Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Piroska mellől kihal a farkas

Míg az Animal Planet csatornán izgulunk az egzotikus állatok megmentéséért és százezreket fizetünk, hogy különleges vadállatokat lássunk, a saját környezetünkben nem tűrjük meg őket...

Nem sok hiányzik ahhoz, hogy valóban csak az állatkertben láthassunk farkast, hiúzt és vidrát, hiszen számos állatfajnak már csak tucatnyi hírnöke jelzi létét hazánkban.

Az európai állatkertek minden évben összefognak, hogy egy-egy információs kampánnyal lépjenek fel a fokozottan veszélyeztetett állatokért. Idén a ragadozók kerültek fókuszba – rájuk is fér.

– Ez az egyik legellentmondásosabb csoportja az állatoknak, nagyrészt az emberekben élő tévhitek és sztereotípiák miatt, elég csak a negatív mesehősökre és a kukázó, veszett rókákra gondolnunk. Még ahol sikerül is visszatelepíteni bizonyos fajokat, például farkasokat és medvéket, ott is a helyiek ellenérzésébe ütközünk, akik felháborodnak, ha akár csak egyetlen legelő jószágukat is elragadja valamilyen ragadozó – mondja dr. Andréka György, a fajmegmentésben aktív szerepet vállaló győri állatkert igazgatója.

dr. Andréka György
dr. Andréka György

Az Európai Állatkertek Szövetsége minden évben gyűjt arra, hogy támogassa a veszélyeztetett fajokat feltérképező és mentő – állatkerten kívüli – programokat. Eddig sok százezer eurót sikerült összegyűjteni, de többnyire valamilyen tőlünk, magyaroktól távoli cél érdekében, mint az orrszarvúk vagy a tigrisek megmentéséért. Most azonban olyan négylábúak kerültek a középpontba, amelyekkel akár mi is találkozhatunk vadon, a nemzetközi ragadozókampány 14 faja közé ugyanis bekerült a vidra, a hiúz, a parlagi sas, a farkas és a barna medve is. Sajnos jelenleg valóban szinte csak az elszánt állatvédőkön múlik, meddig mondhatjuk el ezt például a farkasról és a hiúzról, hiszen belőlük mindössze néhány példány él Magyarországon. Előbbi Szlovákia felől kezd visszatelepülni hazánkba, de csak néhány család él és szaporodik nálunk, s valószínűleg a kifejezetten rejtőzködő életet élő, pompás hiúzból sem büszkélkedhetünk két tucatnál többel...

A fokozottan védett, emberre nem támadó farkas eszmei értéke 250 ezer forint, hazánkban mindössze néhány család él belőle.
A fokozottan védett, emberre nem támadó farkas eszmei értéke 250 ezer forint, hazánkban mindössze néhány család él belőle.


Megmentés helyett szívlapát

A legveszélyeztetettebb állatok egyike kifejezetten ˝nemszeretem˝ állat: a rákosi vipera igazi európai ritkaság – eszmei értéke egymillió forint –, hiszen eleve csak Magyarországon és Erdélyben él. Ki tudja, meddig, hiszen sokan már a neve hallatán is megborzongnak, pedig marása nem halálos – mindössze a darázscsípésre emlékeztető nyomot hagy –, ráadásul kifejezetten kerüli az embert. Mégis gyakran hívják a szakembereket azzal, hogy ˝már agyoncsaptam a dögöt egy szívlapáttal, csak szeretném megtudni, milyen kígyó...˝. A rákosi viperának szerencséje van, hiszen egy európai uniós támogatással működő programmal sikeresen szaporítják, s több helyre sikerült visszatelepíteni. Több példányt nemrég maga Sólyom László köztársasági elnök engedett vissza eredeti élőhelyére.

Hiúz
Hiúz

Az Európai Fajmegmentő Programban a győri és a szegedi állatkert is évek óta részt vesz, elsősorban azért, hogy a veszélyeztetett európai fajokat megismertesse a látogatókkal. Sajnos ez nem mindig sikerül ˝személyesen˝, az érintett fajok némelyike ugyanis kifejezetten nem ˝látogatóbarát˝. A hiúzok például egy valósághűen megépített kifutóban önszántukból szinte alig kerülnek a látogatók szeme elé, így azok hamar ˝átlapozzák˝ őket, de az európai vidrával is hasonló a helyzet. Míg ugyanis külföldi rokonai, az ázsiai karmos vidrák igazi bohócok és szívesen produkálják magukat a közönség előtt, a mi vidráink inkább meghúzódnak a háttérben... Gyakran nem marad hát más, mint információs táblákon felhívni a figyelmet azokra a védett állatokra, amelyek látványban sajnos soha nem veszik fel a versenyt a többiekkel.


Három tojásra tucatnyi jelentkező

Több tenyészprogram a védett fajok megmentését úgy segíti, hogy összefogja a korábban elszigetelten tenyésztő állatkerteket. Így a szakemberek pontosan tudják, melyik állatkertben született például ritkaságnak számító földimalackölyök vagy selyemmajmocska. A cél az, hogy egy-egy fajnak ne kelljen vadon élő példányát befogni az állatkerti bemutatáshoz, hanem ˝önfenntartó˝ legyen; ez a tapíroknál például tökéletesen sikerült. A győri állatkertben ilyen sikertörténet a pusztai sasé is, amelyből egyedül itt él hazánkban költőpár. A vadaspark karizmatikus ragadozó madara eddig nyolc fiókát költött ki, s a három tojásra, amelyen jelenleg kotlik, tucatnyi állatkert jelentkezett. Megmenekült a przewalski vadló is, amely nem is olyan régen vadon teljesen kipusztult. Még szerencse, hogy az 1800-as években jó néhány példányt befogtak az addig ismeretlen, kisméretű lóból, s olyan jól sikerült fogságban szaporítani, hogy visszatelepíthették a természetbe.


A hazai nem kell

Kevesen tudják, hogy Magyarországon védett az összes denevér, hüllő és kétéltű, nekik sincs azonban ˝jó sajtójuk˝, köszönhetően az olyan tévhiteknek, mint a szándékosan az ember hajába gabalyodó denevér vagy az embert megvakító, messziről spriccelő varangyok meséje. A farkasnak sem jó reklám Piroska és a farkas története, mert bár a balkáni háború elől több állat menekült Pécs környékére, nem fogadták szívesen a menekülteket. ˝Érdekes, hogy míg a tévé előtt ülve izgulunk az egzotikus állatok megmentéséért és százezreket fizetünk, hogy különleges vadállatokat lássunk, a saját környezetünkben nem tűrjük meg őket, s kézzel-lábbal tiltakozunk az ellen, hogy például felbukkanjon egy farkas...˝ – mondja Liptovszky Mátyás, a győri vadaspark állatorvosa.

Olvasóink írták

 • 9. lebeke 2010. május 10. 13:19
  „"ott egy családnak hány havi élelmét fedezi egy trófea."- Nem ismerem az afrikai és többi országbéli gondokat és problémákat ezügyben. De Közvetlen közelemben ilsmerek olyant, akinek fürdőszobája sincs, de vadásztársaság tagja (ami gondolom nem kis pénz), gondolom egy , esetleg több fegyver sem olcsó mulatság (gondolom én), a lőszerekről nem is beszélve. Én nagyon szigorú keretek közé szorítanám a vadgazdálkodát , mint olyat, nem kaphatna akárki fegyvert. Most boldog-boldogtalan puskával rohangászik, (meg stilfűrésszel) Már nincs is annyi nyomorú állat erdeinkben, mint amennyi mondavcsinált vadász.Sőt, már erdeink is eléggé puszutlófélben vannak .”
 • 8. Misztertejfel 2010. május 10. 10:44
  „Magyarországról nézve vagy rácson keresztül én is nagyon szeretem a medvét. Egyébként lehet szídni az erdőirtókat, a vadászokat, mindenkit, sokszor jogos is, de utálom azt a hozzáállást, amikor Dian Fossey elutazik Afrikába és megmondja az ottani családoknak, hogy a gorillát márpedig nem szabad bántni, mert a civilizált ember aggódik érte, az pedig már kit izgat, hogy ott egy családnak hány havi élelmét fedezi egy trófea.”
 • 7. lebeke 2010. május 10. 07:54
  „Esther ! Tökéletesen egyetértek veled ! Már rég túllépte a vadgazdálkodás keretét a mai, vadászatnak kikiáltott értelmetlen gyilkolás. A másik szívfájdalmam a fagyilkosok. Tarravágás címszóval kivágnak minden fát, mást nem hallok egész évben mind a fűrészek üvöltését . Mázsaszám hordják a kivágott fákat, de facsemetékkel megpakolt utánfutókat még egyet sem láttam. Undorító.”
 • 6. arrabonem 2010. május 09. 21:29
  „Esther,
  Ne bántsd a vadászt! Ha kihal Piroska mellől a farkas, az ő feladata lesz a nagymama és Piroska felzabálása! A kőahasba-projektre meg közbeszerzést írnak ki.”
 • 5. Esther 2010. május 09. 20:51
  „En eltörölnem a vadaszatot mint "hobbit".valamint az orvvadaszokkal hatekonyabban kellene fellepni!!remelem sikeres lesz az allatkert akcioja,mert tenyleg kar lenne ezekert a csodalatos allatokert!!”
 • 4. Deir_Yassin 2010. május 09. 19:13
  „Minden tiszteletem a cikk írójáé!”
 • 3. ZéZé 2010. május 09. 15:57
  „A lényeg, hogy az ember arra törekszik hogy egyeduralkodó legyen a földön, ami veszélyes rá azt lelövi, aminek finom a húsa azt levadássza, ami érdektelen(nek tűnik) azt pedig eltapossa, elveszi az életterét és megmérgezi a hulladékaival.
  Nincs esélye a földnek :)”
 • 2. Dr.Horváth 2010. május 09. 13:20
  „1. Melyik? Mert bár én már sok béka és varangyfajt láttam, olvastam róluk, ilyet nem ismerek. Részletes leírást, illetve a latin nevét is írja meg kérem.”
 • 1. háté 2010. május 09. 13:10
  „messziről spriccelő varangyok meséje.----előbb tájékozódni, utána írni valamiről!

  Bizony van ilyen varangy!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Yelena, Három cukorral - a máramarosi ukrán kislány fotója bejárta a világot

Mitől jó egy fotó? A kérdésre nehéz választ adni, az idei sajtófotó-kiállítás díjazott… Tovább olvasom