Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Sétáljunk olyannal, aki tetszik!

Az aerobikgurunak számító amerikai színésznő, Jane Fonda és a szintén hetven feletti perui vidéki földművelő asszony fotójával érzékeltette dr. Fehér Rózsa, mekkora különbség lehet az idősek egészségi állapota között életmódjukból adódóan.

A főorvos belgyógyászati betegségeikről tartott előadást a Nyugdíjasegyetemen és a ˝legnehezebb megoldáshoz˝, az életmódváltáshoz garantáltan mellékhatásmentes tanácsokat adott.

– Az időseknek gyakrabban vannak atípusos, azaz nem tipikus panaszaik, szövődmények is gyakrabban alakulnak ki náluk. Rehabilitációs lehetőségeik csekélyek – kezdte előadását a belgyógyász, majd a megbetegedési és a halálozási statisztikák alapján legrettegettebb szív- és érrendszeri betegségekről beszélt részletesebben. A keringési rendszer ˝népbetegségei˝ és rizikófaktorai (magas vérnyomás, koszorúér-betegség, stroke, cukorbetegség, metabolikus szindróma, elhízás, zsíranyagcsere-zavar, dohányzás, köszvény) ráadásul egymás hatását fokozzák. Ennek összefüggéseit magyarázata és az azt illusztráló ábra tette világossá.

dr. Fehér Rózsa
dr. Fehér Rózsa

A gyógyítótudományt mindez régóta foglalkoztatja. Pápai Páriz Ferenc, az orvoslás és a filozófia doktora már 1764-ben Pax corporis című művében ismertette az agyi érkatasztrófát, a stroke-ot, amit ő – akárcsak azóta a köznyelv – gutaütésnek nevez. „E nyavalya találván az embert, annak mind mozgását, mind érzését, mind elméjét elvészi éppen az egy lélegzet vételén kívül, noha az is mindenkor megbántódik, néha inkább, néha pedig kevésbé." A tünettan mellett prognózist is felállított: ˝E nyavalyában mennél jobb a lélegzet, annál jobb a reménység.˝ Ez a mai orvostudomány szerint is igaz, a korabeli terápiánál viszont már jobbat tudnak. Ugyanis Pápai Páriz Ferenc még azt írta: ˝A fejét a gutaütöttnek megborotválták, jó erős égetett borral megmosták és rajta meggyújtották, melynek hévségétől szépen ébredett a beteg.˝


Ehelyett az előadó az egészség megőrzését célzó étkezésről beszélt. Szavai szerint a napi rendszeres testmozgás alapozza meg a súlykontrollt és természetesen a mértékletes adagok. Leggyakrabban és főképpen teljes kiőrlésű gabonát, zöldségeket és gyümölcsöket, egészséges zsírokat és olajokat fogyasszunk és naponta D-vitamint is tartalmazó multivitamin-készítményt. Kisebb mértékben, de ajánlottak még az olajos magvak, a hüvelyesek és a tofu, a hal, a szárnyasok és a tojás. Tejtermék csak naponta egy-két adag javasolt és csak ritkábban együnk vörös húst, vajat, finomított gabonát, burgonyát, édességet. A cukrozott ital nem egészséges, a mértékletes alkoholfogyasztás viszont az lehet, egy-két pohár vörösbor formájában, de néhány betegség esetén nem.


Mit tegyünk az egészségünkért?

Dr. Fehér Rózsa elsőként az úszást és a vízi tornát említette, mivel úgy lehet vele átmozgatni az ízületeket, hogy közben nem viselik a test súlyának terhét. Javasolja még a kerékpározást, a kocogást, a táncot – mert közösségben végezhető –, a kertészkedést – mert alkotómunka –, a természetjárást, a kirándulást és a korábban, fiatalként gyakorolt sporttevékenységek folytatását. A gyaloglást külön kiemelte és Monspart Sarolta tájfutó-világbajnok tanácsait idézte:

Sosem késő elkezdeni!

Fontos a fokozatosság, eleinte 10–15 perc.

Társaságban kellemesebb!

Főétkezés után egy-két órával kezdjük!

Kelléke a megfelelő sportos cipő.

Kis izomláz jó jel, a kimerültség nem!

Hidegben legyen réteges az öltözet.

Az idősek kezdjék a gyaloglást is orvosi vizsgálattal.

Lázasan, betegen tilos a gyaloglás!

Ne cipeljen felesleges terheket gyalogláskor!Kérdések a figyelmeztető tünetekről

A Nyugdíjasegyetem harmadik előadásán dr. Fehér Rózsa főorvostól az időskori belgyógyászati betegségekről hallhattak a résztvevők. A tájékoztatóról ismét kérdéseket fogalmazunk meg. A legjobb válaszokat beküldők között Kisalföld-könyves ajándékcsomagokat sorsolunk ki. Kérjük, egy-egy választ maximum 3–4 mondatban fogalmazzanak meg! A megoldások beküldhetők e-mailen (nyugdijasegyetem@kisalfold.hu) vagy levélben a 9021 Győr, Pf. 28 címre.
1. kérdés: A hipertóniát, a magas vérnyomást mi befolyásolja?
2. kérdés: Milyen szerveket károsíthat a hipertónia?
3. kérdés: Milyen tünetekre figyeljen fel, ha a szívelégtelenséget időben akarja felfedezni?
4. kérdés: Melyek az alvási apnoe (légzésszünet) gyanújelei?


Találkozzunk következő előadásunkon!

Borbély Károly festőművész Művészet és lélek címmel március 24-én 16.30-tól tartja a Nyugdíjasegyetem következő óráját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négylábú hősök dönthették el a csatát

A magyar szabadságharc nagy alakjai mellett alig esik szó az események négylábú ˝hőseiről˝, pedig a… Tovább olvasom