Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Rémálom a Wall Streeten

72 óra, amely megrengette a világot - A gazdasági válság, amely a hét elején érte el tetőpontját, már jó néhány hónappal ezelőtt elkezdődött. De az elmúlt hét végén, múlt péntek és e hét hétfő között az amerikai bankárok és a kormányhivatalnokok mindent megtettek azért, hogy megoldást találjanak az egyre gyűrűző válság kezelésére.
Ami nagyon sokaknak álmatlan éjszakákat okozott: az a folyamat, aminek hatására ezrek veszítették el állásukat New Yorkban és Londonban. Hasonló gazdasági kétségbeesésre nem volt példa évtizedek óta.


New York, Szeptember 12., péntek, 18 óra

A Wall Street csúcsvezetői közül harmincat idéztek be a New York-i Federal Reserve Bank puritán, oszlopos épületébe. Amerika leghatalmasabb pénzügyi személyisége, Hank Paulson, a Federal Reserve elnöke elmondta nekik: a Lehman Brothers csődbe ment és a Merrill Lynch vélhetőleg hamarosan követni fogja. A harminc pénzügyi csúcsvezetőt figyelmeztették: Washington szándéka szerint nem fog beavatkozni. A bankok vezetőit azzal küldték haza: a másnapi találkozóig gondolkodjanak azon, mit lehetne tenni.


20 óra

A reszelős hangú Paulson így bocsátja útjára a találkozó résztvevőit: „mindenki védtelen, mindenki veszélynek van kitéve". A Wall Street túloldalát, ahol a Lehman is áll, ekkor már úgy emlegetik: „halott bank sétány".


Szombat, 9 óra

A bankok vezetői ismét összegyűlnek a Federal Reserve épületében. Csoportokban tárgyalnak a válságról. A Morgan Stanley termetes, libanoni születésű bankvezére, John Mack azt kérdezi: „Hová fog ez vezetni?" A tárgyalóasztalok mellett sokan felteszik a kérdést: miért nekik kell állniuk a Lehman összeomlásának költségeit, míg mások – beleértve az árfolyam-fedezeti alapokat és a külföldi befektetőket – szabad elvonulást kapnak. Két bank bejelenti, hogy szándékában áll megvásárolni a Lehman jobb részeit: a Britain’s Barclays és Bank of America. De mire leszáll az éj, a Bank of America kiszáll az üzletből. A Barclays marad, remélve, hogy a kormányzat beavatkozik a válságba.


14 óra

Amíg a Federal Reserve-nél a tanácskozás folytatódik, John
Thain, a Merrill Lynch szemüveges vezetője, akit rideg, érzelemmentes viselkedése miatt I-Robotnak becéznek, felhívja Ken Lewist, a Bank of America vezetőjét, hogy megbeszéljék a cég átvételét. Lewis fogékonynak látszik az ötletre. Thain átautózik a Federal Reserve-hez, ahol szembesül a Lehman teljes összeomlásával. Ekkor már kényszeresen hajtja az üzletet a Bank of Americával, mert tudja: a Merrill Lynch is hasonló sorsra jut. Lemondja ázsiai útját, és a Merrill, valamint a Bank of America képviselői megkezdik hosszú tárgyalássorozatukat New York leghírhedtebb társasági joggal foglalkozó cégénél, a Wachtell, Lipton, Rosen & Katznál. A szerződésüknek megfelelően Thain több mint 5 millió angol fontot söpör be kezdőcsomagként az adásvétel után.

A Wall Street-i vezetők egész délután a Federal Reserve-nél ülnek farmerban és zakóban. Szendvicseket és gyümölcsöket szolgálnak fel nekik és az ilyentájt általában üres utcák megtelnek limuzinokkal.


17 óra

Akik kijönnek a Federal Reserve épületéből, azt mondják: a megbeszélések a világ legnagyobb pókerjátékává kezdenek átalakulni.
Vajon a kormány kezességet vállal a Lehmanért és kihúzza a bajból? Ugyanakkor, a világ legbriliánsabb pénzügyi elméi azért küzdenek, hogy megértsék a Lehman könyvelésének adatait.


Vasárnap, 9 óra

A Lehmannak egyetlen potenciális vevője marad: a Barc lays. Aláírják a dokumentumokat, amelyek szentesítik az üzletet. De ragaszkodnak a szövetségi támogatáshoz.


Délután

A Wall Street-i kereskedőket arra kérik, hogy vegyenek részt a Lehman küszöbönálló összeomlását megelőző erőfeszítésekben. Közben a Federal Reserve tudomására jut, hogy a Merrill és a Bank of America megállapodtak egymással.


14.30 óra

A kormánytisztviselők bejelentik: rendkívüli segítséget nyújtanak a Lehmannak, hogy lazítsanak a szorításon. Az egyik kereskedő a négyórás megbeszélést teljes káosznak minősíti.

A vasárnap délutáni kereskedelmi időszak alatt a Lehman hírhedten izgága kereskedői utolsó üzeneteiket küldik el az irodából, elköszönnek más cégeknél dolgozó kollégáiktól, majd lemennek a bank halljába a földszintre, pizzát esznek és sört isznak. Így töltik azokat a perceket, amelyek a Lehman történetéből még hátravannak.


18.45 óra

Bejelentik, hogy a Bank of America felvásárolja a 94 esztendős Merrill Lynchet. Keserű vég ez egy ilyen régi cégnek.
Amerika egyik legnagyobb biztosítási cége, az AIG is bajban van. Az a hír járja, hogy alaptőkéjüket kivonják a biztosítási ágazatból és inkább másba fektetik pénzüket. A társaság 40 milliárd dollár hitelt kér a Federal Reserve-től, hogy felszínen maradjon.


20.44 óra

A Bank of America egyetért a Merrill Lynch felvásárlásával, a részvényekért egyenként 29 amerikai dollárt adnak. Összességében körülbelül 50 milliárd dollárért veszik meg a bankot – kétharmad áron az egy évvel korábbi értékéhez képest, és fél áron ahhoz képest, mint a valaha megállapított legnagyobb értéke.


Hétfő, 14 óra

A 158 éves Lehman Brothers bejelenti: csődeljárást kér maga ellen annak érdekében, hogy „megvédje vagyonát és maximálja értékét". Részvényei ekkorra már 94 százalékra esnek vissza.


16 óra

A vezető európai tőzsdei indexek a piac nyitásakor több mint 2,6 százalékot esnek vissza. A pénzügyi részvények zuhannak leginkább: a Royal Bank of Scotland 4,7 százalékot veszít.


20 óra

Az óriáscég, az AIG részvényei 40 százalékot esnek. Közben az Egyesült Államokból a hírek megérkeznek Londonba, a piac zuhanásáról mindenki értesül.


21 óra

A Lehman alkalmazottai New Yorkban elhagyják irodáikat. Ingóságaikat a kezükben, dobozokban viszik ki az épületből. A legtöbben a történtekről beszélgetnek, az épületen kívül a rájuk váró riporterekkel kell szembenézniük. Kilépnek az állástalanok számára ijesztő munkaügyi piacra.


London, 7 óra

A Lehman Brothers 4000 londoni munkatársa megérkezik munkahelyére, hogy felvegye a munkát. Ekkor közlik velük: már nincs állásuk.


8 óra

A Bank of England lépéseket tesz, hogy megnyugtassa a piacot és stabilizálja a londoni tőzsdén a helyzetet. 5 milliárd fontot pumpál a bankrendszerbe.


8.30 óra

A londoni tőzsde (FTSE) 200 pontos veszteséggel nyit.


12.06 óra

Az FTSE történelmének legalacsonyabb pontjára jut, 300 pontos veszteséget ér el.


16.30 óra

Az FTSE napi mélyponton, –4 százalékon zár, a Halifax-részvények tulajdonosai szembesülnek azzal, hogy részvényeik értéke a harmadára zuhant.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Függöny fel Funtek Frigyessel

Győr - Funtek Frigyes visszatért a megyébe. Különösen fontos számára, hogy vezetői megbízatása, „happy enddel" végződjön, mert fiatalkori emlékei, barátai mind Győrhöz kötik. Tovább olvasom