Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Politikusok szerepjátékai

˝A személyiségemben rejlő hiányosságok miatt nem nyertem!˝ – mondta John McCain, az USA elnökválasztáson alulmaradt jelölt tavaly az NBC-nek. Azóta reflektorfénybe kerültek a politikusok személyiségével foglalkozó kutatások.

 A politikus személyisége ugyanis fontos tényező egy választási kampányban, hiszen képes annak kimenetelét érdemben befolyásolni.

Obamát például a választások idején folyamatosan egy pszichiáterekből álló csapat segítette, hogy a személyisége minél hitelesebb és elfogadóbb legyen a választók számára. Többféle eljárás ismert a politikusi személyiség meghatározására. Ezek közül legobjektívebb a tesztfelvétel. Egy Amerikában végzett teszt során például a vizsgált politikusok az átlagemberhez képest a dominancia, az önbizalom és a teljesítménymotiváltság skálákban magas, míg a gyámoltalanság, a megalázkodás és a tiszteletadás skálákban alacsony pontszámot értek el.

John McCain a személyiségemben rejlő hiányosságok miatt nem nyertem!
John McCain a személyiségemben rejlő hiányosságok miatt nem nyertem!

Az ideális miniszterelnök-jelölt

Magyarországon pszichiáter-szociológus-statisztikus szakértői csoport közreműködésével készülnek hasonló vizsgálatok. A csapat az idei európai parlamenti választások előtt készített általános statisztikai felmérése során arra az eredményre jutott, hogy a választók fejében az ideális miniszterelnök-jelölt megbízható, céltudatos és kitartó, ugyanakkor hagyományt tisztelő, saját képességeiben bízó és megbízható legyen.

Más módon is megismerhető egy politikus személyisége és ezáltal megjósolható, hogy egy adott szituációban miként fog viselkedni, milyen magatartás várható el tőle – mondja dr. Resch Mária pszichiáter szakfőorvos, aki – Bella Tamás szociológussal közösen – hosszú ideje foglalkozik politikusaink személyiségének vizsgálatával.

– A mai politikai színtéren egyre nehezebb a tényleges karakter kihámozása a felépített arculat, a koreografált pózok és a megtervezett küllem miatt. Az előre megírt és sokszor csak felolvasott beszédek, a betanult művi intések és jelek nem a saját személyiség részei. Sokkal fontosabbak azok az ad hoc események, amelyek kapcsán a politikusnak rögtönöznie kell. Az ilyen elszólások miatt az addig hatalmas anyagi áldozatok árán felépített arculat pillanatok alatt darabokra hullhat és a leplezni próbált negatív tulajdonságok felszínre bukhatnak.

Gyurcsány Ferenc arcán a jellegzetes kisfiús mosoly.
Gyurcsány Ferenc arcán a jellegzetes kisfiús mosoly.

Gyurcsány a skatulyából

– Elemeztük többek közt két korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor személyiségét is néhány fotó és az életrajzi adataik alapján. Gyurcsány Ferenc képein az öltönyös figura, mintha skatulyából húzták volna ki, de mégis a szemnek valami miatt bántó, ahelyett, hogy kellemes benyomást keltene. Ha sokáig nézzük a képeket, akkor szembetűnik, hogy gesztusai, járása lazának tűnő, flegmatikus. Gyűrött ruházata lóg rajta. Merev, visszafogott tartásából hiányzik a spontaneitás. Mint általában a politikusok, ő is szerepet játszik, csak az a baj, hogy ez a szerep a személyiségéből adódóan nem érett, kiforrott, hanem gyermeki szinteken megrekedt. Arcán a jellegzetes kisfiús mosoly mellett fellelhető az a gondolat is, hogy ˝ezt elkúrtam˝, s ha ˝elkúrtam, hát elkúrtam˝. Széttárt karjai is ezt támaszthatják alá. Nem tud gazdálkodni a kapott lehetőségekkel, nem mérte fel azok értékét, nem tudott reálisan mérlegelni: könnyen jött, könnyen ment. Őszinte kiszólásai kontroll nélküli, gyermekded elszólások. Ez álságos világunkban szimpatikus lenne, de mégis hamis.

Orbán Viktor spontán, nem megírt beszédeiben a logikai hibák, elszólások, ismétlések, indulatszavak mind az adott politikus sajátosságai.
Orbán Viktor spontán, nem megírt beszédeiben a logikai hibák, elszólások, ismétlések, indulatszavak mind az adott politikus sajátosságai.

Az orbáni mosoly színei

Orbán Viktor képein erőteljes, határozott, markáns egyénisége tükröződik vissza. Gyakran beszél pódium mögött, nem féloldalt rátámaszkodva, laza testtartásban, hanem mindig szemtől szemben áll. Teljes felsőtesttel fordul a hallgatói felé, mely a nyitottságot, a közvetlenséget és a partneri viszonyt is tükrözi, de egyben nagy támadási felületet ad ellenfelei számára. Mindig egyenes derékkal, kihúzott nyakkal, emelt fejjel jár. Feszes a testtartása, amikor túlzásba lendül, hátraszegeződik feje, ami a felfelé kapaszkodást, a feltörekvést sugallhatja. Kezei nyitottak egymással szemben, de gyakran egyik mutatóujjával előreint. Nyomatékosít. Begörbült, előrebökött ujja jelezhetne ilyenkor elbizonytalanodást, de testtartásával szinkronban inkább hangsúlyozni akar és sohasem keményen ˝leinteni, letaglózni˝. A ráncolt homlok és a felhúzott szemöldök aktuálisan az érdeklődés, az odafigyelés, míg a hosszanti barázdák a gond és az aggodalom jelei lehetnek. Kézfogásakor is általában előrehajol, előrebólint, ami szintén arra enged utalni, hogy alapjában véve közvetlen, nyitott, az újra fogékony és talán kíváncsi is, de nem egy távolságtartó, rideg ember. Azonban ha más helyzetben tüzetesen megvizsgáljuk az arcizmok játékát, akkor a jellegzetes orbáni mosoly ezer színét fedezhetjük fel. Az őszinte kacajt a szájszegletek felhúzódásával és az orrlyukak kitágulásával, amikor a száj gyakran kinyílik és kivillan a fogsor. Vagy például egy képzelt vagy valós politikai ellenféllel harcolva az enyhén gúnyos, olykor lesajnáló, de mindenképpen a „nyeregben vagyok" biztos tudatát tükröző vigyort. A spontán, nem megírt beszédeiben a logikai hibák, elszólások, ismétlések, indulatszavak mind az adott politikus sajátosságai. Orbán Viktor beszédeiben gyakran ismétlődnek a kijelentő mondatok fordított szórendben, felszólító jelleggel, például: ˝Kedves barátaim, amikor június 7-én az európai parlamenti választásokra elmennek szavazni… Menjenek el szavazni…˝ Egyrészt fontos ezeknek a hangsúlyozó, buzdító szerepe, másrészt sokkal lényegegesebb a gyakori visszatérésekben rejlő ereje, ha egy hosszabb beszédnél lankad a hallgatóság figyelme. A gyakran elszajkózott gondolatok a tudattalanban munkálkodhatnak – mondja dr. Resch Mária.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagyágyúk humorháborúja

Rossz tréfa, ami a magyar humor világában zajlik: Gálvölgyi János leszólta a stand-up comedyt és… Tovább olvasom