Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Richard Gere nagybajcsi rokona

Nyolc generáció, két kontinens, ötszáz rokon – a nagybajcsi Jámbor András egészen az 1700-as évek végéig vezette vissza családfáját, s azon még – egy másod-unokatestvéri kapcsolat révén távoli rokonként – Richard Gere amerikai színész neve is szerepel.
Vérvonalak, felmenő és oldalági rokonok, házastársak nevei labirintusnak tűnő vonalakkal összekötve szerepelnek a nagybajcsi fiatal családfáján, ami papírra kinyomtatva többméteres láncolatot alkot. Földrajzilag is messzire vezetett Jámbor András kutatása, több országra vonatkozóan bővül a rokonság adatainak gyűjteménye, ugyanis családtagokat tudhat többek között Szlovákiában, Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban is, mert dédapjának két testvére oda kivándorolt. Ígérték, hogy elküldik neki, amit ők tudnak a felmenőikről, utódaikról.

Jámbor András rokonsága főképpen Győr, Csorna környékén élt, generációkon át sokáig egy-egy faluban, az anyai ág nagy része Bősárkányban, az apai ág többsége pedig Koroncón. S azok a családtagok, akik még most is megyénkben laknak, nagyon örülnek a fiatal férfi kezdeményezésének, kitartó munkájának, akinek az a tapasztalata, hogy mindenkit érdekelnek eleinek adatai, de nem mindenki veszi a fáradságot, hogy nekilásson a feltérképezésnek. András kutatásának eredménye azonban a számítógépen már rendszerezett rajzolatot alkot, amelyen jól érzékelhető, kik a házastársak, kinek kik a szülei, a gyerekei, a testvérei, és egy-egy névre rákattintva fotó is látható, több adat is megtudható egy-egy családtagról. Tervezi, hogy albumba összefűzve ajándékozza meg a családfa ágaival, az összegyűjtött levelek, képek, dokumentumok gyűjteményével a rokonság több tagját. Gyűjtésének eredménye így nem veszik el, megmarad az utókornak, utódaiknak is.


Testvérek testvérekkel házasodtak

Eddigi nyomozása során kiderült, hogy hat pedagógus is van felmenői között, ükapja például iskolaigazgató és kántortanító volt Koroncón. Egy másik őse pedig szabóként dolgozott és a győri belvárosban, a virágpiacnál volt a műhelye. A fiatal ebben nem követte eleit, gépészmérnök lett és hamarosan munkavédelmi szakmérnök végzettséget is szerzett. De azt is felfedezte: volt olyan a rokonságban, hogy egy Jámbor Grábicsot vett el, Grábics testvére pedig Jámbor testvérét vette el, azaz testvérek testvérekkel kötöttek házasságot. Még azt is tudja, hogy 1883-ban május 14-én, Koroncón.

– A történelem is sokkal személyesebb, fontosabb, ha a saját felmenőkön keresztül tanulmányozhatjuk – állítja András és hozzátette: megható volt olvasni rokonainak a frontról hazaküldött leveleit. Anyai dédanyjának édesapja az I. világháború idején azt írta, érzi, el fog esni, ezért azt adta ki feleségének, vigyázzon az akkor kétéves kislányukra, András dédanyjára. S nem sokkal levele után valóban a háború áldozata lett.

Richard Gere Forrás: pophalo.hu
Richard Gere Forrás: pophalo.hu

Ötletadó születésnapi ajándék

– Kiskorom óta tudtam, hogy családunk sok régi levelet őrzött meg, amit a családtagok egymást közt, a hatóságokkal váltottak és a családi fotókat is gondosan eltették. Az ötletet azonban a családfakutatáshoz az a születésnapi ajándék adta, amit nagyapám nyolcvan év feletti testvérétől, Manyi nénitől kaptam pár éve. Nekem adta azt a kézzel írt, rajzolt családfát, amit egyik távoli rokonunk készített. Mintegy negyven név szerepelt rajta, ez volt számomra a kiindulási alap, ezt a facsemete méretű családrajzot ágazom-bogozom azóta tovább – mondta el Jámbor András. Az első dolga volt, hogy az interneten olyan programokat keresett, amelyek segíthetik, olyan módszerekről olvasott, amiket követhet.

Összeszedte a régi leveleket, amelyek szüleinél, nagyszüleinél megvoltak, s nagyon hálás az azokban szereplő egy-egy elejtett szóért is, amiből a rokonság tagjaira következtethet. Amikor a leveleket írták, biztos nem is tűntek jelentősnek az írásnak épp ezek a részei, viszont neki fontos nyomot jelentettek egy-egy rokon megtalálásához. Ez egyébként egyben annak jelentőségét is nyomatékosította számára, hogy milyen sokat, „kincset" érhet évtizedek múlva a rögzített, manapság jelentéktelennek tűnő információ, adat.

Nyomot jelentettek a megsárgult családi fotók is, amelyek akár ruhatörténeti albumot alkothatnának. A legrégebbi, amit megtalált, az ükapjáról készült. A legtöbbet mégis az idősebb rokonok visszaemlékezései jelentették. Leült velük beszélgetni, s 77 éves nagyapja a saját ágát fejből visszavezette az 1800-as évek elejéig. Ez a része kutatásának jelenleg is tart, mindig előkerül egy-egy újabb adat, egy újabb nyom, ami elvezeti egy újabb rokonhoz. Most egy távolabbi rokonnal, egy ügyvédnővel készül találkozni, mert ő is foglalkozik már a család feltérképezésével, így összegezhetik adataikat.


Jámborok közös nyomozása

– Amatőr vagyok a családfakutatásban, de példám mutatja, hogy így is lehet eredményeket elérni. Ahogy kutat az ember, egyre sikeresebbé, egyre izgalmasabbá válik, ahogy elmélyül benne. Nekem az a tapasztalatom, hogy az első pár felmenő megtalálása nehéz, ha az sikerül, szinte magától nő egyre több ága a családfának – szögezte le a nagybajcsi fiatal és hozzátette: az interneten a Jámborok, a Jámbor családnevűek csoportjával is felvette a kapcsolatot, akik közül sokan a Hajdúságban élnek. Velük együtt keresi azt a pontot, családtagot, aki révén kapcsolódnak egymáshoz rokonságaik. Azt is közösen kutatják, honnan ered ez a családnév. Jelenleg három feltételezésük van. Az egyik szerint ez úgynevezett beszédes név, azaz tulajdonsága alapján kapta valamelyik ősük. A másik verzió a korábban létezett Jámbor nevű településre alapoz, a harmadik a Jambrikovics vezetéknév magyarosítására.

Aki kíváncsi arra, hogy kapcsolódhat-e rokonsága riportalanyunkéhoz, felveheti a kapcsolatot a jamborandras@freemail.hu e-mail címen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forraltbor-fesztivál

Csikvánd - Most kell inni forralt bort. Nem hiszik? Három év alatt a Sokoró egyik legismertebb… Tovább olvasom