Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

Sebészeti nagyüzem a város szívében

A jövőre 50 éves győri baleset-sebészeti centrumban évente 4 ezer műtétet végeznek, sokat bravúrosan.

A jövőre 50 éves győri baleset-sebészeti centrumban évente 4 ezer műtétet végeznek, naponta 300 beteget gyógyítanak, ápolnak, akiket minél előbb egészségessé és munkaképessé kell tenni. Ugyanis egyre többet hallható: „Nem érek rá beteg lenni!" Mert aki hosszabb ideig kimarad a munkahelyéről, egzisztenciálisan elbizonytalanodhat.

A győri baleset-sebészet nagy bravúrja volt, s a Kisalföld is beszámolt róla, amikor egy gépkocsivezetőn átgurult a saját autóbusza. Többszörös végtagtörése, medencetörése volt, a hasa szétdurrant a nagy nyomástól. Az osztály orvosainak köszönhetően ma már nemcsak a saját lábán jár az illető, de eredeti foglalkozásában dolgozik, autóbuszt vezet.

Hírekben a szenzációk

– Osztályunk elismertségét abban látom, hogy számos esetben az ország távoli helyeiről irányítanak hozzánk betegeket az orvosok, s a mentők is sokszor döntenek úgy, hogy ide hozzák a sérülteket. Rendkívül nagy felhalmozott tudás van az osztályon – s ezt nem csak én állítom –, amit jó lenne a jövőben is önálló szakmaként képviselni – mondta elöljáróban az osztály vezető főorvosa, dr. Jancsó József, aki az 1957-ben alakult traumatológiai osztályon 1968-ban kezdett dolgozni gyakornokként.
– Azóta megszakítás nélkül itt dolgozom, s valamennyi lépcsőfokon átjutva három éve vagyok vezetője az osztálynak, sorrendben a harmadik. Az osztály a városnak és környezetének rendkívüli módon segítette a sérültellátását, lényegesen javultak az életminőségek. Ez különösen mostanában fontos, amikor más típusú az elvárás a sérültellátással szemben, ismerve a munkahelyi viszonyokat, a „nem érek rá betegnek lenni" kényszert, hiszen aki hosszabb ideig kimarad a munkahelyéről, egzisztenciálisan elbizonytalanodhat. Tehát nekünk gyorsan kell egészséges, mozgás- és munkaképes embert visszaadni. Ebből adódóan specializálódik a sérültellátás. Ezért képzett és folyamatosan továbbképzett kollégákra van szükség, már nem lehet mindenhez értő orvosról beszélni, különben nem lehet hatékonyan gyógyítani – vázolta fel a helyzetet Jancsó főorvos.
Amikor az olvasó a baleset-sebészeti osztály működéséről olvas, általában szenzációról – tömegbalesetekről, bravúros operációkról – szólnak a híradások.

A minőséget az idő igazolja

Az egészségügy megítélésénél dr. Jancsó József három szempontot vesz figyelembe: – Arról, hogy milyen az esélyegyenlőség az ellátásban, nem nyilatkoznék, az a politika kérdése. A minőség az emberek számára csak utólag mérhető fel, amikor a kórházból távoznak. Az ellátás a bizalom alapján történik, s az első számú vezető felel azért, hogy milyen minőséget nyújt az osztálya. A hozzáférhetőség is meghatározza a hangulatot, hogy a betegnek mennyi ideig kellett várnia, mennyi idő alatt került be a kórházba. Ez szervezés kérdése, s úgy érzem, napi háromszáz betegnél jól oldottuk meg.
Az osztályvezető szerint a várakozás nemcsak rajtuk múlik, hanem a magyar ellátórendszer kapacitásán. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egy hónapban meghatározott ellátást finanszíroz.

Orvoshiány van is, nincs is

– Ez természetesen a sürgősségi, az azonnali sérültellátást nem befolyásolja, a programozott, úgynevezett halasztható műtétek számát határozza meg. De azt is el kell mondani, hogy a fejlett nyugati országokkal összehasonlítva nálunk nincsenek hosszú előjegyzési idők, több esetben még rövidebbek is.

Jancsó főorvos elmondta, hogy osztályukon Győr és környéke lakosságának ellátásához minden eszköz rendelkezésre áll. Azonban a technika fejlődésével, az implantátumok választékának folyamatos bővülésével szükség van jobb és több eszköz vásárlására.

– Mint egy mindennap nagy tömegeket ellátó osztálynak, a minőség fejlesztésének érdekében szükség lenne traumatológiai alapítványunk támogatására. Azért, hogy még korszerűbb, még jobb eszközök legyenek, az osztály megérdemelné, ha néha rávetődne a figyelem.
Érdekes kettősség, hogy az osztályon nincs és mégis van orvoshiány.

– Képesek lennénk még négy-öt kolléga foglalkoztatására. Persze nem az a cél, hogy annyi nagy tudású orvost szerződtessünk, hiszen operáló orvos van elég. Inkább évente legalább két, frissen végzett kolléga jöjjön hozzánk, legyen kinek átadni ezt a tudást, ami itt felhalmozódott.
– A progresszív ellátás híve vagyok – tért át másik témára Jancsó főorvos –, mert ha egy régióban három-négy műtőt kell felszerelni egy lábszártörés korszerű ellátására, az a társadalomnak igen drága. Egy centrumban azonban négyszeres anyagi erő, koncentrált szellemi tudás áll rendelkezésre, s egy jó mentőautóval, mentőhelikopterrel oda lehet szállítani a sérültet. Ma már szinte minden ellátóhelyen teljes tárházat akar mindenki. Egy szintet kellene meghatározni, s ezeken a szinteken kellene ellátni a sérülteket.

– Azt szoktam mondani, hogy amikor Pista bácsi hazamegy, számára az országosnál is nagyobb siker az, ha meggyógyul. Aminek mégis hírértéke van, az az újságban is megjelenik. Olyan tömeges balesetek, amikor a szakma mellett a szervezés is sikeres. Ilyen volt a Győrt elkerülő
autópályán történt ködbaleset, vagy a karácsonyi sorozatos ütközésekről behozott nagyszámú sérült ellátása.

A „Traumatológiáért és sportsebészetért alapítvány a betegellátás javítására" bankszámlaszáma: 12096705-
00300431-00100000.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélő régi tárgyak

A Kisalföld népszerű sorozata volt a kilencvenes években a „Beszélő tárgyak", amelyben 35… Tovább olvasom