Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Rejtélyes kövek: Stonehenge

A világ csodái között a legtöbb kérdőjelet biztosan az angol őslakosság (druidák) által megépített Stonehenge őrzi magában, amely több szakaszban készült Kr. e. 3000 és 1600 között.
A győri Csáp házaspár 2005 augusztusában Angliában tanuló gyermekükhöz indult Andoverbe, és mivel a csodálatos építmény mindössze egyórányi autókázásra található, természetesen ők is meglátogatták a hatalmas kőtömböket.

Millió rejtély

A közel négyezer éves kőépítmény Anglia déli részén található, a Salisbury-fennsíkon.
A 2–7 méter magas, 20–30 tonnás kőoszlopok fenomenális látványt nyújtanak az oda látogatóknak. Stonehenge még ma is megfejthetetlen rejtély, pedig már sok, kiváló elme kísérelte meg, hogy feltárja titkait. Első számú kérdés, hogy milyen céllal épült a kultikus építmény. Sokan arra teszik a voksukat, hogy a kőtömbök egy kozmikus templomot jelképeznek, amelyet a zodiákus 12 istenének emeltek. Egy másik kutatás szerint fontos asztronómiai események előrejelzésére szolgált, pontosan jelezte például a nyári és a téli napforduló idejét. Egy újabb elmélet szerint pedig Stonehenge olyan lehetett, mint ma Lourdes: a betegek és sérültek zarándokhelye.

Nagyobbnak tűnt

Csáp Péter érdeklődésünkre elmondta: a Stonehenge látványa felejthetetlen. – Mikor megérkeztünk, tömegével találkoztunk magyar turistacsoportokkal és iskolai csoportokkal. A kőoszlopok fantasztikusak, bár némi csalódást okoz, hogy a képeken és a filmekben sokkal nagyobbnak látszanak.

Szigorú őrizet

A gigantikus állóoszlopok teljes védettségben vannak körülzárva, megközelíteni szinte lehetetlen. Csáp Péter hozzáfűzte: halloweenkor az őslakosok istentiszteletre méltóan felöltözve, szertartás formájában fejezik ki tiszteletüket az ősök számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elege lett a lerománozásból

Klára, a sikerlistás Magyar pszicho című könyv főszereplője büszke és önérzetes, tele tenni… Tovább olvasom