-es Kossuth téri fideszes kordonbontás, és a tény, hogy sokáig nem határolódtak el Molnár Oszkártól, aki roma nőket vádolt meg születendő magzatuk szándékos károsításával.Az egész politikai elittel kapcsolatos ellenérzések felerősödtek az utóbbi hat évben: többek között ez az oka, hogy a magyarok ötöde fogékony a szélsőséges, radikális eszmékre. Az MTV székházának 2006. szeptemberi ostromát például a Gyurcsány-féle őszödi beszéd kiszivárogtatására vezetik vissza.

A holokauszttagadást büntető törvény

A közelmúltban fogadta el a magyar parlament a holokauszttagadást szankcionáló törvényt, amely ˝a holokauszt áldozatának méltóságát˝ sértő tagadást bünteti, akár három évig terjedő szabadságvesztéssel. Az adatok fényében érdekes kérdés: a változás vajon erősíti vagy gyengíti majd az idegenellenességet? A kutatási igazgató leszögezte: az ilyen törvényeket inkább egyfajta kötelező gesztusnak tekinthetjük. Melyik politikus akarna olyan fényben feltűnni, mintha pártolná a holokauszttagadókat?

Az új törvénytől nem érdemes tehát az előítéletek visszaszorulását várni. Már csak azért sem, mert Magyarországon a szélsőségesekkel szembeni fellépésnek nem a jogalkotás, inkább a jogalkalmazás volt a gyenge pontja. – A közösség elleni izgatást például a törvény elfogadása előtt is büntethették már három évig terjedő szabadságvesztéssel. A hatékony fellépéshez inkább a jogalkalmazók – rendőrök, de főleg az ügyészség és a bíróságok – részéről lenne szükség következetes és egyértelmű döntésekre – osztotta meg velünk álláspontját a szakértő és hozzátette: ezek hiánya is hozzájárulhatott Magyarországon a szélsőségek erősödéséhez. Ráadásul azokkal, akik nem a holokauszt megtörténtét vonják kétségbe, hanem a megismétlését tartanák kívánatosnak, a holokauszttagadást büntető törvény nem tud mit kezdeni.


A Jobbik is a MIÉP sorsára jut?

Szintén a tapasztalat mutatja, hogy a szélsőséges pártok a parlamentbe kerülés után meggyengülnek, ahogy ez a MIÉP-pel is történt 1998 és 2002 között. Vajon ez lesz a Jobbik sorsa is? – tudakoltuk. A rendszerellenes pártok ilyenkor általában megélnek egyfajta meghasonulást, hitelességvesztést, mondta el Krekó Péter: olyan intézmény haszonélvezőivé válnak, amelyet korábban maguk is tagadtak. De úgy véli, kár lenne ettől várni a Jobbik gyengülését. A párt a Fidesz kemény ellenfeleként, egy középre tartó stratégiával még akár bővítheti is táborát.

– Ami szinte minden esetben meggyengíti a radikálisokat, az a részesülés a kormányzati hatalomból. Ez ugyanis többnyire bemutatja, hogy ˝receptjeik˝ a gyakorlatban tökéletesen alkalmazhatatlanok.

Radikalizmusuk kormányon destruktivitásba csap át, ha pedig ˝elpuhulnak˝, könnyen hitelességüket vesztik. Nem ritka az sem, hogy a hatalomba kerülve korrupciós botrányok tépázzák meg a szélsőjobboldali pártok népszerűségét – fejtette ki a Political Capital kutatási igazgatója.

Lengyelországban is a kormányra kerülés vezetett a radikálisok – az antiszemita Családok Ligája és a szélsőséges agrárpopulista Önvédelem – meggyengüléséhez. Hasonlót tapasztalhattunk korábban Ausztriában is a kétezres évek elején a Jörg Haider vezette Szabadságpárt esetében. Ez a hatás persze lehet rövid távú is, osztrák szomszédainknál például azóta ismét megerősödött a szélsőjobb.

Hogyan készült a felmérés?

Krekó Péter
Krekó Péter
A Political Capital intézet a kétévente frissülő European Social Survey attitűd- és értékvizsgálat-adatbázisán végez saját számításokat, ezek alapján fejlesztette ki a jobboldali extremizmust megmutató derexindexet. A HVG megbízásából készült felmérés négy kategóriában tett fel 29 kérdést: előítéletesség és jóléti sovinizmus, jobboldali értékorientáció; rendszerellenesség; félelem, bizalmatlanság és pesszimizmus. Az index azok arányát mutatja, akik a négy kategória feltételei közül legalább háromnak megfelelnek: például egyszerre idegen- és rendszerellenesek és jobboldali értékekkel jellemezhetők. Az eredmény szerint az egykori keleti blokk országaiban 13 százalék a szélsőséges jobboldali eszmék iránti igény, míg Európa ˝boldogabbik˝ részében 3,8 százalék. Kirajzolódik egy észak–déli törésvonal is, Görög- és Olaszországban, valamint Portugáliában 8–10-szer nagyobb a kereslet a szélsőséges ideológiákra, mint az északi uniós országokban és Norvégiában.

Olvasóink írták

132 hozzászólás
 • 132. háté 2010. június 05. 21:37
  „Zsidó mészárosok: az aktivistákat közelről lőtték fejbe----önvédelemből!

  A Török igazságügyi orvosszakértői tanács elnökhelyettese tegnap adta át a boncolási jegyzőkönyveket a török igazságügyi minisztériumnak. A vizsgálat szerint egy 60 éves férfit, Ibrahim Bilgent négy találat ért: a halántékán, a mellkasán, a csípőjén és a hátán. A 19 éves Fulkan Dogan - aki amerikai állampolgársággal is rendelkezett - öt lövést kapott, kevesebb mint 45 centiméterről. Két találat érte a fejét - az egyik elölről, a másik hátulról -, két golyót kapott a lábába, egyet pedig a hátába. Két másik férfi négy-négy lövést kapott, s az áldozatok közül ötnek a fejét érte lövedék - közölte Yalcin Buyuk, az orvosszakértői tanács elnökhelyettese.
  A boncolás eredménye megerősíti a mészárlás túlélőinek a vallomásait, akik között az angol lap megemlíti az Angliába tegnap hazatért Ismael Patelnek, a Leicesterben működő al-Aqsa barátai nevű, palesztinokat támogató szervezet vezetőjének (szem)tanúvallomását. Patel elmondta, hogy az izraeli támadás legvéresebb szakaszában ,,minden másodpercben rálőttek egy emberre". Az egyik férfit ,,tarkóján érte a halálos lövés, két lépésre tőlem pedig egy másikat a szeme között talált el a lövedék". Patel szerint a halottak mellett 48 utas sebesült meg az izraeli lövöldözésben, hat aktivista pedig eltűnt, tehát a halottak száma valószínűleg emelkedni fog.
  Ezek az új fejlemények cáfolják azt a hivatalos izraeli állítást, miszerint a zsidó terroristák önvédelemből lőttek, a mészárlás csak válasz volt az aktivisták támadására.
  A zsidó terrorállam az éjszaka folyamán azt állította, hogy a halottakban talált lövedékek nem változtatják meg azt a tényt, hogy a zsidó terroristák önvédelemből lőttek. ,,A katonák csak akkor lőttek, amikor életveszélyes helyzet alakult ki" - közölte Izrael londoni nagykövetségének szóvivője. ,,A ravasz gyors meghúzásának az az eredménye, hogy több lövedék éri ugyanazt a testet."”
 • 131. Cloeon_dipterum 2010. június 02. 22:12
  „A történelem szemétdombjára a baloldal juttatta Magyarországot.”
 • 130. Sagittarius 2010. június 02. 21:01
  „129. sharapova2008 2010.06.02. 19:31

  Ezt az "okosságot" magadtól sikerült kitalálnod, vagy súgott valaki??? Még is számodra miben nyilvánul meg azoknak a jelzőknek a mibenléte amivel illetted a Jobbikot?? Bántottak valakit?? -talán téged?? - kit, és honnét rekesztettek ki??? - szélsőséges, neonáci? -mihez képest?? - a komcsikhoz, és Izraelhez képest ők maszületett báránynak is szelídek!! Mondj egy példát bármelyik mocskolódásod alátámasztására.
  Én mondok egy példát, hogy mi a kirekesztés, és ki kit rekeszt ki. A szocik nem szavazták meg a nemzeti összetartozás törvényt. Ezzel deklarálták, hogy Ők nem Magyarok, és nem ide tartoznak. Saját magukat rekesztették ezzel innét ki, valamint rasszizmusból is levizsgáztak!
  Nem feltétlenül szükséges ám ennyire lebőgetned magadat a világ nyilvánossága előtt hasonló beírásokkal!”
 • 129. sharapova2008 2010. június 02. 19:31
  „A Jobbik "értékrendje",ha szabad egyáltalán így nevezni nem más,mint embertelen kirekesztés,rasszizmus,szésőséges <moderálva>, amely ismét a történelem szemétdombjára kerül,kár,hogy Orbán kikotorta onnan,saját hatalmának bebiztosítására...!”
 • 128. elemér 2010. június 01. 18:29
  „nemzeti radikalizmus
  - Mi a közös az utcalányban és a világvevő rádióban?
  - Azt fogsz rajta, amit akarsz.”
 • 127. Sagittarius 2010. június 01. 00:00
  „125. elemér 2010.05.31. 17:46
  " Szélsöséges megoldásokat és pártokat kerülni kell."

  Továbbá azt pedig még csak álmodban se gondold, vagy próbáld sugallni, hogy a nemzeti radikalizmus egyenlő a szélsőséggel!! Az alant olvasható mindkét elemzésem ezt egyértelműsíti!
  Éljen a nemzeti radikalizmus, a nemzeti többség iránymutatója, és eszköze!!”
 • 126. Sagittarius 2010. május 31. 23:51
  „124. kolombela 2010.05.31. 16:33
  Gratulálok! Ez a tiszta, humánus elbánás! Részemről teljes fogékonysággal, és odaadással művelhető! :-))

  125. elemér 2010.05.31. 17:46
  "Szélsöséges megoldásokat és pártokat kerülni kell."
  Most akkor mi legyen?? Te kerülsz el bennünket, vagy mi kerüljünk el téged???? Már nem azért mint ha magamat szélsőségesnek tartanám, de mivel Te mondod, és mivel mindennek 2 széle van legalább, és ha én vagyok az egyik akkor Te a másik széle!!! Ezt a relativítás elmélet is alátámasztja! :-)) Így evidens, hogy Te éppen olyan szélsőséges vagy mint Én! Azt viszont, hogy mi a szélsőség, mindig a többség határozza meg! Az lesz az etalon, amit a többség képvisel, és ehhez képest a más nézeteket vallók lesznek a szélsőségek!! Jelen állás szerint mi vagyunk a többség így az etalon is! Ezért ugyancsak joggal kijelenthető, hogy Te VAGY A SZÉLSŐSÉGES!!!!!! Remélem érthető voltam mindkét elemzéssel.”
 • 125. elemér 2010. május 31. 17:46
  „Amit a nyugati világ elvár az országtol az jó példa, és vezetö szerep a térségben a demokráciárol. Szélsöséges megoldásokat és pártokat kerülni kell.”
 • 124. kolombela 2010. május 31. 16:33
  „Nézzünk szét néhány európai országban, hogy bánnak a cigányaikkal. A pálmát Olaszország viszi, hazánknak is nagyon jó példa lehetne.:

  "Így kell ezt csinálni: az olaszok elüldözték a bűnözőcigányok nagy többségét

  Számtalanszor felhívtuk már arra a figyelmet, hogy, miközben Európában mindenki jópofizik, polkorrekt, szavakban antirászístá, tetteikben szinte mindenhol kőkeményen odacsapnak a cigányoknak.

  - A finneknél vidéken vadászengedély van rájuk (passzív rendőri segédlettel), azaz a finnek lelőhetik őket a szabadon tartható lőfegyvereikkel (igen megengedő a finn fegyvertartási törvény), mint a kutyákat (és meg is teszik, olyan szinten gyűlölik ezt a népséget),
  - A németek, akik ugyanúgy felsültek az ...integrációs programjaikkal, mint bárki más (lásd a legutóbbi müncheni rasszista késelést), pillanatok alatt kizsuppolják a francba a hozzájuk betolakodó cigányokat, ahelyett, hogy szegínkéket befogadnák,
  - A franciák, akik felégetik a táboraikat és kizsuppolják őket a fenébe,
  - A spanyolok, akik összefognak, és teljes településekről kiüldözik őket,
  - A csehek, akik még ma is sterilizálják őket,
  - A svájciak, akik nem szaroznak, még a 7 éves cigánybűnözőket is magánzárkába nyomják,
  - A tótok, ahol a rendőr szabadon lelőheti ....., nem fogják érte elítélni,
  és a sor folytatható. (Konkrét hivatkozások a mindezt tárgyaló cikkekre, háttéranyagokra ITT.)

  A bűnözésellenes fellépés egyik vezére Olaszország. Számos cikkben (a két legfontosabb ITT és ITT) tárgyaltuk már azt, hogy ők aztán (hasonlóan a finnekhez) nem sz@rakodnak, ha cigányokkal kerülnek szembe: kőkeményen felégetik a putrijaikat, őket meg vagy kitoloncolják a francba, vagy - ha olasz állampolgárságúak - fegyveresekkel őrzött se ki, se be lágerekbe zárják. Nem eredmény nélkül: ahogy a mai Magyar Nemzet alább olvasható, az Interneten először nálunk megjelenő (saját szkennelés) cikkében is leírja, sikerrel megszabadultak a bűnözőcigányaik nagy többségétől.

  Igen, Európa normálisabb, élhetőbb országaiban ezt (cigányok szigorú elkülönítése, kitoloncolása, sterilizálása vagy éppen a helyszínen történő, passzív rendőri támogatású agyonlövése) csinálják. Nálunk meg mi folyik? Mindenki tudja, aki a napi híreket olvassa arról, hogy milyen aránytalanul enyhe büntetéseket kapnak, hogy nem lépnek fel ellenük a rendőrök és milyen szinten elpofátlanodtak. Nagyon reméljük, hogy az Orbán-kormány ebben a kérdésben végre átveszi az európai gyakorlatot. Ajánljuk az olasz példa lemásolását, ha esetleg a kétségkívül igen hatékony finn gyakorlat megfeküdné a gyomrukat.

  Az MN cikke:

  Az olasz gárda

  Az európai gazdasági válság a diszkrimináció, a rasszizmus és az idegengyűlölet növekedéséhez vezetett Európában, különösen olyan országokban, mint Olaszország, Szlovákia és Magyarország -- írja az Amnesty International 2010. évi jelentése. A jelentés kiemeli, hogy Olaszországban nemrég törvényt fogadtak el, amely az illegális bevándorlást bűnténynek minősíti, amely a rendőri feljelentéstől való félelem miatt visszatarthatja az illegális bevándorlókat, hogy orvosi segítségért folyamodjanak, vagy hogy igénybe vegyék az oktatási intézményeket. Az Egyesült Királyság kormánya azért kapott kritikát, mert bebörtönözte azokat az illegális iraki bevándorlókat, akiket a bagdadi kormány nem fogadott vissza.

  Németországban az illegális bevándorlók és gyermekeik csak korlátozottan juthatnak hozzá az egészségügyi ellátáshoz, az oktatási intézményekhez és jogi segítséghez például abban az esetben, ha munkahelyi problémáik támadnak. Szlovákia mindenekelőtt a roma gyerekek szegregációja szempontjából tűnik ki. A Roma Oktatási Alap közleménye szerint a roma gyerekek hatvan százalékát a mentálisan hátramaradottaknak létesített osztályokba teszik, annak ellenére, hogy nem diagnosztizáltak náluk szellemi visszamaradottságot. Az 1980-as és 1990-es években az olasz régiók felében fogadtak el olyan törvényeket, amelyek védeni kívánták a nomád kultúrákat, olyan formában, hogy külön táborokat állítottak fel elsősorban a romák számára, akiket természetüktől fogva nomád népeknek tekintettek.

  Ez év januárjában például a milánói hatóságok buldózereztek el egy nyolcvan bódéból álló, fából, műanyagból és kartonpapírból épített illegális telepet a Via Sant´Arialdón, a Chiaravalle apátság közelében. A rendőrségi akciót, amelyet az összes (bal, jobb) politikai párt támogatott, Riccardo De Corato, Milánó polgármester-helyettese rendelte el, aki megelégedését fejezte ki az eredmény láttán és más hasonló táborok felszámolását helyezte kilátásba. Az akciókban azonban nem csak a rendőrségnek szánnak szerepet. Egy nemrég elfogadott törvény felhatalmazza a helyi hatóságokat, hogy az állami vagy a helyi rendőri erők kötelékébe nem tartozó, fegyvertelen civil gárdát hozzanak létre az adott település őrjáratozására.

  Az Everyone Group nevű emberi jogi civil szervezet most az Európai Bizottsághoz és más nemzetközi intézményekhez fordul, hogy segítséget kérjen az üldözött roma lakosság számára, akiket tömegével űznek el Milánó és egész Olaszország területéről, úgy, hogy két év alatt lélekszámuk -- a szervezet becslése szerint -- 180 ezerről 40 ezerre csökkent. Nem valószínű azonban, hogy az Európai Bizottság egy jól hangzó határozatnál többet tudna tenni, amelyet azután a problémákkal ténylegesen szembesülő helyi hatóságok figyelmen kívül fognak hagyni. A parttalan liberalizmus okozta társadalmi feszültségeket a parttalan liberalizmus aligha fogja megoldani." <moderálva...>”
 • 123. lebeke 2010. május 31. 16:21
  „Nem járok tüntetésre. Mint említettem vala, ellene vagyok mindennemű erőszaknak. Részemről a szélsőjobboskodás nézet kimerül az alantabb felsoroltakban.”
 • 122. elemér 2010. május 31. 16:16
  „118. h.sz. lebeke
  "Szélsőjobbos vagyok," bla, bla, bla,...

  lebeke lelkendezve megy haza az első tüntetéséröl.
  - Anya, anya, képzeld, többé nem lesz szükségem a fogszabályzóra!”
 • 121. Reális 2010. május 31. 11:42
  „Szerintem meg az mszpé és a baloldali pártok politikája szélsőséges!”
 • 120. Sagittarius 2010. május 31. 09:02
  „118 - 119

  Pazar hozzászólások! Gratulálok!
  Kiegészíteném annyival, hogy szerencsére mostanra már "ébredt" az ország, sőt a világ, és ezek a felforgató liberalisták egyre kevesebb táptalajt (megvezethető embert) találnak uszító tanaik elültetéséhez. Abban is biztos vagyok, hamarosan ismét megkapják a történelem ítélőpadján a kiérdemelt-kiharcolt "jutalmukat"!”
 • 119. Túrabakancs 2010. május 31. 08:40
  „pancser!
  A tisztességes zsidó származású emberekkel semmi gondja nincsen az
  embereknek, mindegy hogy az adott személy él még, vagy esetleg már nem.
  A tettek dominálnak a megítéüket illetően, ezek pedig az elmúlt 8-évben
  beszédesek voltak. "ti" engedtétek ki a szellemet a palackból, most zár-
  játok vissza míg nem késő: Hidd el, csak rajtatok múlik! Remélem érted mire értem.
  Az emberek nyugalmat akarnak, /még a radikálisok is/ de ha ti állandóan
  a kakit akarjátok keverni, akkor ne csodálkozzatok ha mostantól 3×kapjátok
  vissza azt, amit ti akartatok okozni a magyarságnak.”
 • 118. lebeke 2010. május 31. 08:17
  „Én szélsőjobbos vagyok,mert hiszek Istenben. Szélsőjobbos vagyok, mert fontos számomra a család. Szélsőjobbos vagyok, mert elítélem azt a sok szennyet, amivel naponta találkozni a különböző médiákon keresztül. Szélsőjobbos vagyok, mert úgy gondolom az igazság mindenekelőtt. Szélsőjobbos vagyok, mert elítélem hazánk mértéktelen tönkretételét. Tessék tőlem rettegni. Nagyon félelmetes dolgokban hiszek, úgy mint Tisztesség, Család ,Isten ,Haza.Mélységesen elítélek mindennemű erőszakot.”
 • 117. kolombela 2010. május 31. 07:28
  „114. hozzászólás pancser 2010.05.30. 23:54
  Látod pancser most az egyszer igazat írtál, de nem a ti Jahvétok, hanem a TA-REM-TU, vagyis mai magyarsággal a Teremtő.”
 • 116. VJack 2010. május 31. 00:14
  „Radnótira visszatérve: ha ő ma élne, könnyen lehet, hogy nem aggatná tele magát izraeli kitűzőkkel, esetleg elítélné a cionizmust, vagy Izrael politikáját. Ahogy azt nem egy zsidó megteszi, cserébe persze nem is járhatnak haza az ősi földre. Legutóbb talán Noam Chomsky járt így.”
 • 115. VJack 2010. május 31. 00:09
  „Pancser, ha már ekkora arc vagy a műveltségedre. Hozzáteszem, középben majdnem buktam helyesírásból. De segítek:
  - érkezett meg Amerikába saját erejéből vitte sokra, - érkezett meg Amerikába, saját erejéből vitte sokra,
  - ami a költőket illeti. - Ami a költőket illeti.
  - Az álltalam - Az általam (Na, ez azért szint, még az én suttyó fülemet is sérti...)
  - úgy hívták:Radnóti Miklós - úgy hívták: Radnóti Miklós (ez csak egy kis szóközhiba...)

  A tartalomról még egy kis kritika: Radnótiról nem egy "szélsőjobbos" portálon olvastam pozitív véleményt.”
 • 114. pancser 2010. május 30. 23:54
  „111-hez! Nem féltem a vérnyomásomat, Vona meg hívei jobb ha beszerzik a gyógyszereket. Tudjátok miért? Mert csak egy Isten van!”
 • 113. pancser 2010. május 30. 23:49
  „"háté" föltetted a koronát műveletlenságedre, akárcsak "Túrabakancs"! Purlitzer csupasz fenékkel érkezett meg Amerikába saját erejéből vitte sokra, a díjat meg azért alapította, hogy segítse a kezdőket. ami a költőket illeti. Az álltalam legtöbbre becsült, hazaszeretet megfogalmazó verset egy a maga korában kitaszított, sok szenvedést és megaláztatást elszenvedett költő írta! Mégis szerette a szülőföldjét, nagy tisztelője vagyok emiatt, úgy hívták:Radnóti Miklós!”
132 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomszédaink 13 éven át - kortörténet a Lantos utcából

Vágási Feri, Taki bácsi, Lenke néni, Etus, vagy akár Mágenheim doktor – valószínűleg ma sincs… Tovább olvasom