Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Sissi mint fitneszlady

Testedzési hobbijai, lovaskunsztjai okán nemcsak korának szépségideálja, hanem a fitneszéletmód előfutára is volt a közkedvelt Sissi a Nyugdíjasegyetem legutóbbi előadója szerint.

Révész T. Mihály a gödöllői kastélylakókat bemutatva beszélt a császár- és királyné karrierjéről.

Gödöllő felvirágzása I. Grassalkovich Antal nevéhez köthető, hiszen a település első fénykora a különleges XVIII. századi karrierista kastélyépítésével kezdődött. Az épület a Grassalkovichok után, 1841-et követően a Viczay grófok birtokába került, majd a görög eredetű Sina család vásárolta meg, mígnem 1864-ben egy belga bank tulajdonába ment át. Ferenc József 1857-ben tett látogatást a kastélyban, Erzsébet császárné pedig a kórházzá átalakított lovardában kereste fel az 1866-os osztrák–porosz háború sebesültjeit. Szerelem volt első látásra, amit a hely iránt érzett. Pedig férje levélben azt írta neki: ˝Ha akarod, kikocsizhatsz Gödöllőre a sebesültekhez. Csak hogy ne nézd meg a Kastélyt azzal a szándékkal, mintha meg akarnók venni, mert mostanában nincs pénzünk, s alaposan takarékoskodnunk kell ezekben a zord időkben.˝ A sors fintora, hogy aztán az osztrák–magyar kiegyezés egyik következményeként a gödöllői kastély és park használatát biztosították az uralkodói párnak, azáltal, hogy a korona javai közé sorolták be.

A király egy gödöllői napja

Ferenc József 4 és 5 óra között kelt fel, saját kezűleg borotválkozott meg. Könnyű reggelit fogyasztott: tej, kifli, kávé. Utána rögtön elkezdődött „íróasztali" munkája a következő sorrendben: restancia, magánlevelek, polgári ügyek, katonai ügyek, miniszterek, közéleti szereplők fogadása. Délután egy órakor villásreggelit fogyasztott, majd fél órát sétált. A lapszemle után megint ügyeket, kérvényeket intézett. Délután hat órakor ebédelt. Azután egy-két órát családi körben csevegéssel töltött és nyolc órakor már a saját ágyában aludt, amelyet mindenhova magával vitetett.
A királyi családot szolgáló átalakítások révén 1867 után 103 lakószoba jött létre a kastélyban. Ez az épület fénykora, de sajnos a színházat 15 helyiségre szabdalták az udvarhölgyeknek. 1868-tól évente kétszer, ősszel és tavasszal több hetet, hónapot tartózkodott itt az uralkodói család. Olyan fontos hely volt nekik, hogy a magyarországi 2600 éjszakájukból 2000-et Gödöllőn töltöttek. Ferenc József kastélybéli napjait is a rendszeretet, a munkaközpontúság, a modorosság, a kötelességtudat és a tisztaságmánia jellemezte. Íróasztalán kis kefét és egy vörös tyúktollból készült porolót tartott. Ugyanakkor jót tett neki a gödöllői ˝luft macht frei˝, a szabad levegő. ˝Ferenc József remekül érzi magát és nagyon jót tesz neki, hogy itt emberek között van, Isten szabad ege alatt, és látja, hogy itt az emberek fesztelenül mozognak az örökös hajlongás nélkül, s ő maga is emberként érezheti magát és egyszerűen, közvetlenül viselkedhetik közöttük˝ – írta Festetics Mária naplójába. Itt őrséget sem tartott, az emberek szeretete jelentette a biztonságot, bár elsősorban ez a szeretet feleségének szólt.


 

Erzsébet  16 évesen asszonnyá lett

Saját tornatermet rendeztetett be a palotában. Felfedezte a természetes módszereket és hatóanyagokat a testápolásban. Egész életén át koplalt, hogy megőrizze derekának legendás karcsúságát, korabeli krónikák szerint ez ötvenkét centi volt.

A kastély úrnője, Erzsébet királyné hasonlóképp érezte magát. ˝Itt olyan nyugodtan él az ember, rokonok, szekatura nélkül, ám ott (Bécsben) az egész császári család! Itt, mint falun, nem feszélyez semmi.˝ Sissi kultusza magyarhoni népszerűsége után világkarriert futott be. Kedvenc költőjének számított Petőfi Sándor, és Vörösmartyt, Jókait is olvasott. Mindent szeretett, amit a bécsi udvar nem.

Szenvedélyes lovas, a gödöllői lovardában műlovarnőtől tanult lovastrükköket, és általában is minden lovassportban remekelt. Télen ˝a lovardában sűrűbben és vigabban folyik az élet! Őfelségével a Királynéval az élen idomítják és táncoltatják a lovakat…˝ – jegyezte le Festetics Mária. Csak mikor már ízületi fájdalmai voltak a királynénak, akkor váltott át a gyaloglásra, de naponta hét-nyolc órát is sétált. Napjai szépségápolással és testmozgással teltek, férfiakat megszégyenítő bátorsággal úszott például és saját szobájában is annyira utálta az ágyat, hogy csak éjjelre vitték be a lakájok, reggel el kellett vinniük. Ő a második Habsburg, akit igazán szerettek a magyarok. Az előadó az elsőnek Mária Teréziát tartja. Erzsébetről pedig megjegyezte, hogy akcentus nélkül beszélt magyarul. Szerinte Sissi a magyarok bohémságát, vagányságát, művészet iránti érzékenységét szerette leginkább, talán mert ő maga is ilyen volt.

Tesztkérdések nyugdíjas-egyetemistáknak

A Nyugdíjasegyetem kilencedik előadásán Révész T. Mihály alkotmánytörténész ˝A gödöllői királyi kastély egykori lakói˝ című előadását hallhatták a résztvevők. A tájékoztatóról ismét kérdéseket fogalmazunk meg. A legjobb válaszokat beküldők között ˝Kisalföld-könyvek˝ ajándékcsomagokat sorsolunk ki. Kérjük, egy-egy választ maximum 3–4 mondatban fogalmazzanak meg! A megoldások beküldhetők e-mailen (nyugdijasegyetem@kisalfold.hu) vagy levélben a 9021 Győr, Pf. 28 címre. A nyereményeket postán küldjük el.
1. kérdés: Soroljon fel néhányat Gödöllő korábbi nevei közül, esetleg a szó eredetének magyarázatával együtt!
2. kérdés: Milyen származású I. Grassalkovich Antal?
3. kérdés: Hogy hívták Ferenc József és Erzsébet királyné lányát, aki Magyarországon született?
4. kérdés: Az 1945 utáni években milyen funkciókat kapott a gödöllői kastély?

Olvasóink írták

  • 1. háté 2010. június 05. 20:31
    „Sissi mint fitneszlady---a mocskos-gazemberek, a reklám a pénz, mindent eltipor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tom Waits-rajongó: Szabó Győző

Szabó Győző több mint egy évtizedig rejtegette énektudását, pedig húsz évvel ezelőtt a Quimbyben… Tovább olvasom