Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Rippl-Rónaival és helyi művészekkel várják a győrieket

Nem könnyű öt év elé néz Grasl Bernadett, aki megpályázta és meg is nyerte a győri Városi Művészeti Múzeum igazgatói székét.

Az utóbbi években több kritika is érte az intézményt, hogy kevés teret adott a helyi művészeknek a bemutatkozásra, kiállítások szervezésére. A fiatal művészettörténész most új korszakról beszél.


– Az új igazgatóval most új időszámítás is kezdődik?

– Hivatalosan november elejétől kezdődhet a komoly munka, de úgy gondolom, hogy megválasztásommal már elkezdődött valami új, ami az elkövetkező öt évben meghatározó lehet az intézmény életében.


– Melyek azok a fő irányvonalak, amelyek mindenképpen meghatározzák majd ezt az időszakot?

– A pályázatom címe, azt hiszem, pontosan mutatja, hogy mire készülünk: nyitott, Győr-barát múzeum. Tematikus intézmény vagyunk, ami azt jelenti, hogy a legkülönfélébb történeti időkből rendelkezünk képzőművészeti és iparművészeti alkotásokkal. A városvezetés egyik alapelvárása volt, hogy minél több korszakból mutassunk műtárgyakat. A múzeum eddigi profiljához képest bővülne ezeknek a kiállításoknak a tematikája.

Grasl Bernadett
Grasl Bernadett

– Elég egyértelműen látszik az utóbbi időszakban, hogy magyar embereket múzeumba csak nagy, korszakos festőkkel lehet becsalogatni. Eljön az az idő, hogy kortárs tárlatokra is ezrek vesznek majd jegyet?

– Ez az irányvonal nemcsak Magyarországon, hanem Európában, sőt, a világfővárosokban is megfigyelhető: nagy neveknek rendeznek nagyszabású tárlatokat, melyek valóban nagy nézőszámokat produkálnak. Emellett a helyi kortárs, a magyar és régióban dolgozó művészek felé is teret nyitnánk. Osztrák, magyar és szlovák kapcsolatok támogatását szorgalmazzuk, amelyre az elmúlt 15 évben is volt már számos példa. Ezt mindenképpen szeretném folytatni és tovább mélyíteni. A legnagyobb feladat mégis az, hogy a fiatalokat is be tudjuk csalni a tárlatokra. Tény, hogy a megnyitókra szinte csak az idősebb generáció jár. Bízom benne, hogy egy fiatal múzeumigazgató személye talán ezt majd elősegíti.


– Akár fiatal festőkkel is?

– Igen, erre már készülünk is a közeljövőben. A két fő irányvonal most: a nagy festők munkáit a városba hozni és a helyi művészek felé nyitni. A Munkácsy-tárlat sikeréből kiindulva mi egy újabb nagy klasszikust hozunk a városba: 2010 tavaszán Rippl-Rónai József munkáit mutatjuk be. Az apropót a Városi Művészeti Múzeum kezelésében lévő Radnai-gyűjtemény adja, Rippl-Rónai híres ˝Maszkos csendéletének˝ lesz a századik születésnapja. Nagy átfogó tárlat lesz, hiszen 1918-ig mutatjuk be a mester munkásságát festmények és grafikák segítségével. Ez egy gyűjteményes kiállítás lesz, amelyben összegyűjtjük Rippl-Rónai leghíresebb munkáit. Sikerült a Nemzeti Galériát meggyőzni arról, hogy kölcsönözzék számunkra a kiállítás idejére az egyik leghíresebb képét: Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett, amit azt hiszem, iskolai tanulmányokból mindenki ismer.

Rippl-Rónai József Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett című festménye is Győrbe érkezik.
Rippl-Rónai József Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett című festménye is Győrbe érkezik.

– Az utóbbi években sokszor érte kritika a múzeumot, hogy a helyi művészek nem nagyon jutottak kiállítási lehetőséghez az intézményben.

– Szeretnénk ezen mindenképpen változtatni. Úgy gondolom, ha nem ismerjük kellőképpen saját régiónk kortárs művészetét, akkor igazából nem tudunk megfelelő képet alkotni az országban zajló művészeti eseményekről sem. Ez egyfajta lokálpatriotizmus, amit nagyon komolyan veszek. Az idei kiállítási tervben máris egy kis módosítás történt, november végén Váczi Péter emeletén kortárs győri képzőművészek kiállítása nyílik. 2009 néven fut majd, ami igazából egy kettős tárlat lesz, hiszen az épületben két kiállítótér működik. A kisebb teremben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen jelenleg is hallgató győri tehetségek munkáit mutatjuk be, akik képgrafika, szobrászat, intermédia szakon tanulnak. Az ő munkáikból lenne egy kamaratárlat, az emeleten pedig helyi művészeknek adnánk lehetőséget. Meghívás alapján kerültek be a kiállítók.


– Innen már megkerülhetetlen a kérdés: kedvenc művésze?

– Én alapvetően építészettörténettel foglalkoztam, amellett, hogy a kortárs művészet is mindig érdekelt. Azt most már nagyon nehéz lenne titkolni, hogy Rippl-Rónait nagyon kedvelem.


– Megyei művészek közül?


– Ó jaj, hát persze, hogy szeretem mindegyikőjüket!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rekordok hétvégéje Bécsben

Hatalmas élő Guinness-könyvvé változik vasárnap a bécsi Práter. Tovább olvasom