Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Régi ruhák boltja

Stylistok, tervezők, diákok és esztéták vettek részt azon a londoni zarándoklaton, amely a picike, ikonszerű butikokhoz, a Steinberg and Tolkienhez vezetett a King’s Roadon. A pici üzletben 14 évvel ezelőtt felélesztették a használt, klasszikus ruhák divatját.
Trend másodkézből

Akkor a használt, klasszikus ruhákat kigúnyolták. De a dolgok megváltoztak. Azóta a divat meghatározó figurái, mint Kate Moss, Helena Christensen és Winona Ryder, kitágították a határait az általuk viselt másodkézből való darabokkal.

A Steinberg and Tolkien Chelsea-ben a klasszikus ruhamozgalom szívévé vált, és ez az egyéni sajátossággal stílus trendivé lett. A Steinberg and Tolkien üzlete, amelyet anya és leánya, Anne Steinberg és Tracy Tolkien alapított, a „Zárva" táblát viseli az elnyűtt, kopott ajtón.

– Az alkalmazottaink őrületesen szenvedélyesek voltak, hatalmas tudással – mondja Funmi Odulate, aki a témában könyvet is írt.

– Tracy, Anne és Mark (Tracy testvére) úttörők voltak: nem nézték, mi folyik a kifutón, és megpróbálták a saját trendjüket kitalálni, és csak mentek a saját, különleges vízióik után. Olyan régi ruhákra tettek szert, amelyek korabelieknek tűntek, szóval nem kellett drámát átélniük azoknak, akik ilyen viseletekben sétáltak az utcán, nem kellett úgy érezniük, mintha egy hetvenes évek komédiájában vennének részt.
A Steinberg and Tolkiennél soha nem kell sietni, akár órákat is el lehet tölteni azzal, hogy az ember egy őrületes Chanel vagy Ossie Clark-darabot találjon.


A siker áldozata

De ha az emberek ennyire szerették az üzletet, miért van zárva? A Vogue magazin divatigazgatója, Harriet Quick úgy gondolja, az üzlet a saját sikerének áldozata lett.

– Nagy divat lett a használt, régi ruha. Talán ezt szenvedte meg az üzlet, hiszen más használtruha-üzletek is nyíltak, és az eBay internetes licitportálon is lehet másodkézből ruhákat venni. Ezek sokkal versenyképesebbek, rontották a Steinberg and Tolkien üzletét. Ők jól átgondolt választékot tartottak, a névtelen hippi szőrmekabáttól a tökéletes Christian Dior-koktélruhákig – meglehetősen változó árakon. Régebben a használt ruha tabu volt, manapság viszont már az egyéniségről és a személyiség kifejezéséről szól.


A legmesésebb butik

Sara Berman tervező felidézte azt a kort, amikor 18 éves volt.
– Vettem egy szép, gyönggyel díszített táskát. Nem igazán engedhettem volna meg magamnak, de egyszerűen nem tudtam otthagyni. A Steinberg teli volt remek kincsekkel, amire az ember nem tudott nem vágyni. Mindenki úgy tartotta számon, mint a legmesésebb butikot. Nem egyszerűen egy bolt volt, hanem egyfajta tapasztalat.

– A Steinberg and Tolkien egy intézmény volt, és sajnálatos, hogy bezárt – értett egyet Ann Louise Roswald tervező. – Egyszer elmentem oda, hogy kesztyűt vásároljak, és találtam egy pár csodálatos szaténkesztyűt az ötvenes évekből, mikor átturkáltam az egyik kosarat. Kerestem egy kesztyűkészítőt, és megvarrattam ennek a kesztyűnek a pontos mását fehérben.


Tervezők zarándokhelye

A kifutók legendái, beleértve Tom Fordot, Alexander Mc-Queent, Ralph Laurent, Stella McCartneyt és John Gallianót, szintén eljártak a boltba, hogy inspirációt kapjanak a ruhatervezéshez.

– Azt gondolom, hogy mindenkinek nagyon fontos, hogy megnézze, megfogja a használt ruhák anyagait. Így megérthetjük, hogyan készültek – mondta Clare Johnston professzor, a London’s Royal College of Art textilosztályának vezetője. – Míg a múzeumok megfizethetetlen, eredeti ruhákat mutatnak üvegvitrinekben, addig a Steinberg and Tolkienben megengedték nekünk, hogy megfogjuk a szöveteket, lássuk azokat a mintákat, amelyek éveken át divatosak voltak, még ha nem is volt lehetőségünk arra, hogy megvásároljuk.

A Dior, Givenchy és Chanel tervezte báli talároktól Gucci jellegzetes, könnyen viselhető darabjaiig minden ruha a Steinberg and Tolkien segítségével mondja el a XX. század divattörténetét.

Karen Kay, Daily Mail
Fordította: Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgács Péter: A színház borzadályos anyagi helyzetben van

A győri nemzetiben gőzerővel folynak a próbák. Legalábbis ezt szokták volt írni ilyenkor, ősz elején… Tovább olvasom