Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Pórázzal a kézben a világ körül

Bizonyára kevesen mondhatják el magukról, hogy olyan foglalkozást űznek, aminek hazai művelőit az ember egy kezén meg tudja számolni. Turzó János handlerként, vagy ha úgy tetszik, kutyák menedzselésével keresi a kenyerét.

Ezt a szakmát hazánkban csupán néhányan képviselik.


– A handler kifejezés az angol handling, megfogni szóból ered. Megfogni a kutya pórázát és a legjobb formájában felvezetni, bemutatni a bírák előtt – foglalja össze röviden a foglalkozása lényegét Turzó János. – A kiképzéshez vagy a tenyésztéshez nem lehet hasonlítani a handler munkáját. Nekünk a kutya már meglévő adottságaitól függetlenül kell kihoznunk belőle a legtöbbet. Fontos, hogy ne csupán a csomagolás legyen jó, hanem az eb tudja is, mit kell tennie. Mindenekelőtt szocializálni kell, hogy stressz nélkül tudjon végigvonulni több ezer ember előtt, vagy órákat nyugodtan várni egy kiállításon. Meg kell tanítani megfelelő viselkedésre, beállásokra és nem utolsósorban folyamatos törődést igényel a kondíciója megtartása is.


– Miként lesz valakiből kutyafelvezető?

– Ez nem tanulható, szerezhető tudás, vagy tudja valaki csinálni, vagy nem. Soha nem tanultam a kutyákkal való törődést, mindent magamtól sajátítottam el. Legfontosabb az állatok iránti szeretet és tisztelet. Sokan nevetnek rajta, de olyan ez, mint a gyermekvállalás, óriási felelősség kell hozzá. A kutyákhoz fűződő kapcsolatom néhány éves koromban kezdődött, otthon mindig is voltak kutyáink. Első saját ebemet mégis jóval később kaphattam meg, édesapám a sikeres vadászvizsga letételéhez kötötte ezt. Családunk ugyanis sokadik generációs vadászdinasztia. Első kutyámat, a Berci nevű pointert már kilenc hónaposan versenyre vittem, ahol az első alkalommal mindjárt a kiállítás legszebb kutyája címet elnyerte. Később több hazai kiállításon értünk el jó helyezéseket, kutyás szaklapok kezdtek foglalkozni velünk, megismertek a ˝szakmában˝. Később a kiállításokon egyre gyakrabban kért meg egy-egy neves tenyésztő, hogy vezessem fel valamelyik kutyáját.


– Sorra kaptam a megbízásokat és születtek a jobbnál jobb eredmények, már nem csupán hazai, hanem nemzetközi kiállításokon is. Szerencsére nem estem abba a hibába, amibe sok handler pályája felfelé ívelésekor, amikor erején túl teljesítve, több fajtával is foglalkozni kezd és erejét teljesen szétforgácsolja. Kizárólag a hetes csoportba tartozó fajtákat – vizslák és szetterek – vállaltam. Egy osztrák tenyésztő ír szettereivel az elmúlt évek során bejártam az egész világot, szinte minden lehetséges elismerést, világgyőztes címet begyűjtöttünk. Néhány év elteltével új kihívásokat kerestem, mivel a szakmán belül már kezdték rám sütni, hogy kizárólag a szetterekkel bírok. Ekkor próbáltam tacskókkal, majd legutóbb spanyol agárral foglalkozni. Mára sikerült őket is világgyőztesi címhez juttatni.


– A felvezetés mögött mennyi törődés és gyakorlás áll az ebekkel?

– Sokan csak azt látják, hogy a kiállításokon fényűző körülmények között egyszerűen csak felvezetjük a kutyákat, majd begyűjtjük az elismeréseket, élvezzük a népszerűséget, közben pedig még a világot is körbeutazzuk. Egy versenyt azonban hosszú és kemény munkával járó felkészülés előz meg. Az év negyvenkilenc hétvégéjét töltöm kiállításokon a világ különböző országaiban. A holt időszakokban is a kutyák folyamatos törődést és felkészítést igényelnek.


– Mennyire keresett egy handler?

– Magyarországon egyelőre nincs nagy hagyománya annak, hogy a tenyésztők handlert foglalkoztatnának. Külföldön azonban már egyre többen felismerték, hogy így hozhatják ki kutyáikból a legtöbbet. Számos tenyésztő egyszerre több ebbel is foglalkozik, nem jut elég ideje és energiája a felkészítésre, vagy csak egyszerűen nem tud megfelelően bánni az adott fajtával. Jó példa erre Paquiri, a spanyol agár, akivel előző gazdája nem bírt, így menhelyre vitte volna, nálam alig fél év alatt világelső lett fajtájában.

Olvasóink írták

 • 2. Csetneky 2010. január 02. 19:15
  „Azért már volt régebben is az országban néhány handler. Például Handler Nándor, akiról iskolát neveztek el.”
 • 1. Túrabakancs 2010. január 02. 18:27
  „Nem idevaló hír, de friss, és talán fontos lehet!
  Bizonytalan ideig késnek a vonatok, gázolás történt Nagyszentjános környékén.

  "Gázolt a Győrből Budapestre tartó személyvonat Győrszentiván és Nagyszentjános között szombat délután; a baleset miatt késnek a vonatok Budapest és Hegyeshalom között - közölte a MÁV sajtóügyeletese.

  Peiper Károly közleménye szerint a háromnegyed öt előtt néhány perccel történt baleset miatt a szerelvény a helyszínen vesztegel, ugyanazon a vágányon szünetel a forgalom is.

  A rendőrségi helyszínelés végéig, várhatóan 18 óra 30 percig a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal érintett szakaszán közlekedő személyszállító vonatok - a biztonsági előírások betartásával - egy vágányon közlekedhetnek. Körülbelül 20 perces késések kialakulhatnak főként Győr és Komárom között - ismerteti a közlemény."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indiába készül Miss Tini Hungaryn - fotókkal

Győri lány nyerte a Miss Tini Hungary decemberi döntőjét. A tizenhét éves Cserháti Tamara az… Tovább olvasom