Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Puhák, édesek és van, hogy ajándékot hoznak

Ki ne szeretett volna gyerekkorában egy igazi nyulat ajándékba!? Azok a szerencsések, akik kaptak is, emlékezhetnek az érzésre: milyen jó volt tenyerükben tartani a puha, meleg kis állatot.

Vannak, akik nem csak húsvétkor szeretgetik a tapsifüleseket és felnőttként sem nőtték ki vonzalmukat. A soproni Bokor Dóra ilyen...

Bokor Dóra három gyermek édesanyja és elkötelezett nyúlbarát. Egy-egy kedvenc mindig volt a háznál, de néhány éve a hobbitartás tenyészetté nőtte ki magát. Ma már olyan állatokkal is büszkélkedhet, amilyenekkel Magyarországon senki más.


– Az első különleges nyulamat egy kiállításon vettem, néhány hét múlva egy ismerősömnél láttam meg egy dobozban tartott tapsifülest, megsajnáltam és elkértem. Ma is itt vannak, köszönik szépen, láthatóan jól érzik magukat – mutatja a négylábúakat Bokor Dóra. A ketrecajtó nyitva, a nyuszik sebesen mozgó orrocskáikkal szinte kiköszönnek az idegennek. Minden kis állatnak külön ketrece van, ajtajuk mellett tábla minden fontos információval – olyan az egész, mint egy kis nyúllakótelep.

A ˝gazda˝ sorra veszi elő a szebbnél szebb kedvenceket. Aki eddig csak a házi, a mezei és a húsvéti nyúlról hallott, az most jól figyeljen: itt van szatén kosorrú, mini kasmír, kosorrú (lógó fülű), oroszlánfejű, barna-cser, óriás német...

– Harminchárom tenyészállatom van, többségük Németországból származik. Most persze nagyon sok a kisnyúl is, meg sem tudnám mondani, hány. De nincs velük sok gond. Nekem napi másfél óra elfoglaltságot jelent a tenyészet, persze azért intézni- és beszereznivaló mindig akad. Ha a gazdik betartják a szabályokat, ezek a kis állatok meghálálják a törődést. A szobatisztaságra igazán nem nehéz rászoktatni őket, hallgatnak a nevükre, sőt, puszit adnak, ha erre is megtanítjuk őket. Szerintem ellenállhatatlanok... – mondja Dóra.


A húsvéti időszakban sok nyuszi kerül új gazdához, ezért a szakembertől azt is megkérdeztük, mit kell tenni, hogy a kedvencek jól érezzék magukat. Nos, egy kényelmes törpenyusziketrec közel egy méter hosszú, hatvan centi széles és 50–60 cm magas. – Helyezzük egy csendes szobába, ahol nyáron nem érheti erős napfény. Hősugárzó és tv mellett sem érzi jól magát a nyuszi. Viszont semmi esetre se zárjuk egy külön szobába! Lakjon velünk egy légtérben, hogy amikor nincs időnk vele foglalkozni, akkor is érezze, hogy a közelében vagyunk. Fontos tartozék a szénatartó rács, a golyós itató, egy porcelántálka, sarok-WC. Nagyon hasznos egy házikó is a ketrecbe, amibe be tud bújni és fel is tud rá ugrani, ott ki is tud feküdni. Naponta többször engedjük ki, de legyünk a közelében. A lakás tele van veszélyekkel: mérgező szobanövények, kábelek. Az óriásnyuszikat általában kinti ketrecekben, ˝nyúlházakban˝ tartják, amelyek mellé egy kifutót is elkerítenek.


De miért a nyúl?

A húsvéti nyúl tipikusan nyugat-európai hagyomány. Magyarországon és többek közt az Egyesült Államokban általánosan ismert hagyomány a húsvéti fészek készítése az ajándék és a húsvéti tojások számára. A húsvéti nyúl egyes források szerint a XVI. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé, itt készítették az első kosárfészket és később az első édességből készült nyulat.


Franciaországban és Belgiumban a tojásokat nem a húsvéti nyúlhoz kötik, hanem azt mondják: a húsvéti harangok pottyantják le őket. A keresztény kultúrkörben elterjedt szokás a húsvéti nyulat ábrázoló képeslapok küldése. Húsvét előtt az áruházakban slágertermék a színesbe csomagolt csokoládényúl és -tojás és a plüssnyulak. Magyar nyelvterületen a húsvéti locsolóversek gyakori szereplője. A tojás és a nyúl is már az ókor óta termékenységi szimbólumok: mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a tavaszi napforduló idején a föld megnövekvő termékenysége jelképének tartották őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Ajándék leszünk az angyaloknak˝

˝Krisztus golgotai keresztje, húsvét öröme, a Megváltó feltámadása olyan reménysége lehet az egyes… Tovább olvasom