Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Róma a visszatérések városa

Radnóti Ákosnak az elmúlt években mindig Rómába vezetett egy-egy útja, ezért őt kérdeztük, milyen élményeket szerzett a világ újkori csodái közé jelölt ókori aréna maradványai közt, a Colosseumban.
„Róma a kedvenc városom, tavaly már ötödször voltam ott. Egyszerűen a világ legszebb és legjobb városa!" – írta felhívásunkra jelentkezve Radnóti Ákos.

Legelőször pont húsvétkor járt ott még a ’90-es években – egy középiskolai szervezett kirándulás keretében – és akkor II. János Pál Pápa áldását hallhatta a Szent Péter téren hívők tízezreivel együtt. Elmondása alapján sokkal felemelőbb volt, mint a tévében nézni.
Az elmúlt négy évben nyaranta felkereste az olasz fővárost és idén is tervezi. Sajátos, mediterrán hangulata csábítja és történelmi légköre, az, hogy szinte minden sarkon egy műemlék várja a turistát. Reggeltől estig sétálni, bolyongani szokott a mindig nyüzsgő utcákon, szökőkutakkal díszített tereken.

A Colosseumban is járt, tapasztalatai szerint úgynevezett csomagjegyet érdemes venni, amivel a közelben más ókori maradvány is meglátogatható, hiszen ott van többek közt a Forum Romanum, az ókori főtér, a diadalív és a Circus Maximus is.
A Colosseumnál rendszerint sokat kell várni a bejutásra, de Ákos szerint érdemes, több szintjét be lehet járni. Belátni oda, ahol hajdan fedett rész, vagyis a színpad alatt az állatok tartották és a gladiátorok készültek fel a viadalokra.

A véres küzdelmek emléke is felidézhető ezen a helyen, de a győri férfit főként az építmény szépsége késztette csodálatra, elképesztő mérete és a remek alkotás tökéletes formája, ami máig fennmaradt, igaz, egyes részeit a középkorban építőanyagnak elhordták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kultúra mellett, a színpad mögött

Vidos Tibor, a Győri Balett műszaki vezetője Győrben, Újvárosban született és már diákkorában eljegyezte magát a színház világával. Végigjárta a színházi műszakiak ranglétráját. Az általa vezetett műszaki stáb láthatatlanul is ott van a Győri Balett hazai és külföldi sikereiben. Munkásságát a közelmúltban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel ismerték el. Tovább olvasom